Birinci bölgeden 24 milletvekili

Güncelleme Tarihi:

Birinci bölgeden 24 milletvekili
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Genel seçimde İstanbul 1'inci bölge milletvekilleri belirlendi. Resmi olmayan kesin seçim sonuçlarına göre 24 milletvekiline sahip olan 1'inci bölgede DSP 9, FP 6, ANAP 5, MHP 3, DYP 1 sandalye kazandı. Birinci bölge şu ilçelerden oluşuyor: Adalar Beykoz, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Şile, Tuzla Ümraniye, Üsküdar. İstanbul, 1'inci bölgede 24, 2'inci bölgede 21 ve 3'üncü bölgede de 24 olmak üzere toplam 69 milletvekili çıkarıyor.

DSP MİLLETVEKİLLERİ

Bülent Ecevit: 74 yaşında İstanbul doğumlu. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Filolojisi'nde okudu ancak bitirmedi. Londar Basın ataşeliğinde çalıştı, uzun süre gazetecilik yaptı. CHP'de 1966'da genel sekreter, 1972'de genel başkan oldu. 12 Eylül öncesinde iki kez (1974 ve 1978-79) başbakanlık yaptı. 1987'de eşinin kurduğu Demokratik Sol Parti'nin genel başkanlığına getirildi. Son hükümette başbakan.

Nami Çağan: 52 yaşında, Amasya doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Aynı fakültede milaye kürsüsünde profesör oldu. 1991 seçimlerine katılarak DSP'den İstanbul milletvekili seçildi. 1995 seçimlerinde yine DSP'den İstanbul milletvekili oldu. Nami Çağan bundan önceki hükümette Çalışma Bakanı'ydı. Şimdiki hükümette ise Maliye Bakanı oldu. Evli ve 2 çocuklu.

Ahmet Tan: 50 yaşında, İstanbul doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal bilgiler Fakültesi'ni bitirdi, siyasal bilim doktoru oldu. Uzun yıllar Cumhuriyet Gazetesi'nde muhabir, Ankara temsilcisive yazar olarak çalıştı. Daha sonra yazar olarak SAbah Gazetesi'ne geçti. TRT'de de çalıştı. Devlet Opera ve Balesi için koro metni ve libretto yazdı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi. Son hükümette Turizm Bakanı. Evli ve bir kız babası.

Süleyman Yağız: 49 yaşında, Gaziantep doğumlu. İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulu mezunu. Sendikacılık yaptı. 1972'de Yeni Ortam Gazetesi'nde yazar oldu. İki yıl İş Başkası'nda çalıştı. Takvim Gazetesi'nin yazarlarında. Alevilerle ilgili olanları başta olmak üzere yedi kitap yayınladı. Evli ve bir kız babası.

Erol Al: 37 yaşında, Trabzon doğumlu. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu mezunu. 1984'de Günaydın gazetesine girdi. 1991'e kadar muhabir ve istihbarat şefi olarak çalıştı. 1994'ten itibaren Anadolu Ajansı'nda muhabir, redaktör, müdür yardımcısı olarak çalıştı. Milli Güvenlik Akademisi'nde ‘‘Kamu Diplomasi Kursu’’ ve ‘‘psikolojik harekat’’ konusunda eğitim aldı. Evli ve bir çocuk babası.

Sulhiye Serbest: 39 yaşında, Varna (Bulgaristan) doğumlu. Sağlık Kurumları İşletmeciliği Yüksek Okulu mezunu. Dokuz yıl kamuda çalıştıktan sonra on yıl da özel sektörde çalıştı. Evli ve 2 çocuk annesi.

Cahit Savaş Yazıcı: 32 yaşında, İstanbul doğumlu. Babası emekli astsubay. İTÜ Gemi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu. British Steel Yasan, Comet Metcolor Dış Ticaret, Aymaksan Dış Ticaret şirketlerinde üst düzeyde yöneticilik yaptı. DSP'ye 1993'te girdi. 1996'da Maltepe ilçe yönetim kurulu üyesi oldu. Eşi iktisatçı, Kemer Golf & Country Kulübü'nün finans müdürü. İki yaşında bir kızı var.

Yücel Erdemer: 58 yaşında, Trabzon doğumlu. Babası jandarma astsubayı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu. Ziraat mühendisi. Uzun yıllar kamuda ve yurdun çeşitli bölgelerinde görev yaptı. 12 Eylül'de sürüldü. Ziraat Mühendisleri Odası'nda da aktif olarak çalıştı. İstanbul Belediyesi'nde çalıştı. Doktorasını yapıyor. Bekar.

Fadlı Ağaoğlu: 32 yaşında, Razgrad (Bulgaristan) doğumlu. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği bölümünü bitirdi. Petrol sondajları, deprem ıslah çalışmaları üzerinde araştırmalar yaptı. Özel bir şirkette üretim müdürü olarak çalıştı. DSP'ye 1991 yılında girdi, çeşitli görevlerde bulundu. Evli ve bir kız babası.

FP MİLLETVEKİLLERİ

Aydın Menderes: Adnan Menderes'in oğlu. 53 yaşında, Ankara doğumlu. Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi mezunu. Bir süre Aydın'da çiftçilik yaptı. 1977-1980 arasında Adalet Partisi GİK üyesiydi, Konya milletvekili oldu. 1987'de siyasi yasakların kaldırılması amacıyla Süleyman Demirel'e destek verdi. 1993'de Büyük Değişim Partisi'ni (BDP) kurdu. Daha sonra da Demokrat Parti genel başkanlığı yaptı. 1995'te Refah Partisi'ne girdi, İstanbul milletvekili seçildi. Fazilet Partisi'nde siyasi işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı oldu, ayrıca GİK üyesi. Yeni Şafak gazetesinde yazı yazıyor. Evli. ‘‘Tarihte Bir Yolculuk’’ ve ‘‘Gelenekten Güncele’’ adlı iki kitabı bulunuyor.

Süleyman Arif Emre: 76 yaşında, Adıyaman doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Ankara Deftarlığı, İçişleri Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nda çalıştı. Ankara ve İstanbul'da serbest avukatlık yaptı. Siyasete Hürriyet Partisi'nde başladı, Yeni Türkiye Partisi'nde 1965'te milletvekili seçildi. 1971'de Milli Nizam Partisi'ne kurucu üye olarak katıldı. 1972'de MSP'nin kurucu genel başkanı oldu. 1974 ve 1977'de koalisyon hükümetlerinde devlet bakanlığı yaptı. 12 Eylül'den sonra yargılandı, beraat etti. 1995'te RP İstanbul milletvekili oldu, sonra FP'ye geçti. Arif Emre, Milli Gazete'de yazarlık yapıyor. ‘‘Suların Şarkısı’’ adlı bir şiir kitabı var. Emre'nin bestelenmiş ve TRT repertuarına geçmiş birçok eseri de bulunuyor.

İrfan Gündüz: 49 yaşında, Kayseri Yeşilhisar doğumlu. İlahiyat Fakültesi mezunu olan İrfan Gündüz, uzun yıllar Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı, profesör oldu. Tasasvvuf alanında ihtisas yapan Gündüz, 1997'de FP'nin teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcısı oldu.

Merve Kavakçı: FP'nin ünlü başörtülü milletvekili adayı... 31 yaşında, Ankara doğumlu. TED Ankara Koleji'ni bitirdi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir yıl okuduktan sonra ABD'ye gitti. Teksas Üniversitesi'nden bilgisayar mühendisi olarak mezun oldu. FP Hanımlar Komisyonu'nda çalıştı. Eşinden ayrıldı, iki çocuğu var.

Ali Oğuz: 71 yaşında, Kayseri doğumlu. FP'nin ‘‘ak saçlılarından’’. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Uzun süre avukatlık yapan Oğuz, ilk kez 1973'te parlamontoya girdi. Üç dönem milletvekili, iki dönem senatörlük yaptı. Milli Nizam Partisi'nin kurucusu. MSP'de iki dönem, RP ve FP'de de bir dönem milletvekilliği yaptı. 18 Nisan'da yeniden seçilen Oğuz, TBMM Anayasa komisyonu üyeliği yapıyor.

M. Fuat Fırat: Şeyh Said'in torunu. 67 yaşında, Erzurum Hınıs doğumlu. İki yaşındayken ailesi Erzurum'dan Trakya'ya sürüldü. 1947 yılındaki aftan sonra ailesiyle birlikte Hınıs'a döndü. Hınıs'ta uzun yıllar dini eğitim alan Fırat, Arapça ve Farsça öğrendi. 1973'te bağımsız milletvekili olarak Erzurum'dan parlamentoya giren Fırat, 1974'te MSP'ye geçti. 1983'te yeniden Erzurum'dan bağımsız millevtekili adayı olan Fuat Fırat, MGK'nın vetosuyla karşılaştı. RP'den 1987 ve 1991 genel seçimlerinde Diyarbakır'dan aday olan Fırat seçilemedi. 1995 yılında yine aynı partiden İstanbul milletvekili olarak TBMM'ye giren Fırat, 18 Nisan seçimlerinde yeniden seçildi. Fırat evli ve beş çocuk babası.

ANAP MİLLETVEKİLLERİ

Mehmet Ali İrtemçelik: 49 yaşında. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı ve ve özel danışmanlığı, Başbakan Başdanışmanlığı ve büyükelçilik gibi görevlerde bulundu. Aday gösterildiğinde, ANAP iktidara geldiği takdirde Dışişleri Bakanı olacağı söyleniyordu. Evli ve üç çocuk babası.

Cavit Kavak: 50 yaşında. İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İngiltere ve ABD'de lisansüstü eğitim gördü. 1983 yılında Anavatan Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. 55. Hükümette Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Cavit Kavak, evli ve 2 çocuk babası.

İ. Sühan Özkan: 49 yaşında, Diyarbakır Bismil doğumlu. İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Kuruluşundan bu yana Anavatan Partisi'nde çeşitli görevlerde bulundu. En son İstanbul İl Başkanlığı'nda bulunuyordu. Evli ve bir çocuk sahibi.

Ediz Hun: 59 yaşında, İstanbul doğumlu. Norveç'te Oslo ve Trondheim üniversitelerinde biyoloji ve çevre bilimleri fakültesinden mezun oldu. Türk sinemasının eski jönlerinden olan Ediz Hun, Yeşilçam'da 36'ncı yılını tamamladı. 1985'ten bu yana Marmara Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürüyor. 1991-1993 yılları arasında Çevre Bakanlığı Müşaviri ve İstanbul Çevre İl Müdürü olarak görev aldı. Çevre sorunlarına olan ilgisiyle tanınıyor. Evli ve iki çocuklu.

Güneş Taner: 50 yaşında, İstanbul doğumlu. İstanbul Yıldız Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. ABD'de lisansüstü eğitim gördü. ANAP'ın katıldığı çeşitli hükümetlerde ekonomiden sorumlu bakanlıklarda bulundu. 55. Hükümet'ten Türkbank'ın özelleştirilmesi dolayısıyla kopan skandal nedeniyle istifa etmişti. Evli ve iki çocuklu.

MHP MİLLETVEKİLLERİ

Mustafa Verkaya: 45 yaşında. 1974-1975 döneminde İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı olarak görev yaptı. 12 Eylül sonrasında MHP davasından yargılandı. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik bölümünden mezun. Evli ve iki çocuk babası.

Bozkurt Yaşar Öztürk: 46 yaşında, İkizdere doğumlu. Rize Öğretmen Okulu ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'nda eğitim gördü. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü ve Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitirdi. İstanbul Ülkü Ocakları'nda yönetim kurulu üyeliği ve Kartal Ülkü-Bir başkanlığı yaptı. Öğretmen olarak çalıştı. 1986'da baba mesleği olan müteahhitlige geçti. 1989'da MÇP'ye katıldı. Evli ve 6 çocuk babası.

Ahmet Çakar: 48 yaşında, Aksaray doğumlu. İstanbul Hukuk Fakültesi'nden 1979'da mezun oldu. Ülkü Ocakları'nda MHP'nin çeşitli kademelerinde ve en son Merkez Yürütme Kurulu'nda Alparslan Türkeş'le birlikte görev yaptı. 1970-1974 döneminde Milliyetçi İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nda (MİSK) kurucu üye ve sendikacı olarak çalıştı. 1974-1980 Türk Metal Sendikası İstanbul Teşkilatlandırma Başkanlığı, 1975 MHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı, 1987 MHP il İkinci Başkanlığı görevlerinde bulundu. Ticaretle uğraşıyor. Evli ve 4 çocuk babası.

DYP MİLLETVEKİLİ

Hayri Kozakçıoğlu: 61 yaşında, Manisa Alaşehir doğumlu. Siyasal Bilfiler Fakültesi mezunu. Mülkiye müfettişi, kaymakam ve vali olarak çalıştı. 1978'de Erzurum 12 Eylül'den sonra Adana, sonra Diyarbakır, sonra da ilk OHAL Valisi oldu. 1991'de İstanbul Valiliği'ne geçti. 1995'te DYP İstanbul milletvekili seçildi. Tansu Çiller'in en yakın çalışma arkadaşlarından biri oldu. Evli ve üç çocuk babası.

İSTANBUL BİRİNCİ BÖLGE GENEL SEÇİM SONUÇLARI

Toplam Sandık: 11058

Toplam Seçmen: 2175766

Kullanılan Oy: 1844262

Geçerli Oy: 1761714

Katılım Oranı Yüzde: 84.76

PARTİ OY YÜZDE MİLLETVEKİLİ

ÖDP 22680 1.287 0

İP 2324 0.132 0

DBP 1561 0.089 0

DEPAR 1274 0.072 0

ANAP 285148 16.186 5

EMEP 2925 0.166 0

DTP 3518 0.200 0

DOĞUŞ 1305 0.074 0

BBP 20474 1.162 0

DP 3697 0.210 0

DSP 512298 29.080 9

FP 363946 20.659 6

CHP 189643 10.765 0

LDP 5904 0.335 0

BP 3494 0.198 0

MP 1851 0.105 0

DYP 87033 4.940 1

SİP 1789 0.102 0

HADEP 65294 3.706 0

MHP 185361 10.522 3

BAĞ. 195 0.011 0

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!