'Birden fazla kadınla büyüyen erkekler bağlanma sorunu yaşar'

Güncelleme Tarihi:

Birden fazla kadınla büyüyen erkekler bağlanma sorunu yaşar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 00:00

Çocukların gelişiminde, çevresindekilerle kurduğu ilişkilerin temelinde ve davranışlarının kökeninde 0-3 yaş arası anne-bebek ilişkisinin yattığı, birden fazla anne türevleriyle büyüyen erkek çocukların ruhsal gelişimlerinde gel-gitler ve bağlanma sorunlarının yaşanabildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Başkanı Dr. Cem Keçe, bebeklerin 0-3 yaş döneminde sevgiye, ilgiye, beslenmeye veya uyku alışkanlıklarını karşılayabilen bir anneye ihtiyaç duyduğunu belirtirken, çalışan annelerin, çocuğunu, anneanne, kayınvalide veya bir başka anne türeviyle büyütmek zorunda kalan kadınların, bu süreci çocuklarıyla sağlıklı bir şekilde tamamlayamamasının ciddi problemlere neden olabildiğini söyledi.

Göbek kordonundan sonra anne-bebek bağını kuran ve bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlayan anne kokusu, annenin bakımı ve sevgisinin bebeğin ruhsal ve duygusal gelişimi için gerekli olduğu kadar beyin gelişimi için de oldukça gerekli olduğuna dikkati çeken Keçe, annenin tutarlı yakınlığını hissedemeyen 0-3 yaş arası çocuklarda ruhsal ve bedensel büyüme ve duygusal gelişiminde aksaklıklar olabildiğini ifade etti.

Özellikle çalışan annelerin yeterince olmayan doğum izinlerinin bitimiyle birlikte çocuklarından uzak kalmaları ve birden fazla kadın tarafından büyütmenin, anne mahrumiyeti yaşanmasının yanında çocuğun ruhsal gelişimini de olumsuz etkileyebildiğine işaret eden Keçe, şöyle konuştu:

“Oysaki çocuğun 0-3 yaş döneminde ihtimam ve ilgiye ihtiyacı oluyor. Çalışan ebeveynlerin bu gereksinimleri karşılamak maksadıyla başvurdukları bebek bakıcıları ve kayınvalide, anneanne, hala, teyze, görümce gibi bir kadın akrabadan yardım almaları ise anne mahrumiyetinden sonra karşılaştıkları ikinci bir travma olabiliyor. Çünkü ne olup bittiğini anlayamayan çocuk iki farklı ve birden fazla anne figürü arasında sıkışıp kalabiliyor.

Anne kokusu, ilgisi, sevgisi, şefkati, davranış ve tutumları, çocuk yetiştirme şekli ve ideali, disiplin anlayışı gibi hemen hemen her şey farklılık gösterebileceğinden, tam da güven ve bağlanma duygularının ve yakın ilişki davranım temelinin atıldığı yetişme döneminde çocuğun aklının karışmasına yol açabiliyor. Bu durum da çocuğun bilinçdışı süreçlerinde bağlanma ve güven sarsıntısı yaşamasına neden olabiliyor. Çünkü çocuğun gelişiminde, çevresindekilerle kurduğu ilişkilerin temelinde ve davranışlarının kökeninde 0-3 yaş arası anne-bebek ilişkisi yatıyor."

Haberin Devamı

ALDATMA ARAŞTIRMASI

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre, birden fazla, birbirinden farklı fiziksel ve duygusal farklılıklar taşıyan anne türevleriyle büyüyen erkek çocukların ruhsal gelişimlerinde gel-gitler ve bağlanma sorunları yaşandığını anlatan Keçe, CİSED'in yaptığı bir araştırmaya göre de eşini aldattığını itiraf eden 500 erkeğin yüzde 70'inin çocukluklarında birden fazla ve birbirinden farklı kadınlar yani anne türevleri tarafından büyütüldüklerini gösterdiğini bildirdi.

Keçe, şu değerlendirmede bulundu:

“'Zayıf-siyah gözlü bir anne ve kilolu-renkli gözlü bir bakıcıyla veya sarışın-beyaz tenli bir anne ve esmer-koyu tenli bir kayınvalideyle, bir arada büyümek buna örnek olabiliyor. Bu durumda çocuğun bilinçdışına bir fantezi
yerleşebiliyor ve ileriki yaşlarda bu kendini evlilik ilişkisinde tekrar edebiliyor. Çünkü kişi büyüdüğünde, elinde ve farkında olmadan bilinç dışı olarak, çocukluğundaki yaşamının duygusal ortamını yeniden yaratma veya kurma eğilimi içinde oluyor. Bu eğilim kişinin içindeki bilinç dışı bir yuva olarak tanımlanıyor. Erkek bu yuvada istemsiz ve kontrolsüz bir şekilde; bir kadınla olan bireysel ilişkilerinde annesiyle kurmuş olduğu ilişkileri ya da onların kendi aralarındaki ilişkileri yeniden yaratma, tercih etme şansı varsa, annesine
benzeyen sevgili, eş seçme, annesinin kendisine gösterdiği davranışları kendisine aynen uygulama ve örneğin esmer bir eşe sahipken sarışın bir sevgiliyle birlikte olma gibi eğilimler içinde olabiliyor. Ancak bu birden fazla ve farklı özellikte kadınlar tarafından büyütülen her erkek için geçerli bir durum değil, istisnaları olabiliyor”

Haberin Devamı

DOĞUM SONRASI ÜCRETLİ İZİN 3 YILA ÇIKARTILMALI

0-3 yaş aralığında çocuğun anneden ayrılması veya bu süreci birbirinden farklı kadınlarla paylaşmak zorunda kalmasının, erkeğin ileriki yaşamında hem cinsel yaşamda hem de partner ilişkilerinde ciddi sorunlara davetiye çıkartabildiğine dikkati çeken Keçe, “ Bu nedenle bebeğin 0-3 yaş dönemini tek bir kadınla yani "anne" ile tamamlaması gerekiyor. Bu nedenle CİSED olarak, çalışan anneler için doğum sonrası izinin çocuk sağlığı ve gelişimi açısından 3 seneye çıkartılması ve bu sürede çalışan annelere maaşlarının
ödenmesini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!