Bırakın su altında kalsın

Güncelleme Tarihi:

Bırakın su altında kalsın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Müteahhit Kadir Sever'in Belkıs Kenti yorumu

Kadir Sever, Müteahhitler Birliği Başkanı. Birlik, Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu'na tam üye kabul edildi. Sever'in basın toplantısı, Belkıs Kenti için talihsiz bir açıklamaya sahne oldu: ‘Bir tane tarihi eserin su altında kalmasıyla Türkiye bir şey kaybetmez. Onun gibi yüzlerce, binlerce var.’’

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Kadir Sever, Birecik Baraj Gölü altında kalacak olan tarihi Belkıs kenti için, ‘‘Bir tarihi eserin su altında kalmasıyla, Türkiye bir şey kaybetmez’’ dedi.

Sever bu açıklamayı, TMB'nin Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC) tam üyeliğine kabul edilmesi dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında yaptı.

Sever, Hürriyet'in ‘‘Zamanı başa sarmak mümkün olsa, kültür mirasını yok etmeden bu yatırımın yapılması mümkün müydü?’’ sorusuna şu karşılığı verdi:

‘‘Türkiye'de o kadar çok tarihi eser var ki... Zaten geç kalınmıştı. Bir tane tarihi eserin su altında kalmasıyla Türkiye bir şey kaybetmez. Onun gibi yüzlerce, binlerce var.’’

Sever, Bolu Dağı Tüneli'yle ilgili bir soruya yanıt verirken de, ‘‘TMB Başkanı olarak değil bir mühendis ve meslek adamı olarak söylüyorum: Ben olsaydım o tüneli kesinlikle yapmazdım’’ dedi.

Kanadalı uzman

sayesinde geliyor

Belkıs Zeugma'dan 37 yıl önce çalınan mozaik, ö- nümüzdeki günlerde Gaziantep' e getirilerek müzede sergilenmeye başlanacak.

1993’te Belkıs Zeugma'da-ki kazıda bulunan villanın teras taban mozaiğinin ortasından bir bölümünün olmadığı görüldü. Arkeologlar, Partenopeile Metio'un aşk hikayesinin dile getirildiği mozaiğin bir bölümünün, kaçak kazı yapanlar tarafından 1963 yılında çalındığını belirledi. Belkıs Zeugma'da çalışma yapan arkeologlar, kalan bölümünü yerinden söktükleri mozaiği, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde, çalınan bölümüne (?) işareti koyarak sergilediler.

Mozaiğin nerede olduğu araştırılırken, ABD'deki Menil Koleksiyon'u gezen Kanadalı mozaik uzmanı Sheila Campbell, sergilenen bir mozağin Türkiye'den getirilmiş olabileceğini düşündü ve fotoğraflarını Türkiye'ye gönderdi. Campbell, iade sürecini de böylelikle başlatmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!