Bir zamanlar çocuk yıldızdı

Güncelleme Tarihi:

Bir zamanlar çocuk yıldızdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2010 11:57

Rusya'da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski, ikiziyle birlikte ülke siyasetinde çok önemli rol oynuyordu. Ancak Kaçinski ikizlerinin kamuoyu önüne ilk çıkışları siyasette değil beyaz perdede oldu.

Haberin Devamı

KAÇİNSKİ 2007'DE İSTANBUL'DA BÖYLE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ / WEB TV 

 

Devlet Başkanı ile ikizi eski Başbakan Yaroslav Kaçinski ilk kez, çocuk yıldızlar olarak 1962'de oynadıkları "Ay'ı Çalan İki Kişi" filmiyle kamuoyunda tanındılar.

 

Sinemada çocuk yıldızlar olarak ünlenen ikili, daha sonra hem dünyanın hem de Polonya'daki değişimin başladığı 1980'li yıllarda siyasete atıldı.

 

Polonya'nın 1990'da yapılan ilk serbest seçimlerinde Leh ve Yaroslav kardeşler, Dayanışma Sendikası lideri Leh Walesa'nın zaferinin arkasındaki itici güç olarak gösteriliyor.

 

Haberin Devamı

Leh Kaçinski, Walesa yönetiminde milli güvenlik bürosunun başına geçti. Ancak daha sonra Walesa ile ekonomi konusunda görüş ayrılığına düşen Kaçinski, Jery Buzek hükümetinde adalet bakanlığı yaptı.

 

Yüzde 54 oyla devlet başkanı seçildiği 2005 yılına kadar Varşova belediye başkanlığı yapan Kaçinski, Avrupa'nın en tartışmalı liderlerinden biri haline geldi.

 

Kaçinski, 2005'te yapılan seçimde devlet başkanı seçildi. Genel seçimlerde de ikizi Yaroslav Kaçinski'nin Hukuk ve Adalet Partisi zafer kazandı. Kaçinski, ikizi Yaroslav'ı Temmuz 2006'da başbakan olarak atadı.

 

İkiz kardeşler, Avrupa'da özellikle Almanya'yla yaşadığı tartışmalarla ön plana çıktı. İkizinin başbakan olduğu dönemde, Almanya'yı Polonya'nın egemenliğine bir tehdit olarak gördüklerini ifade etmişlerdi.

 

Hatta Yaroslav Kaçinski'nin bir Avrupa Birliği liderler zirvesinde oylama sisteminin nüfusa göre yapılması tartışması sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'e "siz milyonlarca Polonyalı öldürmeseydiniz, oy hakkımız daha çok olacaktı" sözlerinin toplantıda soğuk duş etkisi yaptığı belirtilmişti.

 

Haberin Devamı

Kaçinski kardeşlerin bu yaklaşımı dünyada tepki çekse de kendilerine geniş bir halk desteğini de beraberinde getirdi.

 

  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!