Bir yaz, bir de caz

Güncelleme Tarihi:

Bir yaz, bir de caz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Festivalin 4 Haziran'daki açılış konseri oldukça hareketli geçecek gibi görünüyor. 80'li yılların başında, henüz 25 yaşındayken 'çağın en iyi tenor saksofoncularından biri' olarak nitelendirilen David Murray ve orkestrası İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'yla birlikte çalacak. Şef Lawrence Butch Morris yönetimindeki David Murray Orkestrası trombonlarda Craig Harris, Gary Valente, Joseph Boqie, trompetlerde Hugh Ragin, Ravi Best, Boby Bradford saksofonlarda David Murray, Oliver Lake, John Purcell, Richy Ford, flütte James Newton, piyanoda DD Jackson, basta Art Davis, davulda Andrew Cyrille vokalde Carmen Bradford, Ka Drum'da Kiavue'dan oluşuyor.

David Murray Orkestrası'nın İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'yla birlikte vereceği bu konser cazseverler için ilginç bir deneyim olacak.

Parliament Superband Jazz Festival'98'in ikinci gecesi olan 5 Haziran'ın yıldızı ise büyülü sesiyle Roberta Flack.

The Ballad of The Sad Young Men, Will You Still Love Me Tomorrow gibi unutulmaz parçaları seslendiren Flack, Clint Eastwood'un Play Misty For Me adlı filmi için yorumladığı First Time Ever I Saw Your Face ile 1973'de Grammy Ödülü'nün sahibi oldu. Roberta Flack saf ve duygulu sesiyle müzikseverlere keyifli anlar yaşatacak.

Bas gitarIn patronu

Festivalin üçüncü gecesi olan 6 Haziran'da Burhan Öçal ve Jamaaladeen Tacuma'nın Groove Alla Turca adlı projesi ile tanışacak İzmirli müzikseverler. Vurmalı çalgılar alanında uluslararası ün sahibi olan Burhan Öçal ile elektro bas virtüozu Tacuma bu ilginç projede Doğu ve Batı müziğinin ritmik ve melodik öğelerini kaynaştırarark ‘‘oriental funk’’ diye tanımlanan yeni bir tür yaratmışlar.

Müzik yaşyamını İsviçre'de sürdüren Burhan Öçal, bugüne kadar toplam 20 albüme imza attı. Klasik Türk müziğinin yanısıra Osmanlı dönemi müziğiyle ilgili araştırmalar da yapan Öçal, darbuka, kös ve her tür vurmalı çalgının yanısıra divan-saz, tanbur, ud gibi telli Türk çalgılarını da büyük bir ustalıkla çalıyor.

Groove Alla Turca projesinde Öçal ile birlikte çalışan Jamaaladeen Tacuma ise müzik dünyasında (Boss of the Bass) ‘‘bas gitarın patronu’’ olarak tanınıyor.

Harlem'den İstanbul'a

Aynı gece Öçal ve Tacuma'nın ardından bir başka ilginç ikili daha sahne alacak. Tromboncu Craig Harris ile klarnet ustası Barbaros Erköse ve Arkadaşları. Projenin başlığı ise Nation of Imagination.

Craig Harris ve Barbaros Erköse, proje kapsamında İstanbul adlı bir de albüm kaydettiler. Bu ilginç albümde Dijiribludu gibi duygu yüklü baladların yanısıra Türk müziğinin dinamik örneklerinden biri olan Mandıra, Craig'in yaşadığı Harlem'e adanmış Big Body Girl gibi değişik parçalar yeralıyor.

Ve geldik festivalin son gecesine. Bu kadar hızlı başlayan festivalin son bombası ise yaşayan caz efsanesi Ray Charles.

Florida'da görme ve işitme özürlülere eğitim veren bir okulda okurken müzikle tanışan Ray Charles, 1963 yılında Ballad in Blue ile büyük bir çıkış yaptı. 1979 tarihli Georgia On My Mind adlı şarkısı ABD'nin Georgia Eyaleti'nin resmi şarkısı seçildi

Bir yıl sonra The Blues Brothers filminin ardından Hollywood'un ünlüler bulvarında bir yıldız sahibi oldu.

Bilet satış noktaları

Parliament Superband Jazz Festival'98'in biletleri İzmir'de Alsancak Vakkorama, Karşıyaka Pan Kitabevi, İzmir Devlet Opera ve Balesi gişesi ile İstanbul'da Akmerkez ve Taksim Vakkorama'da satılıyor. Bilet fiyatları yer kategorilerine göre 4 milyon, 3 milyon ve 1 buçuk milyon arasında. Tüm konserleri izlemek isteyenler 11 milyon, 8 milyon ve 4 buçuk milyonluk kombine biletler satın alabilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!