Bir uçuşla sönen hayatlar

Güncelleme Tarihi:

Bir uçuşla sönen hayatlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçen çarşamba geçesi Atlantik Okyanusu'nun soğuk sularında nice hayatlar sona erdi. Ve o hayatların büyük çoğunluğu insanlık yararına adanmıştı.

Son derece parlak hekimler, AIDS'le öne çıkan ünlü isimler, nükleer fizikçiler, savaş ve çatışma bölgelerinde mültecileri kurtarmak için canlarını tehlikeye atanlar da vardı.

Kaza kurbanları arasında Birleşmiş Milletler'in New York ve Cenevre merkezleri arasında mekik dokuyan isimler bulunuyordu. İşte sönen hayatların geride bıraktığı izler:

Pierce Gerety:

Amerikalı bir avukat olan 57 yaşındaki Gerety BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde görevliydi ve Sudan, Filipinler, Afganistan, Pakistan, Somali, Ruanda, Kongo ve Burundi'deki mültecileri kurtarma operasyonlarını yönetmişti.

Catherine Calvet-Mazy:

37 yaşındaki sosyal yardım uzmanı BM Mülteciler Yüksek Komiserliği bünyesinde terapist olarak çeşitli görevler üstlenmiş, Bosna, Mali ve Ruanda'daki mültecilerin normal yaşamlarına dönebilmeleri için psikolojik temel hazırlamaya çalışmıştı.

Yves de Roussan:

Kanada vatandaşı olan Roussan, çocukları Koruma Fonu UNICEF büynesinde eski Doğu Bloku ülkeleriyle eski Sovyet cumhuriyetlerindeki terkedilmiş ve problemli çocuklardan sorumlu yetkiliydi.

Ingrid Acevedo:

Amerikan UNICEF Komitesi'nin Halkla İlişkiler Müdürü olan 32 yaşındaki Acevedo bir toplantıya katılmak üzere yola çıkmıştı.

Dr. Klaus Kinder-Geiger:

Başarılı bir nükleer fizikçi olan 36 yaşındaki Alman asıllı Geiger, yüksek enerjili atom çekirdeğinin kompüterize modeli üzerinde çalışıyordu. Ve çok da iyi gitar çalıyordu.

Dr. Per Spanne:

53 yaşındaki İsveçli Spanne, mikro radyasyon terapisi ve röntgenle teşhis alanında bir öncüydü.

Paul ve Joan Hammond:

Cincinnati Üniversitesi Tıp Fakültesi eski öğretim üyesi olan 65 yaşındaki Paul emekli olduktan sonra karısının yanına Washington'a taşınmıştı. Tıpkı eşi gibi çok cana yakın yardımsever bir kişiydi. Tanıdıkları çifti ‘‘Herkese yakınlık gösterirler, çok sıcak insanlardı. Yüzlerini aydınlatan gülücükler hiç eksik olmazdı’’ diye tarif ettiler.

Tom Hausman:

33 yaşındaki Tom'un eşi Lanita ile olan evliliğinden henüz çocuğu olmamıştı. Yakınları çok sevecen bir koca olan Tom'un evlatlık almak için başvuruda bulunduğunu söylediler.

Lawrence ve Pauline Hopcraft:

Bayan Hopcraft Florida, Orlando'daki Walt Disney'de ilk işe girenlerden. Bazen gösterilerde Goofy olarak rol alıyordu.

Jay Jasan:

İlaç sanayinde çalışan 40 yaşındaki Jay uyuşturucuların insan üzerindeki etkileri konusunda bilimsel deneyler yapıyordu.

O BİR PRENSESTİ

‘‘Herkesin kendi Prenses Dianası var. O da bizim Prenses Diana'mızdı...’’

Uçak kazasında ölen genç Amerikalı doktor Tara Nelson'un teyzesi, kaybettiği yeğeni için böyle diyordu. Tara Nelson, erkek arkadaşıyla buluşmak ve doğum yapmak üzere olan kızkardeşine yardım etmek üzere Fransa'ya gidecekti.

Amerikalı genç bir mühendis çift olan Karen ve Denis Maillet de iki haftalık bir tatil planlıyordu. Hem de 14 aylık bebekleri Robert'i Fransız büyükanne ve büyükbabasıyla ilk kez tanıştıracaklardı.

Bekleyiş ve dua

İsviçre'nin Cenevre Kenti'ndeki Notre-Dame Kilisesi'nde büyük hüzün... Dualar ölüme uçan anneler, babalar, çocuklar, sevgililer, akrabalar için... Yakınlarından haber alamayanların bekleyişi ise ayrı bir dram. 'Belki bir ümit' düşüncesi, içlerindeki acıyı ve şaşkınlığın sürmesine neden oluyor.

Ludwig Baeumer

Telif örgütçüsü

Fikir ürünlerinin korunması alanında uluslararası faaliyet gösteren bir örgüt olan WIPO'nun yetkililerinden olan Alman vatandaşı Ludwig Baeumer de kazada can verdi.

Prof.Dr. Roger R. Williams

Kalp uzmanı

Kalıtımsal kalp hastalıkları alanında dünyanın en önemli uzmanları arasında sayılan Utah Üniversitesi öğretim üyesi, Dünya Sağlık Örgütü'nün bir projesi çerçevesinde yapılacak toplantıya başkanlık etmek üzere Cenevre'ye gidiyordu.

Dr. Jonathan Mann

AIDS savaşçısıydı

51 yaşındaki Amerikan vatandaşı Mann, BM Dünya Sağlık Örgütü'nün global AIDS programının başkanıydı. AIDS'e karşı mücadelede dünyanın bir numaralı ismi sayılan Mann, uluslararası planda yürüttüğü kampanyayla AIDS hastalarının onurları kırılmadan hastalığa karşı önlemler alınması için hükümetleri ikna etmişti. Cenevre'deki AIDS uzmanları toplantısına katılmak üzere yola çıkan Mann'la birlikte kazada ölen eşi Prof.Mary-Lou Clements-Mann da AIDS'e karşı aşı geliştirilmesi için yapılan araştırmalarda öne çıkmış bir isimdi.

Ünlü raket Rosset

Son anda uçağa binmedi

İsviçre'li ünlü tenisçi Marc Rosset, Kanada açıklarında düşen İsviçre Havayolları'na ait yolcu uçağına binmekten son anda vazgeçerek ölümden döndü. Cenevre'deki spor çevrelerinden edinilen bilgiye göre, Rosset, New York-Cenevre seferi yaparken dün sabah düşen İsviçre Havayolları uçağında yer ayırttı, ancak son anda uçağa binmekten vazgeçti. Rosset'in, New York'ta yapılan Flushing Meadows tenis turnuvasında bu hafta başında Slovak rakibi Dominique Hrbaty karşısında yenilerek elendiği belirtiliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!