Bir millet dans ediyor

Güncelleme Tarihi:

Bir millet dans ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2001 02:12

Club kültürü kimilerine göre diskonun biraz gelişmiş hali. Punk, rock ya da 68 ruhuyla kıyas dahi edilemez, tamamen eğlenceye ve tüketime dayalı bir kültür. Clubbing kárlı bir iş gibi göründüğü için mekan sahiplerinin ağzını sulandırıyor.

Ama clubber'lar böyle düşünmüyor, dinledikleri müziğin geleceğin müziği olduğunu ve gelecekte yaşadıklarını söylüyorlar. 80'li yılları Airport, Stüdyo 54, Discorium, Hydromel, Regin gibi diskoteklerde geçiren Türk gençliğinin 90'lı yıllardaki gözde club’ları Julliana's, 20, 19 ve Taxim Night Park'tı. Dünyada 90'lı yıllarda patlayan, memleketimizdeyse yeni yeni kıvamını bulan clubbing'in Türkiye'deki miladı Ceylan Çaplı'nın ünlü mekanı Maslak 2019'un 1993'te açılması ve Radio 2019'un kurulmasına dayanıyor. Ve sekiz yıldır hızla yol alıyor. Öyle ki sayısız parti organizasyonu yapılıp, her gün yeni bir club açılıyor. Mesela Yılbaşı gecesi İstanbul'da tam 25 ayrı mekanda parti var.

Müritleri olan DJ’ler

Türkiye'de dünya club camiasında söz sahibi olan iddialı DJ'ler var. Dünyanın en önemli festivallerinden Creamfields Fest'de çalan DJ U.F.U.K (Ufuk Özgönül) Türkiye'deki DJ'lerin süperstarı. Onun çaldığı mekanı dolduran müritleri var. Diğer popüler DJ'ler Murat Uncuoğlu (Muncu), Tangun, Cure-Shot, Bee-Gee, Fuchs, Kiwi, Macit, G-Point, Can Tanca, Agent Orange, Mouse, Hakan Henry, Hassan, Mithat Can, Soul Power, Mr. No Name, Ser Touch, Style-Ist, Mabbas, Alp Berker, UHR, Tarkan, 7 Erhan, M-IN, Yunus, Tutan, Gravity Zero, DJ İlker, Yakuza ve DJ Erol Derviş. Tek kadın DJ ise Beyza. Türkiyeli clubberler elekronik müzik dünyasının bir çok önemli ismini dinleme şansı buldu. Aphex Twin, Adam F, State of Bengal, Roger Sanchez, Depeche Mode, Asian Dub Foundation, Talvin Singh, Orbital, Jay Jay Johanson, Sven Vath, Frankie Knuckles, David Morales, Frankie Knuckles, Prodigy, Paul Oakenfold, Faithless, Kevin Saunderson, Derrick May, Nigel Hayes, Thievery Corporation, Mouse on Mars ve Saint Germain bu isimlerden bazıları.

Türkiye’de club kültürünü patlatan adam

Türkiye'deki club kültürünün duayeni Birol Giray, Production Department şirketi bünyesinde iddialı organizasyonlara imza atıyor. DJ'liğe 16 yaşında başladı. Bee Gee adıyla bazı partilerde DJ'lik yapmaya devam ediyor. 20 yıl boyunca Ahmet San'nın ekibinde yer aldı, efsanevi stadyum konserleri düzenledi. İngiltere'nin prestijli kulüplerinden Anabel's'de 89-92 yılları arasında DJ'lik yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra kendini buradaki club kültürünü ayağa kaldırmaya adadı. 1998'de ortalığı birbirine katan Prodigy ve Paul Oakenfold konserlerini düzenleyen Giray, Faithless'ın İstanbul'a gelmesini de sağlamış. FG (Future Generation) organizasyonlarıyla toplam 30 bin kişinin katıldığı partiler düzenlemeyi başarmış. Kurucusu olduğu Radio FG haftanın yedi günü 24 saat canlı club müziği çalıyor ve İngilizce yayın yapıyor. Dünyanın en ünlü DJ'leriyle iletişim halinde. Park Orman'da 18 yaşın altındaki gençlere özel bir gündüz programı düzenlemek de onun fikri.

KIROBIR OLMAMAK İÇİN

DJ kabininin etrafında dolanarak ses sistemini bozmayın.

Organizatörlerden bedava bilet dilenmeyin.

Kadınsanız topuklu ayakkabı ve mini etek, erkekseniz beyaz gömlek ve takım elbise giymeyin.

Rakı içmeyin, hele ki rakınızı kazara birinin üzerine asla dökmeyin.

Dans edenlerin konsantrasyonu bozulduğu için parti mekanında oradan oraya gezinmeyin.

Bodyguardlar'la samimiyet kurmaya çalışmayın. Eğer sorumluluklarının farkında bir clubber iseniz zaten onlar bir süre sonra sizi fark edecek.

Dans edemiyorsanız bile müzik ritmine uyarak hareket edin.

Gündüz yönetici, gece clubber

İngiltere'de ekonomi eğitimi gördüm ve MBA yaptım. Yedi yıl Manchester'da yaşadım. Radiohead, Suede ve Elastica'yı ilk keşfedenlerden biriyim. Özellikle canlı performansa zaafım var. İnsanlar benim iki ruhum olduğunu söylüyor: Biri takım elbiseli işinin başındaki, diğeri rahat giysiler giyip elinde birasıyla dans ederek müzik dinleyen. İstanbul'da en beğendiğim mekan Zoo diyebilirim, Babylon'daki Plaid konserini unutamıyorum.

15 yaşımdan beri...

15 yaşından beri gece çıkan ve iyi müzik dinleyen biriyim. İnsanların clubber olarak damgalanıp, dans ederken çekilen fotoğrafların altına saçma sapan yazılar yazılmasından çok rahatsız oluyorum. Trend lafından da çok hoşlanmıyorum ama clubbing yapmak bir trende dönüştü. Trend olan her şey zamanla inişe geçer, bu trend de inişe geçince, bu iş müziği gerçekten hayat tarzı haline getirenlere kalacak.

En namlı clubbing mekanları

İSTANBUL: Kitsch, 147 (eski Havana ve Nyx), Filter, Seventh House, Beyond (eski Scene), Gaia (eski Orange), Roxy, Buddha, Smoke, Soho, Dulcinea, Gramafon, Switch, Godet, Filter, Babylon, Liman, Zoo, Limonlu Bahçe, Arka Bahçe, Nu Club, Mood, Hammam, Zarifi, Joyeux, Kibrit, Chinawhite Cebu, Plus, Sarnıç-Antik Otel, Dali, The Venue, Park Orman, Maslak'taki Ata Stüdyoları, Spoon, Magma (Sanayii 3000), Globe, Lounge Lizard, Home Like, Cantina, Manastre, Zihni Oz Project ANKARA: Kashmere, Faces, Upload, Saklıkent ve The Club 20 İZMİR: Detroit, Kemik Club, Club 33 ve Punta.

Turları bile var

Turntable (TT), clubberworld ve clubbernation gibi e-mail grupları aracılığıyla haberleşiyorlar. En popüler mail grubu olan TT'nin yaklaşık 3 bin üyesi var. Grup içinde alet edevat, elektronik aksam, pikap, mikser, CD, plak alışverişinde bulunanlar, müzik sitelerinden mp3 indirenler, şarkı adları soranlar, başka bir ülkeye giderken club tavsiyesi isteyenler, gittiği club'ın ve DJ'ın kritiğini yapanlar var. Ayrıca yurtdışına özellikle de Amsterdam'a clubbing turları düzenleniyor. Hakan Aksungur (0532 423 32 76) bunlardan biri.

CLUBBER DEDİĞİNİN STİLİ OLUR

Progressive, garage, house, trance, techno, ambient, drum'n'bass, elektronica, house, techouse, jungle, breakbeat, deep trance ve chill-out clubberlar'ın tercih ettiği müzik türleri.

En çok dinledikleri radyolar Future Generation (93.7), Radio Oxygen (95.9) ve Radyo 102.3 ve yakında yayına girecek Radyo Quasar.

Bungee jumping, skate, rafting gibi adrenalin hompalayan sporlar tercih edilse de en gözde spor snowboard.

Dünyanın en gözde clubbing şehirleri Berlin, Londra, Goa, İbiza, New York, Los Angeles, Brüksel, Amsterdam, Prag, Roma, Tel Aviv

En gözde içki olan Redbull+votka'yı bira, viski, diyet kola ve su izliyor.

Kiss TV'de Clubbernation, MTV'de Party Zone, Number One TV'deki Ericsson Life programlarını izliyorlar.

Darren Aronofsky'nin ‘‘Pi’’, Danny Boyle'ın ‘‘Trainspotting’’ ve Irvın Welsh'in ‘‘Acid House’’u club kültürünün kült filmleri.

Sanılanın aksine çok fazla CD satın almıyorlar, daha çok radyo dinleyip İnternet'teki Morpheus, Audiogalaxy, Napster, Allmusic, Kazaa gibi sitelerden mp3 indiriyorlar.

Giyimde pozitif düşüncenin temsilcisi olduğu için özellikle turuncu renk tercih ediliyor. Kıyafetlerin rahat, fonksiyonel ve ter emen kumaştan yapılmış olması gerekiyor. Spor ayakkabı şart. Sabotage, Ocean Drive, Reasürans Pasajı, Anabala Han, Pulp, Atlas Pasajı, Aznavur Pasajı ve Gandalftoys bu giyim kuşamın temin edilebileceği yerler. Arzu Kaprol ve Derishow özel club kıyafetleri dizayn etse de clubberlar’ın fetiş markaları Diesel ve Levi's Tab Collection. Ayakkabılardaysa Puma ve Camper bir numara.

Urban Bug Türkçe yayınlanan ve parasız dağıtılan bir club kültürü dergisi. Türkiye'deki club kültürünün yaygınlaşmasında da önemli katkıları var.

Bazı partilerde çılgın dans gösterileri büyük önem taşıyor. ‘‘Drag Queen’’ (kadın kılığına girmiş erkek) show'u yapan ‘‘Baby Lawyers’’ grubu bu işin piri.

En önemli organizasyon şirketleriyse şöyle: Pro, HİP, Pax Production, S.O.A.P, 909, Pogo & Sugarworkz, Urban Bug, Production Department.

En hakikileri

Yaş grubu 16-40 arası

Her hafta, hatta haftada birkaç kez dışarı çıkacak kadar parası var

Öğrenci olanlar iyi okullarda okuyor, çalışanlar beyaz yakalı. Doktor, avukat, mühendis, borsacı, bilişimci, reklamcılar, genç işadamları var aralarında.

İnternet ve teknolojiyle araları çok çok iyi

En büyük felsefeleri ‘‘Pozitif Ol’’

Sık sık yurtdışına çıkıyorlar.

En az bir yabancı dil, özellikle İngilizce biliyorlar.

İdeal tüketici konumunda.

Sık sık mekan ve club değiştiriyor, bu alanda herşeyi takip ediyor

Düşene kadar dans etmek, iş stresini atmak, eğlenmek ve sosyalleşme için dışarı çıkıyorlar.

Clubberlar’ın uyuşturucu kullanan insanlar olarak algılanmasına, narkotik polisin baskınlarına tilt oluyorlar.

Kendilerinden olmayan ama clubber gibi takılan kırobırlar gecelerinin tadını kaçırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!