Bir kupa da Yves Saint Laurent’a

Güncelleme Tarihi:

Bir kupa da Yves Saint Laurent’a
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yves Saint Laurent, moda dünyasına girişinin 40. yılını, Dünya Kupası final maçı öncesi Stade De France'da düzenlediği defileyle kutladı. 2 milyardan fazla kişi ekran başında, seksen bin futbolsever ise Stade De France'ta 12 dakika süren bu efsanevi defileyi adeta nefeslerini tutarak izledi. 21 yaşında Christian Dior çatısı altında moda dünyasına adım atan Yves Saint Laurent, bugüne kadar gerçekleştirdiği kreasyonlarından en beğendiği 300 elbiseyi, dünyanın en güzel 300 mankeniyle tanıttı.

En maço spor futbolla, en kadınsı sanat modayı buluşturmayı başaran ilk modacı olarak tarihe geçecek, Yves Saint Lurent. 1958'den bu yana dünya modasına damgasını vuran, Picasso, Cocteau, Van Gogh, Chagal gibi sanatçılardan etkilenen YSL, Kübist, Afrika, Çin, İspanyol, oryantal, egzotik, klasik, pop-art temalı kreasyonlarından en beğendiklerini sergiledi. Her tema altında 50 model boy gösterdi çim sahada.

FİKİR PLATİNİ'NİN

İzleyenleri büyülecek bir rüya ortamı yaratmayı amaçladıklarını söyleyen defilenin yönetmeni Olivier Massart, birçok anekdottan oluşan bir hikaye altında defilenin gerçekleştiğini anlatıyor: ‘‘Geçmişle bugünü harmanladık. Mesela bilmem hangi futbolcunun nişanlısı olan bir manken, Picasso'ya adanmış bir elbiseyi sunuyor ve o elbise bilmem hangi tarihte, bir film için özel olarak dikilmiş ve ünlü bir yıldız tarafından giyilmiş.’’

Moda ile futbolu buluşturma fikri, Dünya Kupası Fransız Organizasyon Komite Başkanı Michel Platini'den çıkmış. ‘‘Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Fransa'nın bir yönüyle hep akıllarda kalmasını sağlayacak bir şey yapmak istedim.’’

1997 Haziran'ında ünlü modacı Yves Saint Laurent'la bir anlaşma imzalandı. Dünya Kupası'nın resmi giysileri onun elinden çıkacaktı. YSL, çok kısa bir süre içinde 4 bin 200 çeşit giysiden oluşan toplam 19 bin elbise dikti ve 10 bin aksesuvar yarattı. Organizasyon biraz daha ileri giderek ünlü modacının 40. yıldönümünü, çim saha üzerinde büyük bir defileyle kutlama fikrini ortaya attı.

‘‘Moda değişir, ama stil kalır’’ düşüncesini savunan, YSL, 1958 yılından bu yana oluşturduğu kresyonlarından en seçkinlerini koleksiyonundan çıkardı. Ve tasarımlarının müzelik değil, yaşayan, dinamik hayata ait olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Modayı izleyen kadınları sevmem

61 yaşındaki Yves Saint Laurent, modada birçok ilki gerçekleştirdi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra milyonlarca kadın onun çizgilerine uyarak kıyafet seçti. ‘‘Çalıştığım müddetçe yaşarım’’ilkesini benimseyen ünlü modacı, Catherine Deneuve gibi aktristler için de giysi tasarımı yaparak pekçok filme imza attı. 1983 yılında Yves Saint Laurent adı, Larousse sözlüğünün bir maddesi oldu. 1985 yılında Paris Operası'ndaki Moda Oscar ödüllerinde, En İyi Moda Tasarımcısı Oscar'ını aldı. Modacının Paris dışında Singapur, Budapeşte, Madrid ve California'da butikleri bulunuyor.

‘‘Burjuvalardan, onların düşünme biçimlerinden, uzlaşmaz huylarından nefret ederim. Her zaman bir yerlerine iliştirdikleri bir broş ve çok iyi yapılmış saçları vardır’’gibi sivri sözleriyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Yves Saint Laurent, modayı çok yakından izleyen kadınları da sevmediğini söylüyor. ‘‘Modayı çok yakından izleyen kadınları büyük bir tehlike bekler. Zamanla doğallıklarını ve stillerini kaybederler. O natürel elegans da yok olur.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!