Bir inat uğruna hükümet gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Bir inat uğruna hükümet gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2002 01:26

Çekilmemekte direnen Başbakan Ecevit, hem partisini parçaladı hem de hükümetin geleceğini tehlikeye soktu. Ecevit'le görüşen Hüsamettin Özkan hem Başbakan Yardımcılığı'ndan hem de DSP'den istifa etti. Ardından 4 bakan ve 19 vekilin de istifası geldi.

Başbakan Bülent Ecevit'in önceki gün yolunu ayırdığı Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile aylar sonra ilk kez başbaşa görüşmesinin ardından, dün DSP'de siyasi deprem yaşandı. Ecevit'in sağ kolu Hüsamettin Özkan, Başbakan Yardımcılığı'ndan istifaya zorlanınca, siyasette ‘‘8 Temmuz hareketi’’ doğdu.

Türkiye gündemine dakikalar içinde art arda, bomba gibi düşen istifa zincirine giden süreç, dün saat 16.00'da Başbakanlık Konutu'nda Ecevit-Özkan görüşmesiyle açıldı.

Bir saat süren görüşme, Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit ile birlikte uzun süredir tavır aldığı Özkan'a istifa getirdi.

Özkan'ın görüşmeden önce yakın çevresine, ‘‘Başbakan'ın kaşını kaldıracak hiçbir davranışta bulunmam. Emaneti iade etmemi isterse bunu yaparım’’ dediği öne sürüldü.

Ecevit'in de görüşmede Özkan'a artık birlikte çalışamayacakları mesajını verdiği öğrenildi. Görüşmenin ardından konuttan önce Ecevit, ardından da Özkan ayrıldı. Ecevit de, Özkan da çıkışta herhangi bir açıklama yapmadı. Görüşmeden sonra Başbakanlıktaki makamına giden Özkan, gazetecilerin sorusu üzerine biraz sonra açıklama yapacağını söyledi. Açıklama ‘‘istifa duyurusu’’ biçiminde geldi.

DSP PARAMPARÇA

Özkan'
ın istifasının hemen ardından, Kültür Bakanı İstemihan Talay ve Devlet Bakanı Recep Önal, kabinedeki görevlerinden ve partiden istifa etti. Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz'ın ise bugün Gaziantep'e giderek, il örgütüyle birlikte istifa edecek. Devlet Bakanı Hasan Gemici de aynısını Zonguldak'ta yapacak.

İstifa sağanağına 19 milletvekilinin de katılması üzerine‘aile partisi’ olmakla eleştirilen DSP'de, Bülent ve Rahşan Ecevit ‘ipin ucunu’ tümüyle kaçırdılar. İstifaların bir etkisi de, Meclis'te DSP'yi kılpayı birinci yapan sandalye dengesinin, ağır bir şekilde MHP lehine bozulması oldu.

ILIKSOY: VEFASIZLI VE HAKSIZLIĞA TEPKİ

MECLİS
Başkanvekili Ali Ilıksoy, DSP'den istifa nedenini şöyle açıkladı:

‘‘Özkan'a yapılan bana göre vefasızlık ve büyük haksızlık. Biz bunu ancak istifa yoluyla çözebilirdik. Onbir yıldır Özkan'ın gösterdiği vefayı hiçbir evlat babasına göstermezdi. Eğer Özkan'a vefasızlık yapılmışsa, bu herkese yapılabilir. Sevgi ve vefanın kalmadığı yerde bizim de kalmamız mümkün değildir. Ayrılık sebebimiz bundan ibaret.’’

TALAY: ŞAHSINIZA GÜVENMİYORUM

Kültür Bakanı İstemihan Talay, istifa dilekçesinde, şu değerlendirmeleri yaptı:

‘‘DSP Genel Merkezi'nin küçük parti hesapları içindeki senaryolarına itibar etmeniz, güven duygularımı hayal kırıklığına dönüştürmüş bulunmaktadır. DSP Genel Merkezi ile birlikte şahsınıza karşı da hissettiğim güvensizlik nedeniyle DSP'den ve hükümetteki Kültür Bakanlığı görevimden istifa ettiğimi bilgilerinize arz ederim.’’

ÖNAL: ETİK İLKELERDEN UZAKLAŞTINIZ

Devlet Bakanı Recep Önal ise ‘‘TC Başbakanı ve DSP Genel Başkanı’’na hitaben yazdığı dilekçesine el yazısıyla da ‘‘Değerli genel başkanım’’ ifadesini koydu. Önal, dilekçesinde özetle şu gerekçelere yer verdi:

‘‘Partimizin vefa duygusunu esas alan etik ilkelerinden son günlerde uzaklaşılmaya başlandığını görmek beni üzmektedir. Parti içi tartışmaların medya önünde yapılmasının partimizin birlik ve bütünlüğüne zarar verdiğine inanıyorum. Ülke yararına görmediğim bu yeni eğilim içinde olamayacağımdan Devlet Bakanlığı görevimden ve çok sevdiğim partimden ayrılıyorum.’’

İstifa eden bakanlar

Hüsamettin Özkan

İstemihan Talay

Recep Önal

Hasan Gemici

Mustafa Yılmaz

MİLLETVEKİLLERİ

Ali Ilıksoy (Gaziantep)- (TBMM Başkanvekili), Hakan Tartan (İzmir) (TBMM İdare Amiri), Faruk Demir (Ardahan), Tamer Kamber (Balıkesir), Metin Şahin (Antalya), Akif Serin (İçel), Bahri Sipahi (İstanbul), Cihan Yazar (Manisa), Mustafa Kemal Tuğmaner (Mardin), Gaffar Yakın (Afyon), Perihan Yılmaz (İstanbul), Tunay Dikmen (Muğla), Abdülsamet Turgut (Diyarbakır), Ali Günay (Hatay), Hasan Özgöbek (Uşak), Halit Dikmen (Aydın), Gönül Saray Alphan (Amasya) İbrahim Yavuz Bildik (Adana) Tahsin Boray Baycık (Zonguldak)

9’lar DSP’de kalacak

Başbakan Bülent Ecevit'e, ‘‘Çekil’’ çağrısı yapan DSP'li 9'lar, yaşanan krizi aşmanın tek yolunun, ‘‘Hemen seçimli kurultaya gitmek’’ olduğu görüşünü savundu. Partiden ayrılmayacaklarını belirten 9'lar, Ecevit'in biran önce kurultay çağrısı yapmasını istiyorlar. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Emin Karaa, ‘‘Halkın isteklerini, partinin yeniden yapılandırılmasını, seçimli kurultay yapılmasını istedik. Bu yüzden dışlandık. Ecevitlerin, iktidara getirdikeri partide onların öncülüğünde onlarsız bir yönetim kurulmasını istedik. Şimdi ne kadar haklı olduğumuz anlaşıldı. En kısa zamanda partiyi yeniden yapılandırmak üzere seçimli kurultaya gitmeliyiz’’ dedi. ANKARA

TBMM’DE SON DURUM

DSP : 128 - 24 = 104

MHP : 127

ANAP : 79

DYP : 85

AKP : 53


SP : 48

TDP : 3

BBP : 1

Bağımsız : 37

Boş : 13
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!