Bir annenin çaresizliği

Güncelleme Tarihi:

Bir annenin çaresizliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2010 12:30

Konya'da bir anne, doğuştan talasemi hastası olan ve yaşamaları için ilik nakli gereken üç kızını, tüm olumsuzluklara rağmen hayatta tutmaya çalışıyor.

Gülser (45) ve Nihat Eldeş (50) çiftinin evliliklerinden Sibel (21), Selin (18), Sema (16) ve Sinem (10) adını verdikleri dört kızları dünyaya geldi.

Eldeş çiftinin, kızları Sibel, Selin ve Sinem'e doğuştan talasemi teşhisi konuldu.

Ayda iki ünite kan alan ve kandaki demiri düşürmek için günde 12 saat makineye bağlanan kızlarının yaşaması için ilik nakli yapılması gerektiğini öğrenen çift, nakil için sağlıklı olan kızları Sema ile birlikte gerekli tahlilleri yaptırdı.

Hastalığı ilerleyen kardeşlerden Selin'e, tahlillerden sonra gerekli kök hücre uyumu olan sağlıklı kardeşi Sema'dan nakil yapılmaya karar verildi.

Ancak nakil öncesi rahatsızlığı artan ve zorlu bir ameliyat geçiren Selin'e düşünülen operasyon gerçekleştirilemedi.

Kardeşten nakil daha sağlıklı ve sağlam olduğundan Gülser Eldeş, diğer iki kızını kurtarabilmek için hastalıklı dokuları ayıklanarak tüp bebek yöntemiyle hamile kalmaya karar verdi.

Gülser Eldeş, ancak maddi imkansızlar nedeniyle tedaviye birtürlü başlayamadı. Daha sonra da rahatsızlığından dolayı yumurtalıkları alındığı için bir daha çocuk sahibi olamayacağını öğrenen genç kadın, geceleri kızlarının rahatsızlıklarından dolayı fenalaşmamaları için hiç uyumadan başlarında duruyor.

Gülser Eldeş, ağrıları arttığında 'Anne bizi kurtar' diyen kızlarının acılarını dindirebilmek için elinden gelen herşeyi yapmaya çalışıyor.

ACILARI ARTTIĞINDA 'BİZİ KURTAR' DİYE AĞLIYORLAR

Anne Gülser Eldeş, talasemi hastası olan Sibel, Selin ve Sinem'i tüm olumsuzluklara rağmen eşiyle birlikte hayatta tutmaya çalıştıklarını söyledi.

Ancak olumsuzlukların hiç peşlerini bırakmadığını ifade eden Eldeş, “Kızlarımın yaşayabilmesi için ilik nakli şart. Biz gerekli tahlilleri yaptırdık. Sadece sağlıklı olan kızım Sema'nın kök hücresi hastalığı ilerleyen Selin'e uydu. Ancak Selin'de nakil öncesi ağır bir enfeksiyon geçirince bu hayaller suya düştü” dedi.

Bunun üzerine hastalıklı dokuları ayıklanarak tüp bebek yöntemiyle hamile kalmaya karar verdiğini, ancak rahatsızlığından dolayı yumurtalıkları alınınca bu hayali de yarım kaldığını ifade eden Eldeş, “Bu olumsuzluklar bizi yıldırmadı. Ancak acıları arttığında 'bizi kurtar' diye ağlayan kızlarımı görünce dayanamıyorum. Elim ayağıma dolaşıyor. Bu durumu onlara hissettirmemeye çalışıyorum. İçim kan ağlasa da onların moral ve motivasyonunu yüksek tutmaya çalışıyorum. Hastalıkta, moral ve motivasyon çok önemliymiş” diye konuştu.

GECELERİ KIZLARININ BAŞINDAN HİÇ AYRILMIYOR

Kandaki demir oranını düşürmek için kızlarının 12 ile 8 saat arasında cihaza bağlanmak zorunda olduklarına dikkat çeken Eldeş, maddi imkansızlıklar nedeniyle bir türlü alamadıkları söz konusu cihazı Kaymakamlığın destekleriyle alabildiklerini bildirdi.

Kızlarının zaman zaman aniden rahatsızlandığını, bu durumun kendisini çok korkuttuğunu dile getiren Eldeş, geceleri makineye bağlanan kızlarına birşey olmaması için sürekli başlarında beklediklerini söyledi.

Eldeş, kimseden maddi bir destek beklemediklerini, tek isteklerinin kızlarının sağlığına kavuşması olduğunu sözlerine ekledi.

Gözlerindeki ışık hiç sönmeyen Sibel, Selin ve Sinem kardeşler ise, morellerini bozmadıklarını ve yaşayacaklarına inandıklarını söylediler.
Kardeşlerden sağlıklı olan Sema ise, “Tahliller sonucunda hastalığı ilerleyen ablama benden kök hücre nakili yapılacağını öğrendiğimizde çok sevindik. Çünkü hepimiz öncelikle ablam Selin'e nakil yapılmasını istiyordu. Ancak sevincimiz ablamın hastaneye kaldırılması ve çok zorlu bir ameliyata alınmasıyla kısa sürdü” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!