Bingöl'de 33 şehit er için Anıt Mezar

Güncelleme Tarihi:

Bingölde 33 şehit er için Anıt Mezar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2007 15:17

PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen 33 er için olayın yaşandığı yerde yaptırılan Anıt Mezar törenle açıldı

Haberin Devamı

Bingöl- Elazığ karayolunda 1993 yılında sivil ve silahsız olarak seyahat ettikleri otobüsten indirilerek PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen 33 er için olayın yaşandığı yerde yaptırılan Anıt Mezar törenle açıldı. Türk bayrağı şeklindeki anıtta hilalin içinde yer alan 33 şehit erin temsili fotoğraflı mezarlarına aileleri tarafından mezarlarından getirilen topraklar serpildi. 33 metre yükseldiğinde Türk bayrağının da dikildiği anıt mezarın açılışına katılan aileler 14 yıl sonar acılarını tazeleyip gözyaşları döktü.


14 YIL SONRA ANIT MEZAR


Malatya'dan usta birliklerine gitmek için sivil otobüslerle yola çıktıktan sonra Elazığ- Bingöl karayolunun Bilaloğlu Mevkii'nde 24 Mayıs 1993 tarihinde PKK'lı teröristler tarafından yolları kesilen ve otobüsten indirildikten sonra kurşuna dizilerek şehit edilen 33 er için 14 yıl sonra katledildikleri yerde Anıt Mezar yapıldı. Bingöl'e 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve ‘Anıttepe' ismi verilen yerde Türk Bayrağı şeklinde yapılan anıtın tam ortasında 33 şehit askeri simgeleyen 33 metre uzunluğundaki direğe Anıtkabir'den getirilen 10 metrekarelik dev Türk Bayrağı asıldı. Hilal içinde yer alan 33 şehit erin temsili fotoğraflı mezarlarına aileleri tarafından memleketlerindeki mezarlarından getirilen toprak serpildi. Şehit aileleri ve törene katılanlar toplu halde şehitler için dua etti.

Haberin Devamı

Bingöl Şehit Aileleri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) Başkanı Ziya Sözen, geçen sürede şehitlerin unutulmasına üzüldüklerini belirterek, “Onların hatıralarını yaşatmak, ayrıca ülkemiz üzerine kirli oyunlarının nasıl oynandığına dikkati çekmek için bu anıt yaptırıldı” dedi.

Anıt mezarın açılış törenide duygulu anlar yaşanırken, törene şehit 24 erin aileleri de katıldı. ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez' yazılı pankartının taşındığı ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı törende bazı kişiler şehitlerin fotoğraflarını ve temsili mezarlarını cep telefonları ile görüntülerken şehit yakınları ise 14 yıl sonra tekrar acıya büründü. Şehit aileleri çocuklarının mezarı başında ağıt yakarken, çevrede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik önlemi alan bazı askerlerin ise G-3 piyade tüfeğinin yanı sıra, yakın çatışmalarda kullanılan Kalaşnikof marka tüfekleride taşıdığı dikkat çekti.

Haberin Devamı

Törende Bingöl Belediye Başkanı AKP'li Hacı Ketenalp, şehit ailelerine Bingöl’ün fahri hemşehrilik beratını dağıttı


ŞEHİTLERİMİZİN EMANETİ MUHAFAZA EDİLECEK


Bingöl Valiliği'nin desteğiyle Bingöl Şehit Aileleri ve Malülleri Derneği tarafından yaptırılan Anıt Mezarın açılışında Elazığ Belediyesi Mehteran Takımı da gösteri yaptı. Bingöl 49'uncu Motorize Tugay Komutanı Tuğgeneral İshak Ceylan, Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Ümit Yılmaz, Bingöl Belediye Başkanı Hacı Ketenalp'ın da katıldığı törende konuşan Bingöl Valisi Vehbi Avuç, 24 Mayıs 1993 tarihinde otobüslerinden indirilerek hunharca şehit edilen 33 Mehmetçiğin unutulmadığını bir kez daha vurgulamak için bu anıt mezarın yapıldığını söyledi.Vali Avuç, yaptırılan temsili mezarlığa şehitlerin memleketlerindeki kabirlerinden getirilen toprağın serpildiğini anlatırken, şöyle dedi:
“Bu anıtın yapılmasında desteklerini bizden esirgemeyen Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Ortak tarihsel ve kültürel değerlerimizi vurgulamak yerine yapay ayrılık yaratmaya çalışanlar tarihin tozlu ve kara sayfalarında kaybolacaklardır. Devletimizin bütün kurumları ve yüce Türk ulusu ile varlığımıza kast edecek her türlü düşmana karşı uyanık ve hazır beklemeye devam ediyoruz. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerde şunu hissetmelilerki, temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir.”

Haberin Devamı


ŞEHİTLERİN ADI


Terör örgütü PKK'nın sözde ateşkes ilan ettiği 1993 yılında halen Diyarbakır'da ömür boyu hapis cezasını çeken ‘Parmaksız Zeki' kod adlı Şemdin Sakık ve arkadaşları tarafından katledilen ve adlarına anıt yaptırılan şehit askerler ve memleketleri şöyle:
İbrahim Erten (Konya), Mustafa Yılmaz (Konya), Erkan Kaçan (Konya), Mevlüt Özkan (Konya), Hilmi Şahin (Konya), Ali Arar (Konya), İlyas Uyar (Konya), Hüseyin Çelik (Denizli), Ahmet Apak (Denizli), Ercan Çobanoğlu (Denizli), Mustafa Koçanoğlu (Denizli), Baki Umutlu (Denizli), Şeref Tay (Denizli), Mehmet Öztürk (Denizli), Hasan Gültutan (Hatay), Mehmet Tura (Adana), Şenol Cansız (Samsun), Cavit Yaman (Samsun), Nihat Odabaşı (Kastamonu), Ramazan Akkaya (Kastamonu), Uğur Bozacı (İstanbul), Ünal Kalafat (İstanbul), Ahmet Aran (Manisa), Haydar Aslan (Trabzon), Murat Elibol (Çanakkale), Aydın Kuzey (Çanakkale), Adem Zongur (Kırıkkale), Musa Sarıgöz (Osmaniye), Murat Menteş (Bolu), Hikmet Özdemir (Malatya), Abdullah Kara (Antalya), Birol İrfan Askar (Afyonkarahisar), Selahattin Aysan (Isparta).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!