Bilişim suçunda çocuklar da tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Bilişim suçunda çocuklar da tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2009 11:26

İZMİR Cumhuriyet Savcısı Cihat Buldu, bilişim suçlarında son zamanlarda büyük artışlar olduğuna dikkat çekti.

Savcı Buldu, özellikle kontör çalma, kredi kartı kopyalama ve internet üzerinden bilgi alma yöntemiyle dolandırıcılık suçunun işlendiğini syledi.

Savcı Cihat Buldu, kişinin şikayetiyle soruşturmaya başladıklarını, servis sağlayıcısından, bilgisayarın IP numarasını öğrendikten sonra kullanan kişinin adresinin belirlendiğini dile getirdi. Cihat Buldu, “Mailleri geçen kişiyi elimizle koymuş gibi buluyoruz. Tek sıkıntımız internet kafeler. İngiltere'de kafelerde kamera sistemi var. İnterneti kulanan kişi kameraya kaydedilip tespit ediliyor. Bu sistemin bir an önce Türkiye'de de uygulanması lazım. İnternet kafelerin karakollara, online sistemiyle bağlanması lazım. Eğer bu olursa suç işleme oranı biter. Hacker'larda bu yerleri kullanmaz” dedi.

Yeni Türk Ceza Kanunu'nda, bilişim alanlarına girmek ve kalmak, verileri çalıp yok etmek, kopyalamak, internet üzerinden şantaj yapmanın da suç olduğunu söyleyen savcı Cihat Buldu, “İnternet kullananlar yeni suçlar icat ediyor. Kimse bunun farkında değil” dedi. Savcı Buldu, şunları söyledi:

“Özellikle kontörlü cep telefonu kullanan çocuklar bunu daha çok yapıyor. Kontörü bitince bir internetten bir MSN adresi keşfediyor. Bunu kırıp karşı tarafa kontörünün bittiğini belirtip, göndermesini istiyor. Alıcı nasıl olsa tanıdık diye kontörü gönderiyor. Daha sonra kendi adresine girildiğini farkeden kişi şikayetçi oluyor. Çocuklar bu şekilde dolandırıcılık suçunu işliyor. Hiç farkında değiller. Haklarında ağır ceza mahkemesinde dava açıyoruz. Bu şekilde çok sayıda açılan dava var.”

Bilişim suçlarında sanıklar, işlenen suça göre 2 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

SIKI DENETİM GEREKİYOR

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Kozan da bilişim sistemiyle suç işleyenlerin son yıllarda arttığını dile getirdi. Kozan, şunları söledi:
“Yeni TCK da, bu suçu işleyenler, suçu işlenişine göre madde madde ayrılıp cezalandırılıyor. Bir kişinin, diğer kişiyi kötülemek amacıyla mail yayması suçtur. Eski TCK'da bu suç açıkça belirtilmiyordu. Şimdiki yasada ise bu belirtildi. Ama eksik tarafları da var. Bir kişi diğer kişiye İ..... diye yazıp herkese mail atarsa hakaret suçunu işlemiş oluyor. Son günlerde bu konuda çok mailler geldi ve mağdurlar savcılığa şikayetçi oldu. Bunu önlemek için yasanın daha da ağırlaştırılması gerekiyor. Mail yoluyla işlenen suçlar çok değişik. Adım başı internet kafeler açıldı. Bunların sıkı denetlenmesi gerekiyor. En çok mailler buralardan atılıyor. Kimin kullandığı zor tespit ediliyor.”

BİLİŞİM POLİSİ TETİKTE

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadale Şubesi Bilişim Suçları Büro Amirliği de, suçları en aza indirmek için çalışmalarını 24 saat sürdürüyor.

Özel görevliler, 24 saat boyunca kapalı odada kurulan izleme sistemiyle hackerleri anında avlıyor. Bu çalışmalar, özellikle son yıllarda artış gösteren kredi kartı kopyalama şebekelerine yönelik operasyonlarla sık sık gündeme gelmeye başladı.

Emniyet yetkilileri, kopyalamaya karşı alışverişlerde ve özellikle eğlence mekanlarında, kredi kartlarının şifrelerini kart sahibinin kendisinin girmesi yönünde uyarıda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!