Bilim aşkına

Güncelleme Tarihi:

Bilim aşkına
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2018 21:59

Deney yaparken ellerini kaybetti, bilimden vazgeçmedi... Altuğ Özışık 17 yaşında... Evlerinin balkonunda hazırladığı deney roketinin kartuşunu taktığı sırada patlama meydana geldi, ellerini kaybetti. Ama o ümidini kaybetmedi... Şimdi robotik protez üzerine çalışmalar yapıyor, “Sorun yaşayan insanlara yardımcı olmak istiyorum” diyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi’nde başuzman olarak görev yapan Tuncay Özışık’ın oğlu Altuğ Özışık (18), geçen yıl TUBİTAK Bilim Fuarı için evlerinin balkonunda bir yıl önce uçuramadığı deneme roketi üzerinde çalışırken, yakıt kartuşlarını roketin altına yerleştirdiği sırada bir patlama meydana geldi. Özışık bileğinden 2 elini ve sol gözünü kaybetti. Yoğun tedavinin ardından okula geri dönen Özışık, bilimsel çalışmalarına da devam etti. Bu yıl 21’incisi düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Şenlikleri’ne liseden sınıf arkadaşı Mehmet Ali Uyar ile birlikte hazırladıkları üç boyut teknolojisindeki 6 ayaklı örümcek robotla katılan Özışık’ın çalışmalarını, şenliğe katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da ziyaret ederek inceledi, başarılar diledi. 

Haberin Devamı

PROTEZ ŞİRKETİ KURACAĞIM’
İki elini de kaybettikten sonra açık kaynaklı bir protez üzerinde çalışmalar yapan Özışık, kasa duyarlı sensör ile komut algılayan bir protez geliştirdi. Şu anda tamamen kendisine ait olacak son teknoloji bir el protezi üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiğini aktaran Özışık, “Yumruk yapmayı düşündüğümde, ön koldaki yumruk yapmayı sağlayan kaslar çalışıyor, bu kaslar çalıştığı zaman proteze bilgi gönderiyor ve o da yumruk yapıyor. Artık çok alıştığım için protezlere ihtiyaç duymadan işimi görebiliyorum. Bunları daha çok, proje anlamında geliştiriyorum” dedi. Piyasada gördüğü protezlerdeki eksiklikleri tamamlamak için de çalışmalar yaptığını belirten Özışık, hayalinin ise bir protez şirketi kurup kendi gibi ellerinden sorun yaşayan birçok vatandaşa yardımcı olmak istediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!