Bilican'a DSP kıyağı

Güncelleme Tarihi:

Bilicana DSP kıyağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz'ın Emniyet Genel Müdürlüğü'ne Kemal Yazıcıoğlu'nu getirme girişimi DSP'ye takıldı. DSP'nin ısrarı üzerine Necati Bilican yerinde kaldı. DSP'li bir bakan, ‘‘Bilican iyi bir bürokrat. Bugüne kadar hakkında olumsuz bir görüş de söz konusu değil’’ dedi.

Kaolisyonun ANAP kanadının Emniyet Genel Müdürü'nü değiştirme yönündeki girişimi, DSP kanadının engellemesine takıldı. DSP'nin ısrarı üzerine, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican yerinde kaldı.

Başbakan Mesut Yılmaz, Susurluk Raporu'nun kendisine tesliminden sonra yakın çevresine, Emniyet ve MİT üst yönetiminde değişikliğe gideceğini açıklamıştı. Yılmaz, bu niyetini koalisyon ortağı DSP'ye de iletti. ANAP-DSP arasında yapılan görüşmeler sırasında, DSP kanadı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne Bilican'ın yerine Kemal Yazıcıoğlu'nun getirilmesine karşı çıktı. DSP'li bir bakan konuyla ilgili olarak Hürriyet'in sorularını yanıtlarken, ‘‘Bize bu yönde bir öneri ile geldiler. Ama biz Emniyet Genel Müdürü'nün değiştirilmesine sıcak bakmıyoruz’’ dedi. DSP'li bir başka bakan da aynı yöndeki soru üzerine, şunları söyledi:

‘‘Sayın Bilican iyi bir bürokrat. Bugüne kadar hakkında olumsuz bir görüş de söz konusu değil. Emniyet Genel Müdürü de operasyonel bir kişi olmalı diye bir koşul da söz konusu değil. Nitekim Emniyet Genel Müdürlüğü de personelini en iyi şekilde koordine edecek bir makam. Bu makamda bulunacak kişinin operasyona katılması veya bu yönde çıkışlarda bulunması da beklenmemeli. Sayın Bilican da, bu açıdan görevini layıkıyla yerine getiriyor.’’

Koalisyonun DSP kanadının, Yazıcıoğlu'nun Emniyet Genel Müdürlüğü'ne getirilmesine özellikle, geçmişte Ankara'da DAL Grubu'ndaki görevi sırasındaki tutumu dolayısıyla karşı çıktığı ileri sürüldü. DSP milletvekillerinden biri ise Yazıcıoğlu'nun MHP'ye yakın bir isim olduğunu belirterek, MHP Lideri Alparslan Türkeş'in vefatından sonra taziye defterine, ‘‘Herşeyi senden öğrendim Başbuğum’’ yazdığını hatırlattı.

Yazıcıoğlu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü sırasında, Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfü Topal'ı özel timcilerin öldürdüğü yönünde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e bilgi vermiş ve ‘‘Elimde bilgi, belge var’’ demişti. Yazıcıoğlu, bu açıklamaları dolayısıyla, Refahyol döneminde görevinden alınmıştı.

Anasol-D Hükümeti de, göreve geldiğinde Yazıcıoğlu'nu Ordu Valiliği'ne getirmişti. Halen Ordu Valisi olan Yazıcıoğlu, Susurluk Raporu açıklandıktan sonra Başbakan Yılmaz ile de görüşmüştü. ANAP kanadının Yazıcıoğlu'nu göreve getirmek istemesinin ardında ise ‘‘Susurluk olayını 45 günde çözeceğini söylemişti. Şimdi gelip teşkilatın başına geçsin ve çözsün’’ gerekçesinin yattığı bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!