Bilgisayarda tablet PC dönemi

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayarda tablet PC dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2002 08:25

Microsoft şirketinin kurucusu ve başkanı Bill Gates, New York'ta muhteşem bir tanıtımla bilgisayarda ''Tablet PC'' dönemini başlattı.

Haberin Devamı

Bill Gates, New York'taki Ambassador Theatre'da, aktör Rob Lowe, yazar Amy Tan ve Dr. Stephen Covery'nin de konuk olduğu, yaklaşık 2,5 saat süren gösterişli tanıtımda, Amerikan ve dünya medyasına geleceğinmobil bilgisayarları Tablet PC'lerin özellikleri, kullanım alanları vekolaylıklarını anlattı.

Windows XP işletim sistemiyle çalışan Tablet PC'nin, aralarında HP, Toshiba, Acer, Fujitsu, NEC, ViewSonic ve Motion Computing gibi bilgisayar sanayisinin dev şirketlerinin ürün desteğiyle müthiş bir başlangıç yaptığını belirten Gates, bunun geleceğe yönelik harika bir başlangıç olduğunu kaydetti.

Teknoloji dünyasının kalem kullanımlı bilgisayar hayalinin bugün gerçeğe dönüştüğünü ve dijital kalemine ek olarak klavye ve fare de eklenen Tablet PC'nin, geleneksel bilgisayarlardan daha sık ve daha fazla yerde kullanılabileceğini anlatan Gates, Tablet PC'nin bilgi için çalışanların verimliliğini daha üst seviyelere çıkaracağını söyledi.

Yeni ve heyecan verici bilgisayarların son aşaması Tablet PC'lerinkullanım alanının, kullanıcısının hayal gücüne bağlı olduğunu anlatan Gates, konuklarıyla bu yeni bilgisayarın insan yaşamını nasıl kolaylaştırdığını gösterdi.

Yazar Amy Tan, kitabını yazarken Tablet PC ile nasıl notlar aldığını, resim ve krokiler çizdiğini, gece kocası uyurken ışık dahi yakmadan bilgisayarın ekranından internetten satın aldığı kitabı okuyuşunu anlattı.

Rob Lowe da Tablet PC'nin repliklerini ezberlemesindeki katkısını anlatırken, Dr. Covery, bu yeni bilgisayarın doktorların da içinde bulunduğu ''dikey pazarlar'' için verimliliğin artışına yaptığı katkıya işaret etti.

Microsoft Başkan Yardımcısı Jeff Reikes'ın da katıldığı tanıtımda,HP, Toshiba, Fujitsu, Acer, NEC, ViewSonic ve Motion Computing şirketlerinin yetkilileri, Tablet PC'lerin kullanım kolaylıklarını ve ürünlerini tanıttılar.

Gates ve tanıtıma katılanlar, bilgisayar dünyasında yeni bir dönemolarak nitelenebilecek Tablet PC'nin henüz başlangıç aşamasında olduğunu, zamanla daha da geliştirileceğini ve fiyatının ucuzlayacağını belirttiler.

İlk bakışta ''notebook''tan farksız görünen, ancak ekranının kendietrafında döndükten sonra üzerine kapandığı yeni Tablet PC'lerin ekranına özel dijital kalemiyle yazı yazılabiliyor, şekil ve resim çizilebiliyor.

Bu yeni işletim sistemi sayesinde bilgisayar, ekranına yazılan el yazısını kitap harfleriyle düzgün metin dosyası haline getirebilirken,ekranına yazılan dosya kabloya ihtiyaç duyulmaksızın internet ortamınagönderilebiliyor.

''DÄ°KEY PAZARLAR'' HEDEFLENÄ°YOR

Tanıtım nedeniyle New York'ta bulunan Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener de masaüstü bilgisayarlardan dizüstü bilgisayarlara geçişin söz konusu olduğunu ve 10 yıl içinde de bu eğilimin Tablet PC'lere doğru kaymasının beklendiğini belirterek, Tablet PC'lerin özellikle sigortacılar, polisler, gazeteciler gibi ''dikey pazarlar'' tarafından benimsenmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Microsoft yetkilisi, aynı zamanda sesi dijital formata dönüştürebilen yeni işletim sistemi sayesinde Tablet PC'nin konuşmayı da yazılı metin haline getirebildiğini anlatarak, internetten abone olunan gazete, dergi ve kitapların Tablet PC'den sayfa sayfa okunabileceğini, ortalama 30 gigabyte belleği bulunan bir Tablet PC'yebir halk kütüphanesinin tüm kitaplarının kaydedilebileceğini belirtti.

ÇOCUKLARIN ÖĞRENMESİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Yener, Türkiye'de de 2 yayınevinin internetten kitap satışına yakında başlayacağını, internetten indirilen sayfanın üzerine yazı yazılabileceğini, not alınabileceğini belirterek, Tablet PC'lerin özellikle çocukların öğrenmesini kolaylaştırdığına işaret etti.

Bu arada, iÅŸletim sisteminin Türkçe yazılımının da bir süre sonra piyasaya çıkmasının beklendiÄŸi Tablet PC iÅŸletim sistemiyle çalışan vebir polis aracına yerleÅŸtirilen bilgisayar da basın mesuplarına tanıtıldı.Â

Microsoft yetkilisi Yener, daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye'deki 4600 km karayolunun rehabilitasyonu için Dünya Bankası'nca sağlanan kaynak çerçevesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Fujitsu-Siemens firmasına 4 bin adet Tablet PC ısmarladığını, bilgisayarların Aralık ayında teslim edileceğini kaydetmişti.

Yener, bilgisayarların polis araçlarına yerleştirileceğini belirterek, Türkiye'deki GSM ağını kullanacak Tablet PC'ler sayesinde polisin trafikteki araçlarla ilgili bilgilere anında ulaşacağını, kazaanında hazırlanan raporu Tablet PC ekranına çizerek derhal merkeze gönderebileceğini anlatmıştı.

Ağırlığı yaklaşık 1,5 kg ve yaklaşık 250X200X28 milimetreÂboyutlarındaki Tablet PC'ler, 1700-2500 dolardan satılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!