Bila'ya çifte operasyon

Güncelleme Tarihi:

Bilaya çifte operasyon
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Manastır Devlet Hastanesi'ne kaldırılan gazeteci Fikret Bila iki ameliyat geçirdi. Dört saat süren ameliyattan çıkan Makedonya Cumhurbaşkanı'nın özel doktoru Dr. Yovitza Urnovski ile International Hospital'den gelen ve ameliyata katılan Mustafa Uzan, ‘‘Bila'nın beyin fonksiyonlarının kazadan sonra yerine geldiğini’’ belirttiler. Doktorlar, Bila'nın sağlık durumunun bir kaç gün içinde belli olacağını bildirdi.

Kazadan sonra süratle Manastır Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Fikret Bila, iki ameliyat geçirdi. Kafatasında kırıklar ve beyninde ödem oluşan Bila, sol gözünü kaybetti. Başarılı bir operasyon geçiren Bila'nın sağlık durumunun birkaç gün içinde belli olacağı bildirildi.

Kazadan sonra Manastır Devlet Hastanesi'ne gelen ve başlangıçta konuşup ağrıyan yerlerini söyleyen Bila, kısa bir süre sonra şuurunu kaybetti. Solunum makinesine bağlanan ve beyin tomografisi çekilen Bila'nın kafatasının kırıldığı ve beyinde ödem oluştuğu görüldü. Doktorlar gazeteciyi vakit geçirmeden ameliyata aldılar. Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da doktoru beyin cerrahı Cengiz Aslan telefonla ameliyata katıldı. Dört saat süren ameliyattan çıkan Makedonya Cumhurbaşkanı'nın özel doktoru olan ve Makedonya'nın Gazi Yaşargil'i olarak adlandırılan Dr. Yovitza Urnovski ile International Hospital'dan gelen ve ameliyata katılan Mustafa Uzan, ‘‘Bila'nın beyin fonksiyonlarının kazadan sonra yerine geldiğini’’ belirttiler.

SOL GÖZÜNÜ KAYBETTİ

Ameliyattan önceki durumu ‘‘Kaşın üstünden, alın kemiği kırılmış ve beyin dokusu dışarı doğru çıkmış. Elmacık ve burun kemikleri alttan beyine doğru batıp beyin zarını yırtmış’’ sözleriyle açıklayan doktorlar bunun yanı sıra ‘‘sinüsten de beyin dokusunun geldiğini’’ vurguladılar. İki doktor müdahalenin ilk bölümünde beyin zarının dikildiğini ve kemiklerin yerine oturtulduğunu aktardılar. Hastaneden yapılan açıklamada Bila'nın sol gözünde fonksiyon kalmadığı ve bu nedenle apse yapmaması için sol gözün alındığını da ifade ettiler. Doktorlar, Bila'nın genel durumunun düzelmesinin ardından sol gözüne protez takılacağını belirttiler.

İKİNCİ OPERASYON

Bu açıklamaların ardından yeniden ameliyathaneye dönen doktorlar Bila'nın çene ve elmacık kemikleriyle ilgili operasyona geçtiler. Doktorlar, bir saat sonra yaptıkları ikinci açıklamada Bila'nın tıbbi açıdan son durumunu şöyle özetlediler: ‘‘Beyin fonksiyonu açısından şu aşamada herhangi bir sorunla karşılaşılmadı. Ancak bu, ileride bir sorun çıkmayacağı anlamına gelmez.’’ Bila'nın yüzü ve kafatasındaki travmalar dışında sadece sol kolunda kırık olduğu belirtildi.

UYANMA BELİRTİLERİ

Doktorlar operasyonun ikinci ayağını aktarırken Bila'ya uygulanan anestezinin bir süre kesildiğini, ‘‘uyanma belirtileri aldıklarını, bunun da iyiye işaret olduğunu’’ vurguladılar. İki doktor yaptıkları ikinci açıklamada bugün de Bila'nın başında kalacaklarını, hayati fonksiyonlarının seyrini izleyeceklerini ve bu konuda kesin değerlendirmenin ancak 24 saat sonra netlik kazanacağını söylediler.

İsviçre'den gönderilen ve altı ameliyatı aynı anda yapabilecek tıbbi teknolojiye sahip hastane uçağı saat 19.00'da havaalanına indi. Bu uçağın Şinasi Altıner ve Rüştü Kazım Yücelen'i İstanbul'a getirmesine karar verilince İstanbul International Hospital'den gönderilen ve içinde Prof.Dr. Mahmut Berkman'ın da bulunduğu ambulans uçak Bila İçin beklemeye başladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!