Biden: İran, İstanbul’u istemedi

Güncelleme Tarihi:

Biden: İran, İstanbul’u istemedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2013 00:00

Avrupa turuna çıkan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Le Figaro Gazetesi’ne verdiği röportajda İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak 25 Şubat’ta Kazakistan’da yapılması beklenen 5+1 (BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya) toplantısı konusunda Tahran’ı uyardı.

Haberin Devamı

Biden, “İran yönetimi bu toplantıyı ciddiyetle değerlendirmeli. 28-29 Şubat’ta İstanbul’da toplanma önerimizi İran kabul etmedi. Şubat’ta yeni bir tarih önerdik ve temaslarımız devam ediyor. İran yönetimi sorumlu davranmalı ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeli. Yoksa, yaptırımlar ve uluslararası baskı artarak devam edecek. Başkan Obama açıkça İran’ın nükleer silah üretmesine izin vermeyeceğini söyledi. Ama henüz yaptırımlarla desteklenen diplomasi için yer ve zaman var” dedi. Biden, “Top İran’da. Biz diplomatik çözüm için büyük çaba harcadık. İran hükümeti müzakereleri ciddiyetle ve iyi niyetle ele almalı” diye konuştu.

 

Dışişleri: Israrlı olup sorun olmayız

 

Türk Dışişleri yetkilileri, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Türkiye, illa müzakereler İstanbul’da yapılsın demedi. Israrcı olup sorunun parçası olmak istemeyiz” dedi. Diplomatik kaynaklar, şöyle konuştu: “Türkiye en baştan sürece destek vereceğini söyledi. Önemli olan anlamlı bir müzakere sürecinin sürdürülmeye başlanması. AB tarafı bir çok kez müzakerelerin İstanbul’da olmasını ancak İran’ın kabul etmediğini dile getirdi. İranlı yetkililer ise gelen teklifler nedeniyle opsiyonları değerlendirmek görüşünde olduklarını söylemekle yetindiler.”        Zeynep ŞAFAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!