Beyazperdeye gölgesi düşen tarih

Güncelleme Tarihi:

Beyazperdeye gölgesi düşen tarih
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Şehirdeki festivallerin biri bitiyor, diğeri başlıyor. Yarın başlayacak festivalimiz de bir film festivali ama bu festivalin özelliği bütün filmlerin arkeolojiyle ilgili olması. İlki geçen yıl düzenlenen ‘‘Uluslararası İstanbul Arkeoloji Filmleri Festivali’’nin ikincisi 4-7 Mayıs 1999 tarihleri arasında gerçekleştirilecek, ilginize sunulur.

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi ve Mediterraneo Kültür Derneği işbirliğiyle SİYAD ve Vehbi Koç Vakfı sponsorluğunda düzenlenen festivalde; Almanya ve Fransa'dan dört, ABD, İngiltere, İsveç ve İsviçre'den bir, İsrail'den iki, Türkiye ve İtalya'dan yedişer olmak üzere toplam 29 film gösterilecek. Festival açılışı bu akşam Pieoro Cannizzaro'nun yönettiği İtalyan yapımı ‘‘Napoli'nin Yeraltı’’ ve Antik İskenderiye şehrinin peşisıra giden Fransız Arkeolg Jean Yves Empereur'ün Mısır'da Ölüler Şehri'ndeki araştırmalarnın konu alan Fransız yapımı ‘‘Muhteşem İskenderiye’’nin gösterimiyle gerçekleşecek.

İtalyan Kültür Merkezi'nde her gün 16.00-18.00 ve 18.15-20.30 arasında görülebilecek film gösterilerine giriş ücretsiz. Festivalde en iyi belgesel filmi belirleyecek seçici kurulsa bu yıl belgesel film yönetmenleri Hilmi Etikan, Bülent Arınlı ve Bizans sanatı tarihçisi Asnu Bilban Yalçın'ndan oluşuyor. Festival bu yıl iki yan etkinliği de evsahipliği yapacak. Bu etkinlik kapsamında 5 Mayıs Çarşamba günü saat 14.00'te ‘‘Türkiye'nin zenginlikleri, Kültürel Değerleri ve Belgesel Film’’ konulu bir panel düzenlenecek. Panele konuşmacı olarak belgesel film yönetmenleri Hasan Özgen ve Enis Rıza Sakızlı ile arkeolog yayıncı Nezih Başgelen katılıyor. 7 Mayıs Cuma günüyse İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fak. Prehistorya Anabilim Dalı öğretim üyesi arkeolog Oğuz Tanındı ‘‘Kültürel Mirasımızın Korunması İçin Belgeleme-TAY (Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi) adı altında bir konferans verecek. Tanındı'nın konferansı 18.30- 19-30 arası izlenebilir.

Arkeoloji Filmleri Festivali'nde yarın

Lipari'li Ressam ve Okulu (İtalya)

Zamana Açılan Yollar: Tekerleğin Türküsü (Türkiye)

Tütsüotu Yolları-Yemen'e Yolculuk (Almanya)

Napoli'nin Yeraltı (İtalya)

Schliemann'ın Mirasçıları: Yeraltı Şehirlerinin Tanıklığı (Almanya)

Medicine Man (İtalya)

Malta'nın Sırları (ABD)

Buzdan Mumyalar (İngiltere)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!