Beslenmenin azı da çoÄŸu da zarar

Güncelleme Tarihi:

Beslenmenin azı da çoğu da zarar
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 24, 2002 12:15

Beslenme uzmanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, Türkiye'de özellikle yetişkinlerde aşırı beslenmeden kaynaklanan kronik hastalıkların risk yarattığını söyledi.

Haberin Devamı

 Buna karşın çocukların yetersiz beslendiklerine dikkat çeken Prof.Dr. Baysal, ''YetiÅŸkinlerde Avrupa'daki gibi aşırı beslenmeden kaynaklanan kronik hastalıkların risk oluÅŸturduÄŸu Türkiye'de, yetersiz beslenme yüzünden okul öncesi yaÅŸ grubu her 5 çocuktan 1'inin büyümesi geri kalıyor'' dedi.Â

Prof. Dr. Baysal, bu bakımından Türkiye'nin iÅŸinin zor olduÄŸunu ve beslenmede iki yönüyle de mücadele edilmesi gerektiÄŸini kaydetti.Â

Kötü beslenmenin çocuk ölümlerinin baÅŸlıca nedeni olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Baysal, bu durumun ayrıca sık sık ateÅŸli hastalıklar, ishal, iÅŸtah azalması ve hastalıkların ağır seyretmesine neden olduÄŸunu bildirdi.Â

Prof. Dr. Baysal, kötü beslenmenin büyüme ve geliÅŸmeyi önlediÄŸini,çocuÄŸun boyunun kısa, ağırlığının yaşına göre düşük olmasına yol açtığını ve tedavi edilemezse zeka geliÅŸimini de bozduÄŸunu kaydetti.Â

Haberin Devamı

Bu tür saÄŸlık sorunlarıyla karşılaÅŸmamak için anne sütünün 4-6 ay tek başına verilmesi gerektiÄŸini ifade eden Prof. Dr. Baysal, doÄŸru ek besinlere zamanında baÅŸlanmasının önemine deÄŸindi.Â
       Â
Demir yönünden zengin besinlerin az tüketilmesinin kansızlığa neden olduÄŸunu anlatan Prof. Dr. Baysal, bunun bebek ve çocuklarda büyümeyi etkilediÄŸini, okul baÅŸarısı ve fiziksel aktiviteyi azalttığını, sık sık hastalıklara zemin hazırladığını belirtti. Â

Prof. Dr. Baysal, hamilelerde anne ve bebek ölümleri ile düşük ağırlıklı bebek doÄŸumuna, yetiÅŸkinlerde de iÅŸgücü azalması ve yorgunluÄŸa neden olan kansızlığın engellenmesi için demir yönünden zengin et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, tahıllar, yeÅŸil yapraklı sebzeler, pekmez ve tahin tüketilmesi gerektiÄŸini söyledi. Â

Kurubaklagil ve tahıl yemeklerinin C vitamini açısından zengin besinlerle birlikte tüketilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Baysal, ''Özellikle yaz aylarında fiyatı düşen domatesi öğünlerinizdeneksik etmeyin'' dedi.Â
   Â
ÇAY VE KAHVEYE DİKKAT
   Â
Çay ve kahvenin, demirin vücutta kullanımını azalttığı için yemeklerle birlikte tüketilmemesi gerektiÄŸi vurgulayan Prof. Dr. Baysal, ''Özellikle çayı, öğün aralarında açık ve limonla birlikte için'' diye konuÅŸtu. Â

Haberin Devamı

Prof. Dr. AyÅŸe Baysal, iyot eksikliÄŸinin ise bebek ve çocuklarda büyüme sorunu, zeka geriliÄŸi ile cüceliÄŸe, hamilerde düşük ve ölü doÄŸuma, her yaÅŸta da guatr hastalığına neden olduÄŸunu bildirdi.   Ä°yot yetersizliÄŸine baÄŸlı hastalık sorunlarının iyotlu tuz  kullanmakla önleneceÄŸini dile getiren Prof. Dr. Baysal, iyotlu tuzun guatrı tedavi etmediÄŸini, ancak oluÅŸmasını ve ilerlemesini önlediÄŸini kaydetti.Â

D vitamini yetersizliÄŸinin de özellikle bebek ve çocuklarda raÅŸitizme (kemik hastalığı) yol açtığını anlatan Prof. Dr. Baysal, bu hastalığın belirtileri arasında el-bilek geniÅŸliÄŸi, kaburgalarda yuvarlak çıkıntılar, bıngıldakların kapanmaması, kafa kemiklerinde yumuÅŸama ve eÄŸrilme, geç oturma ve yürüme, bacaklarda eÄŸrilik, göğüs kemiklerinde bozukluk, kamburluk ve belkemiÄŸinde eÄŸrilik olduÄŸunu söyledi.Â

Haberin Devamı

Bebeklere ilk aydan itibaren uygun miktarda D vitamini verilmesiniöneren Prof. Dr. Baysal, bu vitaminin besinlerde yeterli miktarda bulunmadığını ve en iyi kaynağının ise güneş olduğunu belirtti. Prof. Dr. Baysal, çocuğun her gün güneşe çıkarılmasının önemine işaret etti.
      Â
YETİŞKİN KADINLARIN YÜZDE 18.8'İ ŞİŞMAN
   Â
Hacettepe Ãœniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplum   Beslenmesi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Gülden Pekcan da, Türkiye'de dengesiz beslenmeye baÄŸlı ÅŸiÅŸmanlık ile bilinçsiz beslenmeye baÄŸlı kronik hastalıkların (kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, kanser, diyabet, osteoporoz v.b.) görülme sıklığının arttığını bildirdi. Â

Haberin Devamı

Türkiye'de yetiÅŸkin kadınların yüzde 33.4'ünün hafif ÅŸiÅŸman, yüzde18.8'inin ise ÅŸiÅŸman olduÄŸunu dile getiren Prof. Dr. Pekcan, tüm ölümlerin ilk sırasında kalp-damar, ikinci sırada ise beslenmeye baÄŸlıkanser türlerinin yer aldığını kaydetti.Â

Kanda yaÄŸ miktarı ile kolesterolün artması, ÅŸiÅŸmanlık ve hareketsiz yaÅŸamın kalp ve damar hastalıkları için risk oluÅŸturduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Pekcan, yüksek olması istenen iyi huylu kolesterol düzeyi (HDL) düşüklüğünün de tehlike yarattığını belirtti.Â

Prof. Dr. Pekcan, Türkiye'deki yetiÅŸkinlerde beslenme alışkanlıklarına baÄŸlı nedenlerle meme, kolon, prostat, mide kanserlerinin sık görüldüğünü sözlerine ekledi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!