Beş soruda istanbul

Güncelleme Tarihi:

Beş soruda istanbul
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Türkiye'de başbakanlıktan sonraki en önemli sivil makam. Sadece Türkiye'nin değil Dünya'nın en önemli kentlerinden birini yönetmek demek, İstanbul Belediye başkanlığı. Bu makam için yarışan beş aday önceki gün Hürriyet İstanbul'un konuğu oldular. Geçtiğimiz seçimlerde İstanbul'da en fazla oyu alan beş partinin temsilcisi ilk defa bir masa etrafında İstanbul'u konuştu. Her gün eklenen 400 yeni araçla arap saçı trafiği, tamamlanamayan ve uygulanamayan imar planları, betona kurban edilen yeşili, yap boz oyununa dönen alt yapısı, her yıl aldığı 400 bin göçmeni ve 10 milyonu aşan nüfusuyla İstanbul vardı önlerinde. Ama sınırlı bir zamanda herşeyi konuşmak imkansızdı. Hürriyet İstanbul'un Büyükşehir Zirvesi'nde beş ana soru belirleyici oldu. Adaylar, önce sorulamızı cevaplandırdılar, arta kalan zamanda kendi söylemek istediklerini eklediler.

Seçmen Sayısı: 5.772.044

İlçe Sayısı: 27

Belediye Meclisi Üye Sayısı: 198

İl Genel Meclisi Üye Sayısı: 212 asil, 212 yedek

Adaylar ve Projeleri

ANAP

ÖNCELİKLİ PROJE

Bütün projeler hepsi bir arada önemli ama benim İstanbul'a yapacağım en önemli hizmet uydu sisteminden yararlanmak olacak. Kesilen ormanlardan, denize çöp döken bir gemiye kadar tespit edebileceğim.

YOLSUZLUK

Yolsuzluğu önlemenin yolu şeffaflıktan geçer, ama bu mevzuatla ancak bu kadar şeffaf olunur. Yönetimimde yapılan bütün hizmetleri internet vasıtasıyla halka duyurup, yolsuzluğu önleyeceğim.

İLÇE BELEDİYELERiYLE İLİŞKİ

İlçe belediyeleriyle hiçbir sorunum olmaz. Bakırköy Belediye Başkanlığım sırasında SHP'li Nurettin Sözen ile hiç sorunum olmamıştı. Şimdi masanın öbür tarafında olacağım ama bir anlaşmazlık yaşanmayacak.

OTOPARK SORUNU

Çözüm yeraltı otoparkları. Örneğin Bakırköy Özgürlük Meydanı'nın altına 600 araç sığıyor. Şehrin değişik yerlerine yeraltı otoparkları yapacağım. Ayrıca kıyılara yüzer otoparklar da koyacağım.

SİVİL ÖRGÜTLER

Sivil toplum örgütleri yönetimimin en önemli unsuru olacak. Her konuda belediye içinde sivil örgütlerin içinde bulunduğu konseyler kuracağım ve konseyden geçmeyen kararı asla uygulamayacağım.

DİĞER

5 yılda en az 100 kilometre metro hattı döşeyeceğim. Kağıthane'ye dev bir biyolojik arıtma tesisi kurup, Haliç'i burada temizlenen suyla düzelteceğim. Bakırköy'deki sahil yoluna iki katlı yol yapacağım.

DSP

ÖNCELİKLİ PROJE

Hedefim bütün sorunlara aynı hızla el atmak ama, öncelikli projem çevre konusunda olacak. Kentin tarihi yapısını koruyarak, İstanbul'a yaraşır binalar yapmak, denizini temizlemek ve yeşilini çoğaltmak.

YOLSUZLUK

Yolsuzluğu önlemenin üç yolu var. Konulan kurallar açık olmalı. Yani herkes için uygulanabilmeli. Yapılandan kentliyi haberdar etmeli ve üçüncüsü fiili uygulamaları iyi denetlemeli. Ben bunları yapacağım.

İLÇE BELEDİYELERiYLE İLİŞKİ

Uzlaşma insanlarla ilgili bir olaydır. Şimdi anlatmaya kalksam deftere kitaba sığmaz. Ben göreve gelince ilçe belediyeleriyle uzlaşmaya açık olacağım. Ancak güvence olarak bir tek kendimi gösterebilirim.

OTOPARK SORUNU

Kentte herşeyden para kazanma geleneğini ortadan kaldırmadan otopark sorunu çözülmez. Önce her yerden para kesmeyi önleyeceğim sonra yerin altında, 2. İstanbul'u inşa edip yeraltı otoparkları yapacağım.

SİVİL ÖRGÜTLER

Göreve geldiğimde kent erkini mutlaka sivil toplum örgütleriyle birlikte kullanacağım. Uygulamaların çoğunda bu örgütlere danışıp, onların da fikirlerini alacağım.

DİĞER

Projelerimin hepsini 75 sayfalık bir bildirgeyle tanıttım. Hepsi detaylı bir şekilde sunuldu. Benimseyeceğim anlayış hakkaniyet üzerine kurulu olacak. Belediyenin elindeki verileri inceleyip karar vereceğim.

FP

ÖNCELİKLİ PROJE

En büyük sorun ulaşım. Yeni bir ulaşım master planı yaptık. Planda iki yaka arasında raylı sistem, merkezi bölgelerde otopraklar, deniz ulaşımına ağırlık, vasıta değiştirmeyi kolaylaştırma gibi işler var.

YOLSUZLUK

Son beş senelik dönemimizde olmadığı gibi, önümüzdeki beş yıl içerisinde de bir yolsuzluk olmayacak. Şeffaflık ve dürüstlük, idaremizde esas olacak.

İLÇE BELEDİYELERiYLE İLİŞKİ

Biz son beş sene içerisinde zaten ilçe belediyeleri ile son derece iyi ilişkiler kurduk. Kendi partimizden olmaması birşey farkettirmedi. Yapmadığımız ayrımcılık, yapmayacağımızın garantisidir.

OTOPARK SORUNU

İstanbul'a 500 yeni otopark yapacağım. Yerine göre katlı, yeraltı veya normal otoparklar olacak. Hepsinin planı hazır. Merkezi yerlere yerleştireceğim bu otoparklarla trafikte de rahatlık sağlayacağım.

SİVİL ÖRGÜTLER

Belediyede en önemli sesin hizmetin gittiği insanlar olduğunu düşünüyorlum. Bu yüzden sivil örgütlerle her zaman irtibat halinde olacağım. Hizmetin şekline hizmeti görecek olanlar karar verecek.

DİĞER

Sütlüce'ye, Perşembe Pazarı bölgesine çok büyük kültür merkezleri yapacağım. Hazır 200 projeyle İstanbul'un tarihini yaşatacağım. Sur içinden minibüsleri kaldıracağım. Sosyal hizmetlere ağırlık vereceğim.

CHP

ÖNCELİKLİ PROJE

Yönetim dönüşümü, sosyal dönüşüm ve kentsel dönüşüm projelerinden oluşan bir öncelik programım var. Gecekondu bölgelerini modern binalarla değiştirip, ulaşıma bütünlük kazandırıp, altyapıyı düzelteceğim.

YOLSUZLUK

Yolsuzluk sadece denetimle önlenemez. Belediyenin bilgi erişiminde şeffaflık, sivil toplum ve birey hakkının korunmasında yararlılık ilkeleriyle hareket ederek ve kendi dürüstlüğümle yolsuzluğu önleyeceğim.

İLÇE BELEDİYELERiYLE İLİŞKİ

İlçe belediyeleri ile yaşanabilecek uzlaşmazlıklarda ikna yolunu seçeceğim. Kim kentin yararına iş yapıyorsa İstanbul'a daha büyük yarar sağlayacaksa toplum onun arkasında durucak ve ikna etme şansı artacaktır.

OTOPARK SORUNU

Metropolün bütününün kapsayacak bir otopark planı yapacağım. Çok katlı otoparkları şehrin içinde değil, yakın dış çevrelerinde düzenleyeceğim. Kamu binalarının altını yeraltı otoparkı için kullanacağım.

SİVİL ÖRGÜTLER

Sivil toplum kuruluşlarıyla ilişki benim kampanyamın temelini oluşturuyor. Mimarlar Odası ve 59 sivil toplum kuruluşuyula bir araya gelip bir sözleşme imzalayacağım ve onlara yardımcı olacağım.

DİĞER

Etkin bir trafik yönetimi ve denetimi için trafik polisliği hizmetinin belediyeye devri için çalışacağım. 19 Nisan'da göreve başlamadan önce mal bildiriminde bulunacağım.

DYP

ÖNCELİKLİ PROJE

En önemli projem konut sertifikası ve gayrimenkul yatırım ortaklığı olacak. Gecekondu bölgelerine dağıtacağım ortaklık senetleri ile oraları boş bir alanmış gibi tekrar inşa edip, sahiplerine bedelini ödeyeceğim.

YOLSUZLUK

Yolsuzluk yok edilemez. Önemli olan yönetimden kaynaklanandır. İmar plansız alan bırakmayacağım. Böylelikle elinde bu konuyla ilgili yetkisi olan kişilere yolsuzluk yapma imkanı da kalmamış olacak.

İLÇE BELEDİYELERiYLE İLİŞKİ

Benim kimseyle kavgam yok. Başka partilerin belediyeleri ile de olmaz. Askerler benim kalemimi aldılar ama bakın onlarla bile bir kavgam yok. Neden başka belediyelerle iyi geçinmeyeyim.

OTOPARK SORUNU

Otoparklardan önce yollar ve kaldırımları adam edeceğim. Her önüne gelen istediği kaldırıma otomobilini bırakamayacak.

SİVİL ÖRGÜTLER

Sivil toplum örgütleri ile ilişkiler tabii ki önemli ama ben bunlara yasal bir zemin kazandırmayı düşünmüyorum. Bunu yaparsam suistimale çok açık bir organ daha yaratmış olurum.

DİĞER

Şu andaki mevzuat büyükşehir belediyesinin elini kolunu bağlıyor. Teklifim, hazır bir aradayken bu işin gündeme getirilmesi. Yerel yönetimler reformunun mutlaka meclisten geçirilmesinin sağlanması.




1994 SEÇİM SONUÇLARI

PartiOy sayısıOy oranı (%)
RP97370425
ANAP85589721
SHP78469320
DYP59746115
DSP47861212
MHP721211
CHP540281
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!