Beş kıtadan 180 film

Güncelleme Tarihi:

Beş kıtadan 180 film
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

19. Uluslararası İstanbul Film Festivali başlıyor

Uluslararası İstanbul Film Festivali, 19'uncu kez sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği festival, 15 ile 30 Nisan tarihleri arasında. Pedro Almodovar'ın Annem Hakkındaki Herşey adlı filmiyle açılacak olan festivalin kapanış filmi Mick Csaky'nin yönettiği Mozart in Turkey.

FESTİVAL, klasikten moderne uzanan bir yelpazede 180'in üzerinde filmi izleme olanağı sunuyor. Bu yıl eklenen bölümlerden biri İnsan Hakları. 2000'in, Barış Kültürü Yılı ilan edilmesi nedeniyle düzenlenen bu yeni bölümde, insan hakları sorunlarını işleyen filmler yeralıyor.

Travesti yönetmen

Alman 'yeraltı' sinemasının simgesi haline dönüşen Rosa von Praunheim, festival izleyicisiyle tanışıyor. Cinselliği çarpıcı ve mizahi bir dille anlatan von Praunheim, aynı zamanda sinemanın ilk travesti yönetmeni.

Genç Bir Yönetmen Mercek Altında bölümüne Türk seyircisi tarafından henüz tanınmayan Fransız yönetmen Laurent Bouhnik konuk oluyor.

Sinemanın altın yılları

Festivalin yeni bölümlerinden biri de 2000:50. Altın Yıllarında. Jean Cocteau'nun Orfe'si, Charles Crichton'ın Altın Hırsızları, Max Ophüls'ün Aşk Zinciri gibi yarım yüzyıllık bir geçmişe sahip olan unutulmaz filmler gösterilecek.

Kadın Öyküleri'nin en çarpıcı yapıtı Nazi Almanya'sında yaşanan lezbiyen bir aşkı konu alan ve gerçek yaşamdan uyarlanan Aimee ve Jaguar.

Sessiz filmlerin canlı müzik eşliğinde gösterildiği özel bölümde Charlie Chaplin'in Şehir Işıkları (City Lights) adlı başyapıtı var. Film, Borusan Filarmoni Orkestrası'nın müziği eşliğinde seyirciyle buluşacak.

Ustalar ve ödüller

Anısına bölümü Fransız yönetmen Robert Bresson'a, Ustalara Saygı bölümü Yunanlı yönetmen Theo Angelopoulos, Japon Takeshi Kitano, İngiliz Ken Loach, ve Yeşilçam'ın alçakgönüllü ustası Süreyya Duru'nun yapıtlarına ayrıldı.

Çeşitli ülkelerden 12 filmin katılacağı Uluslararası Yarışma'da Türkiye'yi Nuri Bilge Ceylan'ın Mayıs Sıkıntısı temsil ediyor.

Festival, sinema emektarlarını yine ödüllendiriyor. Yönetmen Halit Refiğ, sinema yazarı Giovanni Scognamillo ve oyuncu Çolpan İlhan, bu yılki Onur Ödülü'nün sahipleri. Mısırlı yönetmen Yusuf Şahin ile Yunanlı Theo Angelopoulos da Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak.

Bilet fiyatları tam 3 buçuk milyon, öğrenci 2 buçuk milyon olarak belirlendi. Rezervasyonlar 1 ile 4 Nisan tarihleri arasında İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Merkezi'nde ve Türkport aracılığıyla internet üzerinden yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!