Berlin’de yarım milyon kaçak yolcu

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de yarım milyon kaçak yolcu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2014 14:22

Almanya'nın başkenti Berlin’de toplu taşıma araçlarında kaçak yolculuk yapanların sayısında geçen yıl artış kaydedildi.

Haberin Devamı

Berlin Toplu Taşıma İşletmesi (BVG) geçen yıl 500 binden fazla kişinin biletsiz yakalandığını bildirdi. Metro ve otobüslerde yakalanan kaçak sayısı 228 bin 727 olurken banliyö trenlerinde (S-Bahn) sayı 325 bin 600 olarak kaydedildi. Kaçak yolculuklar sebebiyle milyonlarca Euro maddi kayıp yaşandığına işaret eden BVG, kayıplarını azaltmak amacıyla bu yıl içinde kontrollerin sayısını daha da sıklaştıracak.

Ayrıca kaçak yolculukların önüne geçebilmek için cezaların 60 Euro’ya yükseltilmesi talep ediliyor. Şu anda geçerli uygulama uyarınca biletsiz yakalanan yolcular 40 Euro ceza ödüyor. BVG toplu taşıma araçlarında yolculuk yapanların yüzde 3 ila 4’ünün kaçak hanesine yazıldığını ve bunların da işletmeyi yılda 20 milyon Euro zarara uğrattığını belirtirken, Berlin Banliyö Trenleri İşletmesi yıllık zararın yüzde 15 olduğunu kaydetti.

KONTROLLER SIKLAŞACAK

Belediye otobüsleriyle metrolarda şu anda 120 görevli bilet kontrolü yapıyor. Önümüzdeki dönemde bu sayı 140’a çıkarılacak. BVG Sözcüsü Markus Falkner, “Kontrolör ve kontrollerin sayısını artırmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok. Yıllardır mücadele veriyoruz ama bu konuda olumlu bir sonuç elde edemiyoruz, kaçak yolcuların oranı azalmıyor." dedi.

Aynı şekilde banliyö trenlerinde de 72 kontrolör görev yapıyor. Bu sayı da arttırılacak. Toplu taşıma işletmeleri kaçak yolcular para cezalarını ödedikleri takdirde başka bir işlem yapmıyorlar ancak bir yıl içinde üç kez üst üste biletsiz yakalanan yolcular hakkında suç duyurusunda bulunuyorlar. Geçen yıl toplam 9 bin 3 yüz 93 yolcunun toplu taşıma araçlarına üç kez biletsiz bindiği saptandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!