Berkin Elvan’ın ailesinden TÜBİTAK raporuna büyük tepki

Güncelleme Tarihi:

Berkin Elvan’ın ailesinden TÜBİTAK raporuna büyük tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 18:21

Gezi olayları sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın vurulmasına ilişkin TOMA görüntülerinde ‘iyileştirme’ yapan TÜBİTAK’ın mahkemeye gönderdiği raporlara tepki gösteren Elvan ailesinin avukatları “Utanç verici bir rapor. Deliller karartılmış” dedi.

Haberin Devamı

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 3. duruşmasına İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Fatih Dalgalı, görev yaptığı Van’dan SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmaya Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan, kardeşi Özge Elvan, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Gamze İlgezdi, Hilmi Yarayıcı ve Ali Haydar Hakverdi, Taksim Dayanışması üyeleri, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük ve kardeşi İkrar Sarısülük, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan ve Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz izleyici olarak katıldı. Duruşma SEGBİS sisteminde yaşanan aksaklıkları nedeniyle yaklaşık bir saat geç başladı. Mahkeme heyeti Van’da yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle SEGBİS sisteminin aksadığını açıkladı. Duruşmada mahkemeye ulaşan belgeler okundu.
“TRT’de uzman kişi yok”.

Haberin Devamı

Berkin Elvan’ın vurulması sırasındaki TOMA’nın çektiği görüntü kayıtları önceki duruşmada TRT ve TUBİTAK’a gönderilmişti. TRT mahkemeye gönderdiği yazıda TOMA görüntülerinin iyileştirilmesiyle ilgili kurumda uzman kişilerinin bulunmadığını belirtti. TRT yazısında “Kurumumuzun teknolojik altyapısının yayına yönelik oluşturulmuş olması nedeniyle istenen incelemelere uygun olmaması ve anılan dosya ile gönderilen bilgi ve belgeleri inceleyecek yeterlilikte bir uzman bilirkişi bulunmamasından talebinizle ilgili işlem yapılamamaktadır” dedi. TRT’nin yazısına Berkin Elvan’ın avukatları tepki gösterdi.
TÜBİTAK görüntülerde ‘iyileştirme’ yaptı

TOMA görüntülerini inceleyen TÜBİTAK ise yaklaşık 35 dakikalık video kayıtlarında ‘iyileştirme’ yaparak dosyayı mahkemeye gönderdi. 61 sayfalık raporda, görüntüler üzerinde yapılan iyileştirmeler ve uygulanan teknikler anlatıldı. TÜBİTAK, görüntülerde ‘Sis-Pus Giderme Filtresi, Görüntü Keskinleştirme Filtresi, Görüntü Parlaklık Karşıtlık Düzenleme Sonuçları ve Düşük Işık İyileştirme Filtre’ tekniklerini uyguladığını belirtti. Dosyada ‘Görüntü Parlaklık Karşıtlık Düzenleme’ uygulamasıyla ilgili 1005 video karesinin bulunduğunu belirterek “Sayı çok fazla olduğundan ve çalışmanın da manuel olarak yapılması gerektiğinden, 1005 adet video karesinin tümüne uygulanamamış, sadece bir örnek üzerinde çalışma yapılabilmiştir. İhtiyaç duyulması halinde belirlenen kareler üzerinde filtreleme yapılacaktır” dedi.
Avukatlar rapora tepki gösterdi

Haberin Devamı

Berkin Elvan’ın avukatı Can Atalay ‘iyileştirilen’ görüntülere tepki göstererek “TÜBİTAK taleplerimiz doğrultusunda iyileştirme yapmamıştır. Görüntülerin önceki halinden bir fark yoktur. Görüntülerdeki kişiler net değildir. Utanç verici bir karardır. Deliller karartılmıştır. Ayrıca TRT’nin mahkeme gönderdiği yazı skandaldır. TRT’nin yeterli donanıma sahip olduğu açıktır” dedi.
Mahkeme verilen aranın ardından TUBİTAK’tan mahkemeye ulaşan görüntülerin avukatlara verilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca sanığın duruşmadan vareste tutulması talebini de reddetti. Mahkeme sanığın tutuklanması talebini reddetti. Mahkeme bir sonraki duruşmada tanıkların hazır bulundurulmasına karar verdi. Mahkeme duruşmayı 13 Aralık tarihine erteledi.

Haberin Devamı

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA YAPILDI

Berkin Elvan duruşması sonrası Elvan ailesi ve avukatlar adliye önünde basın açıklaması yaptı. Baba Sami Elvan yaptığı açıklamada “Biz haksızlığa uğramış bir aile olarak, bundan sonra başka kişiler böyle bir haksızlığa uğramasın diye mücadele ediyoruz. Bizim yaptığımız mücadele toplumumuz içindir. Biz herkesin hakkının savunuculuğunu yapıyoruz. Bu çocuklar boşuna bedel ödemediler. Çocuklara sahip çıkmanızı istiyoruz” dedi. Açıklama yapan Taksim Dayanışması adına konuşma yapan Mücella Yapıcı ise “Gezi olayları son günlerde terörize edilmeye çalışılıyor. Gezi toplumun gösterdiği haklı bir tepkiydi” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!