Bergama'da sayılmama boykotu

Güncelleme Tarihi:

Bergamada sayılmama boykotu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

İzmir'in Bergama İlçesi'ne bağlı 17 köy, İdare Mahkemesi kararına karşın Eurogold şirketinin işleteceği siyanürlü altın madeninin kapatılmamasını protesto için sayımı boykot etti. Bu köylerde yaşayan 15 bin kişinin büyük bölümü, görevli memurlara ya kapılarını açmadı ya da ‘‘Sayıma katılmayacağız’’ diyerek görevlilere bilgi vermedi. Direniş eylemlerinin önderlerinden Çamköylü Sabahat Gökçeoğlu, ‘‘Hükümet, altın madeninin kapatılmasına ilişkin mahkeme kararlarını yerine getirmeyerek bizi adam yerine koymadığını gösteriyor. Bizler de bizi adam yerine koymayanlara oy vermemek için sayılmayı reddediyoruz’’ dedi. Gökçeoğlu, sayıma katılmayanlara verilecek 10 günden 1 aya kadar hapis cezasına ve para cezasına da razı olduklarını söyledi. Bergama Belediye Başkanı CHP'li Sefa Taşkın, ‘‘Köylüler 'Devlet bizi saymıyorsa, biz de kendimizi saydırmayız' diyor. Cezaya razılar. Gerekçeleri haklıdır. Sonuna kadar destekliyorum. Bergama köylüsü, hükümete küskündür. Ben de kendimi saydırmayacağım’’ dedi. İzmir Valisi Erol Çakır ise ‘‘Yasa gereğince adalet mekanizması çalışacak’’ dedi.

Ona yasak yok

Sokağa çıkma yasağı koyanlar, evi sokak olanların durumunu belki de hiç akıllarına bile getirmediler. Ama evi sokak olanları yasak etkilemedi. Onlar yine sokaklarda, duvar diplerinde yatarak günü geçirdiler. Onların sayılıp sayılmadığını da bilen yok. Polis kayıtlarında evi olmayan, yani ‘Bimekan’ diye geçen bu evsiz de, ‘‘adamdan sayılmadıktan sonra, bir kağıda yazsalar ne olur, yazmasalar ne olur’’ der gibiydi...

onlara kaldı

Dünkü İstanbul en çok turistlere yaradı. İstanbul'un bir günlüğüne bile olsa tamamen kendilerine kalması turistlerin hoşlarına gitti ama onlar yine de Türkleri özlemeden edemediler. Turistler dün en çok peşlerinden birkaç dil birden konuşarak koşan küçük satıcılar ve iştah açıcı döner kokularını özlediler. ‘Sessiz İstanbul güzel ama içinde cıvıl cıvıl Türkler olmadan renksiz’ dediler. Kaliforniya'dan gelen Lyons Ailesi de, çok sevdikleri için tam 1 aydır kaldıkları İstanbul'un en sakin gününü dün yaşadılar. George, Sally ve Victoria Lyons, bomboş yollarda özgürce yürüdüler ancak, ‘‘Biz yine de çok sevdiğimiz Türk insanını özledik. İstanbul'un tadı onlarsız çıkmıyor’’ dediler.

Türbanlıya sayıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan ve ailesi türbanlı görevli tarafından sayıldı. Erdoğan, sayım memurlarını Beylerbeyi'ndeki konutunda eşi Emine, kızı Esra ve Sümeyye, oğulları Ahmet Burak, Necmettin Bilal, annesi Tenzile Erdoğan, konukları olan kayınpederi Cemal Gülbaran, kayınvalidesi Hayriye Gülbaran ile birlikte karşıladı. Erdoğan, İstanbul'un nüfusunu 12 milyon olarak tahmin etti.

Otogarda sayım hapsi

Atatürk Havalimanı'nda,Türk yolcular, ‘‘Nüfus tespiti yaptırmıştır’’ yazılı belge verilerek saat 13.00'te serbest bırakıldı. Ancak Bayrampaşa Otogarı'na gelen yolcular ise sayım bitene kadar otogarda beklemek zorunda kaldılar. Otogarda ise binlerce kişi, saat 19.00'a kadar bekletildi. Yolcular, ilkel şartlarda yapılan sayıma tepki gösterdi. Yurtdışından gelen yabancılar ise izin verilerek otellerine gönderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!