Berat Gecesi ne zaman? İşte Diyanet 2020 Berat Kandili tarihi

Güncelleme Tarihi:

Berat Gecesi ne zaman İşte Diyanet 2020 Berat Kandili tarihi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2020 20:46

Mübarek üç ayların idrak edildiği mart ayında Berat Kandili'nin ne zaman ihya edileceği Müslümanların araştırdığı konulardan oldu. Mübarek günlerin bilgisini paylaşan Diyanet'in yayımladığı dini günler takvimine göre, Berat Kandili şaban ayının 14. günü idrak edilecek. Peki, Berat Gecesi ne zaman? 2020 Berat Kandili hangi tarihte? İşte, Diyanet takvimine göre, 2020 Berat Kandili tarihi ve konuyla ilgili detaylar.

Haberin Devamı

Ramazan ayından önce idrak edilen Berat Kandili, bu yıl da Müslümanlar tarafından dua ve ibadetler ile ihya edilecek. Bu vesileyle manevi güzellikle dolu olan Berat Gecesi'ni öğrenmek adına, milyonlarca vatandaş Berat Kandili'nin ne zamana denk geldiğini merak ediyor. Peki, Berat Kandili ne zaman? İşte, Berat Kandili'nin önemi ve Berat Gecesi'nin tarihi.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2020 takvimine göre, Berat Kandili şaban ayının 14. günü olan 7 Nisan'da idrak edilecek.

BERAT NE DEMEK?

Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur’an’da “Berae” kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi “Beraet” şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır.

Haberin Devamı

Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının on beşinci gecesidir. Berat Gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (belge) gecesi” manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır. Berat Gecesi, Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde ibadetle geçirilmesi adet halini almıştır.

BERAT KANDİLİ'NİN FAZİLETİ

Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız. Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı sunmaktadır.

Haberin Devamı

Hiç şüphesiz ki Beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir. Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından yeryüzüne melekler gönderilir. Bu gecede önemli, hikmetli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır. Bu gece bağışlanma ve af gecesidir. Allah’ın rahmetinin coştuğu gecedir. Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.

BAKMADAN GEÇME!