Ben yapmadım ama yapanın eline sağlık

Güncelleme Tarihi:

Ben yapmadım ama yapanın eline sağlık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2001 01:36

Suudi terörist Usame Bin Ladin, ABD'deki saldırıları yapanları kutladı. ‘‘Ben yapmadım ama yapanların eline sağlık’’ dedi.

Abu Dabi televizyonunun İslamabad'daki bürosunun şefi Filistinli Cemal İsmail'e göre, yakın bir yardımcısı, Bin Ladin'in haberleri duyduğunda yapanlara teşekkür ettiğini söyledi. İsmail, adını açıklamadığı Bin Ladin'in yardımcısının, Afganistan'da gizlendiği yerden kendisini uydu telefonuyla aradığını belirtti. Yardımcısının Filistinli gazeteciye verdiği bilgiye göre, Bin Ladin, Washington ve New York'taki saldırılarla ilgisinin olmadığını, kimin yaptığını da bilmediğini söyledi. Ancak Bin Ladin, ‘‘Her kim yaptıysa kutluyorum. Ellerine sağlık’’ dedi.

ABD'deki yıkımı Allah'ın cezalandırması olarak değerlendiren Bin Ladin, ‘‘ABD, tüm dünyayı güçle kontrol etmeye çalıştığı için Allah'ın gazabını üzerine çekti’’ diye konuştu.

Her türlü silahla savaşma becerisi olan binlerce Müslümanın cihad edip şehid olmak için yemin ettiğini belirten yardımcı, Bin Ladin'in sağlığının iyi olmadığı yolundaki haberleri de yalanladı.

Suud prensleriyle büyüdü

1957'de 54 çocuklu bir babanın oğlu olarak doğan Usame bin Ladin'in kökü Güney Yemen'de Hadramut'a dayanıyor. Babası Muhammed 1930'da geldiği Suudi Arabistan'da hızla yükseldi ve zamanla Ortadoğu'nun en büyük müteahhitlerinden biri oldu. 1968'de kaza sonucu öldüğünde mirası 11 milyar dolardı. Oğulları hep Suud prensleriyle birlikte büyümüş ve okumuştu.

Genç yaşta Müslüman Kardeşler teşkilatının fikirlerinden etkilenen Usame bin Ladin, 1979 Aralık ayında, arkadaşı, Suudi Arabistan Gizli Servisi Şefi Prens Turki bin Faysal tarafından Pakistan Peşaver'e yollandı. Buradaki kamplarda, başta Arap ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir tarafındaki İslamcı gençler birer profesyonel savaşçıya çevriliyordu. Beş ülkenin, ABD, Britanya, Suudi Arabistan, Pakistan ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin birlikte üstlendiği bu projenin sorumluluğu Pakistan Gizli Servisi ISI'deydi, yürütücüsüyse Filistin asıllı ilahiyatçı Dr. Abdullah Azzam'dı.

Dr. Azzam'a asistanlık yapan Usame bin Ladin, bizzat savaştı, hatta Celálabad yakınlarında yaralandı. Baston sayesinde yürümeye başladı. 1986'da kendi kamplarını kurdu. Serveti, cömertliği, sade yaşantısı, karizması, savaştaki cesareti nedeniyle kısa sürede İslamcı çevrelerde bir efsane haline geldi.

Afganistan'dan sonra bu gönüllüler, Azerbaycan, Bosna, Çeçenistan, Filipinler, Tacikistan, Keşmir, Çin, Özbekistan, Kırgızistan ve Ogadin gibi, Müslümanların özerklik, federasyon veya bağımsızlık için mücadele verdiği bölgelerde savaştılar. Onlara 'Afgani' veya çoğunluğu Arap kökenli olduğu için 'Afganlı Araplar' dendi.

Para babadan miras

ABD istihbarat kaynaklarına göre, Bin Ladin Grubu içinde onun hissesine 270 ila 300 milyon dolar düştü. Sudan'a yerleşen Ladin, burada çok sayıda şirket kurdu. Özellikle Sudan hükümetinden aldığı ihalelerle servetini katladı. Bu arada susam ve mısır ihracatını ele geçirdi. Bu şirketlerin terörist faaliyetler için kamuflaj işlevi gördüğü, bazı militanların buralarda istihdam edildiği ileri sürüldü.

Bin Ladin'in özellikle de Ortadoğu'dan mali destek aldığı biliniyor. 1999'da Suudi Arabistan yönetimi, Bin Ladin'e iletilmek için yaklaşık 50 milyon dolar toplamış olan bir din adamı grubunu ortaya çıkardı. CIA kaynaklarına göre Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Dubai'deki Dubai Islamic Bank, Bin Ladin'e para transferlerinde kullanılıyor. Suudi hükümeti, Halid bin Mahfuz adlı ünlü bir bankeri, bu banka aracılığıyla Bin Ladin'e yollanan paraları akladığı gerekçesiyle tutukladı. ABD de bazı şirketler ve yardım kuruluşlarının El Kayda için para topladığını düşünüyor. USA Today'in 29 Ekim 1999 tarihli bir haberine göre bunlardan biri Mercy International Relief Agency.

Terörün kanlı tarihi

Aralık 1992: Yemen'deki ABD'li askerlerin bulunduğu otel bombalandı.

1993: Somali'de 18 Amerikalı'nın öldürülmesi.

Şubat 1993: New York'ta Dünya Ticaret Merkezi'nin bombalanması.

Ocak 1995: Filipinler'de Papa'ya suikast girişimi.

Haziran 1995: Adis Ababa'da Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e yönelik suikast girişimi.

Kasım 1995: Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da beş ABD'li askerin ölümüne yol açan bombalama olayı.

Kasım 1995: Pakistan'daki Mısır Büyükelçiliği'nin bombalanması sonucu 17 kişinin ölümü.

Haziran 1996: Suudi Arabistan'ın Hobar kentinde 19 Amerikan askerinin ölümüne yol açan patlama.

7 Ağustos 1998: Amerikan askerlerinin Kutsal Topraklar'a girişinin sekizinci yıldönümünde Kenya ve Tanzanya'daki ABD büyükelçilikleri havaya uçuruldu ve toplam 257 kişi öldü, 5 bin 500 kişi yaralandı.

12 Ekim 2000: Yemen'in Aden limanında USS Cole destroyerine yönelik intihar saldırısında 17 Amerikan denizcisi öldü.

Ruşen Çakır: Kanıt gösterin Ladin’i verelim

Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Taliban, ABD'deki saldırıların başlıca sorumluları arasında gösterilen Suudi milyarder Usame Bin Ladin'in iadesi konusundaki talepleri, ‘‘kanıt’’ gösterilmesi halinde ciddi olarak ele alabileceklerini açıkladı. Taliban'ın İslamabad'daki Büyükelçisi Abdülselim Zaif, Amerikalı güvenlik yetkililerinin yapacağı soruşturma sonucunda Bin Ladin'in suçlu olduğununun kanıtlanması halinde, Suudi milyarderin iadesi olasılığını değerlendireceklerini belirtti. Büyükelçi Zaif, ‘‘Kanıtları inceleyebilir ve bu kanıtlar ışığında gerekeni yapabiliriz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!