Belkıs mozaiği ABD'de ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Belkıs mozaiği ABDde ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gaziantep'in Nizip ilçesindeki, Roma dönemine ait Belkıs (Antik Zeugma) harabelerinden 1993 yılında kaçırılan mozaik, ABD'de, Houston'daki Rice Üniversitesi Menil Collection'da ortaya çıktı.

Roma döneminin Fırat boyundaki 4 lejyon kenti arasında yer alan ve köprübaşı olması dolayısıyla döneminin en önemli yerleşim merkezlerinden biri kabul edilen Belkıs'ta, kaçak kazı sonucu yerinden sökülen mozaiğin bulunması için, 1993 yılında Interpol'den yardım istenmişti.

Araştırma sonucu, Fırat kenarındaki bir villanın teras döşemesinden sökülen ve burada yaşayan bir kadın ile erkeği tasvir eden mozaiğin gövde ve baş kısımları, Rice Üniversitesi Menil Collection'da ortaya çıkarıldı.

Kültür Bakanlığı'nın ısrarlı girişimleri üzerine Türkiye'ye gelen Menil Collection Müdürü Bernard Davezac, eserin iadesi için görüşmelerde bulundu.

Mozaiğin ait olduğu Gaziantep Müzesi'ne kazandırılması için çeşitli formüller geliştiriliyor. Belkıs'ta kaçak kazı sonucu bir bölümü yurtdışına kaçırılan mozaiğin kalan kısmı bütün halinde sökülerek, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra getirildiği Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nin Belkıs Galerisi'nde, götürülen bölümün yerine bir soru işareti konularak sergileniyor.

Kaçırılan mozaiğin getirilmesi için öngörülen projeler arasında, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen bölümünün de ABD'ye götürülmesi ve orada monte edildikten sonra bir yıl sergilenip, yeniden ve bütün olarak Gaziantep'e iade edilmesi de bulunuyor.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Rıfat Ergeç, Belkıs mozaiklerinin dünyaca ünlü Antakya mozaikleri ile eşdeğer ve güzellikte olduğunu söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!