Beldeler bir başka alem

Güncelleme Tarihi:

Beldeler bir başka alem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Son seçimlerde İstanbul beldelerinde oldukça ilginç bir siyasi tablo çıktı. Yerel ve genel seçimlerin iki galibi FP ve DSP buralarda bir varlık gösteremedi. Beldelerde FP'nin 6, DSP'nin 1 belediye başkanlığı var. ANAP 17 ilçeyle birinci, DYP ise 10 beldeyle ikinci! DTP'nin bile, bir belediye başkanlığı var...

Beldelerde elde edilen ilginç seçim sonucu, buraların mevcut siyasi dengeleri pek umursamayan kendine özgü bir alan olduğunu gösteriyor. Beldeler yasal statüleri bakımından adeta birer cumhuriyet gibi çalışıyor. Doğrudan doğruya İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışıyorlar. İmar mevzuatı açısından ilçe ve büyükşehire hesap vermek zorunda değiller. İlçe belediyesinin yetkileri, etki ve çalışma alanları, büyükşehir tarafından sınırlandırılmış olmasına rağmen beldelerde böyle bir durum söz konusu değil. Örneğin ilçeleri ekonomik ve sosyal olarak şekillendiren ana arterlerin denetimi tamamıyla büyükşehirde olmasına rağmen, beldelerdeki ana ve ara arterler, evler, dağlar, taşlar kayıtsız şartsız belde belediyesinin eline ve insafına terk edilmiş durumda.

Bu durum beldelere olan müteahhit ilgisini artırıyor. Buralarda başkanlığa ve belediye meclis üyeliğine adaylığını koyan siyasilerin çoğu müteahhit. Seçmen de bu durumdan pek rahatsız değil. Çünkü oralarda ikamet edenlerin çoğu yasaları harfiyen uygulayan, ranta pek fazla izin vermeyen, geniş yollar ve yeşil alanlar yaparak kendi topraklarının bir kısmını kamulaştıran bir belediye istemiyorlar. Beldelerde yönetenler ve yönetilenler mevcut ranttan eşitsiz de olsa paylarını almaktan memnun.

Beldelerin genel siyasal dalgalanmalardan etkilenmemesinin bir başka nedeni ise buralarda oturanların çoğunun hemşehrilik ya da aynı cemaate mensup olma gibi ilişkiler içinde olmasından kaynaklanıyor. Samandıra'da Karadenizliler, Esenyurt'ta Karslılar egemen. ANAP'lı Tali Kut'un yüzde 98 oyla seçildiği Tuzla'nın Akfırat beldesinde İskenderpaşa Cemaati mensuplarının oturduğunu herkes biliyor. Çatalca'ya bağlı Hadımköy'de daha önce ANAP'lı olan Savaş Öcal, partisinden ayrılıp DTP'ye geçince yine çoğunluğun oyunu alarak seçilmeyi başardı.

Beldelerde seçim sonrası çıkan manzara şöyle:

Silivri: Büyükçavuşlu, Gümüşyaka, Ortaköy ve Celaliye-Kamiloba'da bir değişiklik olmadı. Çanta'da eski belediye başkanı DYP'li Tahir Sert Silivri belediye başkanlığına adaylığını koyunca yerine kardeşi Saffet Sert getirildi. DYP'li Saffet Sert, Çanta'da seçimi kazandı ama ağabeyi Silivri'de kaybetti. Değirmenköy'de DYP'li Osman Topaç yerine CHP'li Mümih Tuğlu seçildi. Selimpaşa'da ANAP'lı Ahmet Yağcıoğlu vardı yerine ANAP'lı Eşref Balaban geçti.

Çatalca: Binkılıç'ta DYP'li Cezmi Akçin vardı, ANAP'lı Serdar Lim aldı, Çiftlikköy'de belediye başkanı DYP'li Mehmet Ali Aydoğan, MHP'ye geçti, oradan aday gösterildi, ama seçimi ANAP'lı İsmail Sevinç kazandı. Hadımköy Belediye Başkanı Savaş Öcal ANAP'lıydı, ama bu seçimde DTP'ye girip oradan aday gösterilince DTP de İstanbul'daki tek belediye başkanlığını böylece kazanmış oldu. Yeni belde Muratbey'i DYP aldı, Durusu'yu ANAP'lı Mehmet Vural kaybetti CHP'li Ersan Avcı aldı. Karacaköy aynı kişi ve aynı partide kaldı.

Büyükçekmece: Esenyurt, Gürpınar, Kavaklı, Kıraç ve Mimarsinan'da değişiklik yok. Kumburgaz'ı, ANAP'lı Güngör Postacı'dan, DYP'li Hayri Erçağ aldı. Yeni belde olan Bahçeşehir'i ANAP'lı Kemal Aydın kazandı.

Eyüp: Bu ilçenin tek beldesi olan Göktürk'ü ANAP'lı Mustafa Gül tekrar kazandı.

Gaziosmanpaşa: Arnavutköy'de FP'li Bahtiyar Sağlam vardı, DSP'li Bayram Eminel kazandı. Taşoluk, belediye başkanı DYP'li Halil Şenel yerine FP'li Müfit Taşkın'a oy verdi. Boğazköy, Bolluca ve Haraçcı beldesinde aynı partiler aynı yöneticilerle yola devam ediyor.

Ümraniye: Yenidoğan, Alemdar, Çekmeköy ve Sarıgazi'de değişiklik olmadı. Sultançiftliği'nde Belediye Başkanı CHP'li Sırrı Çelik'in vefatı üzerine göreve Cahit Arslan gelmişti. Şimdi ise ANAP'lı Hüseyin Avni Sipahi seçildi. Yeni belde Ömerli'de ANAP adayı kazandı.

Sarıyer: Bahçeköy'de ANAP'lı Muzaffer Altınsoy seçimi tekrar kazandı.

Kartal: Samandıra Beldesi'nde de eski Başkan FP'li Abdullah Bayram göreve devam ediyor.

Şile: Ağva beldesinde DYP'li Orhan Ertürk yerine ANAP'lı Ali Acar başkanlık koltuğuna oturdu.

Tuzla: Bu ilçe seçimlere iki yeni beldeyle girdi. Orhanlı'da ANAP adayı Cezmi Ekşi, Akfırat'ta da yine ANAP'lı Tali Kut seçimi kazandı.

BELEDİYELERDE YENİ BAŞKANLAR

BELDE KAZANAN ADAY KAZANAN PARTİ

ÇATALCA

Binkılıç Serdar Lim ANAP

Çiftlikköy İsmail Sevinç ANAP

Muratbey Bayram Ali Üner DYP

Durusu Ercan Avcı CHP

Hadımköy Savaş Öcal DTP

Karacaköy Nurettin Eldeniz DYP

SİLİVRİ

Büyükçavuşlu M. Ali Uzer DYP

Celaliye-Kamiloba Rıdvan Yavuz Bilge DYP

Değirmenköy Mümin Tuğlu CHP

Selimpaşa Eşref Balaban ANAP

Kavaklı Hasan Geyiktepe DYP

Ortaköy Erdinç Tabak DYP

Gümüşyaka Hüseyin Ağu ANAP

Çanta Saffet Sert DYP

ŞİLE

Ağva Ali Acar ANAP

EYÜP

Göktürk Mustafa Gül ANAP

KARTAL

Samandıra Abdullah Bayram FP

TUZLA

Akfırat Tali Kut ANAP

Orhanlı Cemil Ekşi ANAP

SARIYER

Bahçeköy Muzzafer Altunsoy ANAP

ÜMRANİYE

Sarıgazi Fikret Şahin CHP

Çekmeköy Sıddık Eraslan FP

Alemdar Bahattin Ekşioğlu ANAP

Sultançiftliği Hüseyin Avni Sipahi ANAP

Yenidoğan Mahmut Vanlıoğlu FP

Ömerli Erdal Yılmaz ANAP

B.ÇEKMECE

Esenyurt Gürbüz Çapan CHP

Gürpınar Veliittin Küçük ANAP

Kavaklı Orhan Tıraşoğlu ANAP

Kıraç Sonnur Yalnızoğlu ANAP

Kumburgaz Hayri Erçağ DYP

Mimarsinan Nail Öztürk CHP

Tepecik Zeki Bora CHP

Yakuplu Cemal Kahraman ANAP

Bahçeşehir Kemal Aydın ANAP

GAZİOSMANPAŞA

Arnavutköy Bayram Eminel DSP

Boğazköy Cemil Seçkin DYP

Bolluca Bahri Kazankaya FP

Haraçcı Metin Karan DYP

Taşoluk Müfit Taşkın FP

BEYKOZ

Çavuşbaşı Osman Şimşek FP

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!