Bekaret sorulmaz

Güncelleme Tarihi:

Bekaret sorulmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2001 01:39

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nun, Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un açıklamasının aksine, ‘bekaret zorunluluğu’ getiren maddeye onay vermediği ortaya çıktı.

Bakan Durmuş ise ‘‘Bunu TTK'nın onayıyla yönetmeliğe aldık. Okula alınan öğrenciye bakire misin diye sorulmaz’’ dedi.

SAĞLIK Bakanlığı'na bağlı sağlık meslek liselerinde okuyan kız öğrencilere ‘bekaret zorunluluğu’ getiren yeni yönetmelik maddesine, Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un açıklamasının aksine, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun (TTK) onay vermediği ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı'nın, Milli Eğitim'in onayladığı maddeyi değiştirdiği belirlendi.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş dün, Sağlık Meslek Liseleri Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'nde okuldan uzaklaştırma suçları arasında sayılan ‘Fuhuş yapmak ya da cinsel ilişkiye girmiş olduğu tespit olmak’ tabirinin Milli Eğitim Talim Terbiye Kurulu'nun önerisiyle yönetmeliğe konulduğunu söyledi. Durmuş, zaten savcı ve hakim kararı olmadan ‘veliler istese bile’ hekimlerin bekaret muayenesi yapmadığını öne sürdü. Bunun bir Adli Tıp tabiri olduğunu belirten Durmuş şöyle konuştu:

‘‘Okullara öğrenci alırken ‘Bakire misin, evli misin, dul musun?' diye sorulmuyor. Çocuğun, cinsel tacizden ve fuhuştan korunması ilkesini, kendi toplumumuzun değer yargılarını da gözönünde bulundurarak, bunu Talim Terbiye'nin de onayıyla yönetmeliğe almış bulunuyoruz. Olay bundan ibaret. Sağlık Bakanlığı namına iffet bekçiliği yapmıyoruz!’’

Sağlık Eğitimi Genel Müdürü Bülent Ulutaş da önceki gün ‘‘Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalıştık. Yönetmelik Talim ve Terbiye Kurulu'nun onayından geçti’’ ifadesini kullanmıştı.

Ancak Milli Eğitim’den sadece bir madde için görüş alındığı, yönetmeliğin bir bütün olarak TTK'ya gönderilmediği gibi, Kurul'un toplantılarında da ele alınmadığı ortayla çıktı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!