Bedelli askerlik ücreti ne kadar, aftan kimler yararlanacak? Bedelli askerlik affı Resmi Gazete'de!

Güncelleme Tarihi:

Bedelli askerlik ücreti ne kadar, aftan kimler yararlanacak Bedelli askerlik affı Resmi Gazetede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2022 02:30

Bedelli askerlik affı ile ilgili son dakika gelişme yaşandı. Kamuoyunun bir süredir gündeminde yer alan askerlik ile ilgili düzenlemeyi de içeren 'Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 30 Haziran'da kabul edilen kanun ile bakaya durumunda olanlar, daha fazla bedel ödeyerek bedelli askerlikten yararlanabilecekler. Belirlenen ek bedele esas sürenin hesabında, 1 ila 30 gün bir ay kabul edilecek. Peki, bedelli askerlik affından kimler yararlanacak ve bedelli ücreti ne kadar? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

Bedelli askerlik affı ücreti ve bedelli affından kimlerin yararlanacağı gündemde yer almaya devam ediyor. TBMM'de görüşülerek 30 Haziran'da kabul edilen 'Askeri Ceza Kanunu' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeler ile bugüne kadar askerlik görevini yapmamış, bakaya, kaçak ve saklı olanlardan belirlenen bedeli ödeyeceklere af getirilecek.

BEDELLİ ASKERLİK AFFINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Buna göre, bedelli askerlik hizmetinden; fiili askerlik hizmetine başlayanlar, müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlardan, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.
Resmi Gazete'de bugün yayımlanarak yürürlüğe giren kanuna göre; müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar geçen sürenin her ayı için, bu maddenin birinci fıkrasındaki tutara ilave olarak ek bedel alınacak.

Haberin Devamı

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Ek bedel, 3.500 gösterge rakamının ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı ile geçerli mazeretler hariç yoklama kaçağı, saklı ve bakaya kaldıkları toplam sürenin her ayının çarpımı sonucu bulunacak. Belirlenen ek bedele esas sürenin hesabında, 1 ila 30 gün bir ay kabul edilecek. Bir ayı aşan günler müteakip aya eklenerek hesaplanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre bedelli askerlik ücretini belirleyen formülde yer alan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 154'üncü maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge ve kıdem aylığı gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı 0,333603 olarak belirlendi.

Böylece bedelli askerlik formülüne göre yeni hesaplamalar gerçekleşti.

Bedelli askerlik ücreti Temmuz-Aralık 2022 dönemi için 80 bin 64 lira olarak belirlendi.

BAKMADAN GEÇME!