Bebeği için görmemeyi göze aldı

Güncelleme Tarihi:

Bebeği için görmemeyi göze aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2010 00:32

Konya'da, geçirdiği rahatsızlık sonucu görme yeteneğini büyük ölçüde kaybeden hamile Havva Yüce, bebeğine zarar gelmemesi için kornea nakli yaptırmadı.

Genç kadın doğum yaptıktan 2,5 ay sonra yapılan nakille ışığa kavuştu.

Alınan bilgiye göre, Havva Yüce (21) evlenmeden kısa bir süre önce 2007 yılında geçirdiği keratokonus adı verilen gözündeki kornea tabakasındaki bozulma nedeniyle görme sorunu yaşamaya başladı.

Bu dönemi lens ve gözlük kullanarak atlatmaya çalışan Yüce, 2008 yılında Bekir Yüce ile hayatını birleştirdi. Evlendikten bir süre sonra genç kadının gözlerindeki rahatsızlık giderek artınca doktora gitti. Görme yeteneğini tamamen kaybetme riski olduğunu öğrenen Yüce'ye, kornea nakli dışında iyileşme imkanı olmadığı söylendi.

Hamile olduğu için nakil sırasında verilecek narkozdan bebeğinin zarar görmesi söz konusu olduğu için gözlerini tamamen kaybetme riskine rağmen nakil istemeyen genç kadın, hastalığının ilerlemesi sonucu hamileliğinin dördüncü ayında sol gözünü tamamen kaybetti. Sağ gözünde de önemli ölçüde görme kaybı yaşayan Yüce, bebeğinin zarar görmemesi için yaşadığı sıkıntılara katlandı.

2,5 ay önce Ayşe İrem ismini verdikleri bir kız bebek dünyaya getiren Havva Yüce, kucağına aldığı bebeğini göremediği için çok üzüldüğünü söyledi.

Hamile kalmadan önce nakil için Ankara ve İstanbul'daki bazı hastanelere başvurduklarını anlatan Yüce, “Hamile kalınca bu isteğimizi geri çekmiştik. Ancak doğumdan sonra Konya'da yine kornea bankasına başvurduk. Gözlerimi tamamen kaybetmemek için hemen nakil yapılması gerektiğini söylediler” dedi.

İLK İSTEĞİ BEBEĞİNİ GÖRMEK OLDU

Bir süre sonra uygun korneanın bulunduğuna dair gelen bir telefonla dünyanın en mutlu insanı olduğunu ifade eden Yüce, bebeklerinin uğuruyla Konya Numune Hastanesinde geçen hafta başarılı bir operasyonla sol gözüne kornea naklinin yapıldığını söyledi.

Tek gözüyle de olsa dünyaya yeniden bakabildiği için çok sevindiğini anlatan Yüce, gözleri açıldığında ilk istediği şeyin bebeğini görmek olduğunu ifade etti.

Yüce, “Onu yanıma getirdiklerinde doyasıya bebeğime baktım. Onunla hasret giderdim. En çok sahip olmak istediğim varlık bana bir nefes kadar yakındı ama onu göremiyordum. Bebeğimle aramızdaki perde kalktı. İlerde uygun kornea bulunursa sağ gözüme de nakil gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Konya Numune Hastanesi Kornea Bankası Tıbbi Müdürü Opr. Dr. Fethi Energin, Havva Yüce'nin kornea tabakasının deforme olarak incelmesi ve öne doğru uzaması olarak tanımlanan ve körlükle sonuçlanabilen keratokonus rahatsızlığı nedeniyle nakil için kendilerine başvurduğunu söyledi.

Geçen hafta bir gencin bağışlanan kornealarının başarılı şekilde Havva Yüce'nin sol gözüne nakledildiğini dile getiren Energin, genç kadının bundan sonra tek gözüyle eskisi gibi görebileceğini, kadavradan nakiller arttıkça, nakil bekleyen hastaların umutlarının da yeşereceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!