BDDK’nın incelediği mayıncı Marmaray’ın ’kumandacısı’

Güncelleme Tarihi:

BDDK’nın incelediği mayıncı Marmaray’ın ’kumandacısı’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2007 00:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Oyakbank’ı satın alan ING’in ilişkisini sorduğu Singapurlu firmadan ilginç bir sürpriz çıktı.

Singapur Technologies Engineering (STE) grubunun bir şirketi olan ST Electronics’in, geçtiğimiz Mayıs ayında Marmaray projesinin 123 milyon dolarlık SCADA ihalesini kazandığı ortaya çıktı. Mayın üretici ST Kinetics’in kardeş şirketi olan ST Electronics’in sitesinde de yer alan basın duyurusuna göre şirket Marmaray’ın uzaktan kumanda ve bilet toplama sistemlerini kurmayı üstlendi.

İKİ ÜYELİĞE ATAMA: Oyakbank’ın satayına onay sürecinde BDDK için, iki boş üyeliğe atama yapılması da kritik önem taşıyor. Halen beş üyeyle görev yapan Kurul’da satış kararı konusunda, dört üyenin aynı yönde oy kullanması gerekiyor. Oyakbank’ın satış kararının önemi dolayısıyla Kurul, yasal sayıya ulaşmayı önemsiyor. Seçimden kısa bir süre önce, boş iki üyeliğe, Başbakanlık 1. Hukuk Müşaviri Ulvi Canik ile İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakim Mustafa Akın’ın atanması için kararname hazırlanmış ancak önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kararnameleri geri göndermişti. BDDK’nın ilgili bakanı konumundaki Devlet Bakanı Nazım Ekren’in henüz bir kararname sevketmediği ancak hükümetin Canik ile Akın’ın kararnamelerinin yenilenmesi eğiliminde oludğu belirtiliyor. Başbakanlık kulislerine göre buna gerekçe olarak da Sezer’in geri göndermesinin "uygun bulmama değil zaman darlığı" gerekçesine dayandığı yorumu gösteriliyor.

MICHELIN’İN BAŞKANI: Oyakbank’ı 2.6 milyar dolara satın alan ve BDDK’dan onay bekleyen Hollandalı ING Grubu’nun Başkan Yardımcısı Eric Charbonniere, aynı zamanda küresel otomotiv lastik devlerinden Michelin’in yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürüyor. Bankanın diğer yönetim kurulu üyelerinin özgeçmişlerine bakıldığında, bira markazı Heineken, bağımsız denetim firması Deloitte Touche gibi büyük şirketlerde başkanlık görevleri dikkat çekiyor. BDDK kaynakları, "Türk iş dünyasının rekabeti açısından, yabancı banka yöneticilerinin büyük şirketlerde görev yapmalarının sakınca yaratıp yaratmayacağı" sorusuna, "Tek başına bu gerekçenin engel oluşturmadığı" yanıtını verdiler.

ING: STE ile ilişkiler 2004’te kesildi

OYAKBANK için BDDK’dan onay bekleyen Hollandalı ING, terör örgütü PKK’nın kullandığı iddia edilen mayınları üreten Singapore Technologies Engineering (STE) firmasıyla finansal hiç bir ilişkisinin olmadığını açıkladı. ING yönetimince yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "ING 2004 yılında STE ile finansal ilişkisini kesmiştir. Ayrıca, 2005 yılında yenilenen "Savunma Sanayii Politikası" çerçevesinde, hiçbir şekilde tartışmalı silah üreticisi firmalara finansman sağlaması mümkün değildir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!