BÇG'den ilk rapor

Güncelleme Tarihi:

BÇGden ilk rapor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde irticaya karşı oluşturulan Batı Çalışma Grubu (BÇG), Refah hakkında hazırladığı raporunu ‘‘Gizli’’ ibaresiyle bu partinin kapatılma davasını görecek olan Anayasa Mahkemesi'ne ulaştırdı.

RP'nin ‘‘planlı irticai faaliyet’’ içinde olduğunu gösteren belge, bilgi ve fotoğrafları içeren rapor önce Genelkurmay Başkanlığı tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yollandı. Genelkurmay'ın 10 Haziran tarihli ‘irtica brifinginde’ dile getirilen bilgileri de içeren raporu, Başsavcılık, 8 Temmuz tarihli ‘gizli’ damgalı bir yazı ile Anayasa Mahkemesi'ne iletti. Genelkurmay'ın raporu, RP'nin kapatılması için Başsavcılık tarafından açılan dava dosyasına konulurken, birer örneği de Anayasa Mahkemesi üyelerine ‘bilgi için’ dağıtıldı.

RAPOR DELİL OLUYOR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ‘esas’ hakkındaki mütaalasında, Genelkurmay raporundaki bilgi, belgelere yer vereceği ve bunları ‘delil’ göstereceği öğrenildi. Anayasa Mahkemesi Heyeti'nin, kapatma davasının görüşülmesi sırasında Genelkurmay raporunu, dosyadaki diğer delillerle birlikte ele alacağı öğrenildi. Genelkurmay raporunda yer alan bilgi ve belgelerin büyük bölümü iddianamede yer almadığı da belirlendi.

RP, 6 Ağustos'a kadar savunması mahkemeye sunacak. RP'nin savunmasını sunduktan sonra, Başsavcılığı'nda birkaç gün içinde mütalaasını vereceği ve RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın sözlü savunmalarının ardından partinin kapatılmasının gündeme alınabileceği öğrenildi. Kapatma davasının görüşülmesi sırasında Genelkurmay raporu da gündeme gelecek.

RAPORDA NELER VAR?

Edinilen bilgiye göre, raporda Siyasi Partiler Yasası'nın ‘yan kuruluş’ yasağına rağmen Milli Gençlik Vakıfları'nın RP için çalıştığı, RP'nin imam hatiplerde örgütlendiğine ve buralarda, ‘siyasal İslam kadroları’ yetiştirildiğine ilişkin bilgi ve belgeler yer alıyor.

Erbakan'ın, Başbakanlık Konutu'nda tarikat mensuplarına verilen yemeğin laik devlete gölge düşürdüğü mesajı verilerek, bu yemekle, tarikat mensuplarına ‘kimlik tesisi sağlanarak, sempati tesis edildiği’ kaydedildi. Erbakan'ın, ‘Rektörlerin başörtüsüne selam duracağı’ sözü, Adalet eski Bakanı Şevket Kazan'ın, Kudüs Gecesi'nin düzenleyicisi Bekir Yıldız'ı cezaevinde ziyaretine de dikkat çekildi.

Kapatma davasında savunma zemini sağlayabilmek için RP'den şike ile ihraç edilen Hasan Hüseyin Ceylan, ‘P...... Parlamentosu’ sözü ile Türkiye'yi ayağa kaldıran Şevki Yılmaz'ın laiklik karşıtı konuşmaları ve RP'li Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatape'nin olaylı 10 Kasım konuşmalarına da raporda yer verildi. Sultanahmet'teki imam-hatip mitinginde Türk bayrağının üzerinde namaz kılan bir kişinin, ‘Kudüs Gecesi’nden ve bazı irticai gösterilerin fotoğrafları da rapor ekinde yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!