BayrampaÅŸa Cezaevi oda sistemine geçecek

Güncelleme Tarihi:

Bayrampaşa Cezaevi oda sistemine geçecek
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 02, 2002 16:23

Adalet bakanı Hikmet Sami Türk, Bayrampaşa Cezaevi'nin de diğer cezaevleri gibi oda sistemine dönüştürüleceğini belirterek, bu yapıldığında kapasitenin düşeceğini, ancak buranın çağdaş infaz sistemine daha uygun hale geleceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, BayrampaÅŸa Cezaevi'ni uzun vadede taşımayı düşündüklerini belirterek, ancak bunun ÅŸu an mümkün olmadığını, çünkü burasının yerine en az 10 tane cezaevi inÅŸa edilmesi gerektiÄŸini söyledi.Â

Türk, Bayrampaşa Cezaevi'nde ek hizmet bina inşaatları, tiyatro salonu, kütüphane ile derslikleri gezerek bilgi aldı ve daha sonra  mahkumların bulunduğu (B) Blok'a geçerek burada basına kapalı olarak bir süre mahkumlarla görüştü.

Daha sonra, 19 Aralık 2000 tarihinde yapılan, ''Hayata Dönüş Operasyonu''nun gerçekleştirildiği (C) Blok'ta da incelemelerde bulunan Türk, basın mensuplarına tavan ile koğuş kapılarında bulunan kurşun deliklerini ve yanmış tüpleri gösterdi.

Bir süre infaz koruma memurlarıyla görüşen Türk, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türk, burada ''Hayata Dönüş Operasyonu''nun önemli bir bölümünün geçtiği mekanların hep birlikte görüldüğüne dikkat çekerek, şöyle konuştu:

''Zaman zaman gazetelerimizde burada jandarmanın operasyon sırasında doğrudan doğruya tutuklular üzerine ateş açtığı şeklinde yayınlar yapıldı. Bunlar doğru değil. Gördünüz ki kurşun izleri tavandadır. Jandarmanın silah kullanması ancak uyarı amacıyla havaya yapılmıştır. Hiçbir şekilde tutukluların üzerine ateş edilmesi söz konusu değildir. Buna karşılık, içerden dışarıya doğru jandarmanın üzerine ateş edildiğini, kurşun izlerinden gördünüz.''

Tutukluların bir bölümüyle görüştüğünü de dile getiren Türk, bu tutukluların herhangi bir şikayetlerinin olmadığını, sadece af kapsamından yararlanamamalarından şikayetçi olduklarını belirtti.

ODA SİSTEMİNE GEÇİLECEK

Bayrampaşa Cezaevi'nin de diğer cezaevleri gibi oda sistemine dönüştürüleceğini anlatan Türk, bu yapıldığında kapasitenin düşeceğini, ancak buranın çağdaş infaz sistemine daha uygun hale geleceğini ifade etti.

Türk, tutukluların kendisinden cezaevine ankesörlü telefon sistemi kurulmasını talep ettiklerini kaydederek, buranın geçmişte en çok  cep telefonu ve mobil telefonun yakalandığı yer olduğunu hatırlattı.

Oda sistemine geçilmesine ilişkin ihalenin önümüzdeki aylarda yapılacağını açıklayan Türk, ''Bayrampaşa Cezaevi, uzun vadede taşımayı düşündüğümüz bir cezaevi. Burası Anadolu'daki bir çok ilçeden daha fazla nüfusu olan bir cezaevi. 2 bin 500 dolayında insan var'' diye konuştu.

İstanbul'da cezaevi arsası bulmakta sıkıntı yaşadıklarını anlatan Türk, Silivri'de kamulaştırılan arsada yakında (L) tipi cezaevi inşaatına başlanacağını bildirdi.

Türk, bir gazetecinin, ''Yatırım yapıldığına göre Bayrampaşa Cezaevi'nin taşınması düşünülmüyor'' şeklindeki sorusu üzerine de, ''Bayrampaşa Cezaevi'nin taşınması şu anda mümkün değil. Bu cezaevininyerine en az 10 tane cezaevi inşa edilmeli'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!