Bayram'ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Güncelleme Tarihi:

Bayramın dokunulmazlığı kaldırıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2001 00:00


TBMM Genel Kurulu, Van Bağımsız Milletvekili Mustafa Bayram’ın "Adam öldürme ve tarihi eser kaçakçılığı" suçlamalarından dolayı yargılanabilmesine olanak sağlamak üzere yasama dokunulmazlığını kaldırdı.
Haberin Devamı

Bağımsız Milletvekili Bayram, hakkındaki suçlamaları yanıtladığı konuşmada, iddiaların hiçbirisinin doğru olmadığını, bir karalama kampanyası ile karşı karşıya kaldığını ve bir süre sonra bunu yapanların isimlerini açıklayacağını söyledi. Meclis’in medyanın verdiği bir görevi yerine getirmek için acele ettiğini kaydeden Bayram, "Salı günü bu işin bitmesini istediler. Bari çarşambayı, perşembeyi bekleseydiniz" diye konuştu.

Picasso tablosu ile hiçbir ilgisinin olmadığını bildiren Bayram, "Bu yaygara niye? Tablo nedir? Her ressamın tablosu alınır, satılır. Sanki Türkiye’nin tarihi eserini kaçırmışım. Sözü edilen bir tablo" dedi.

"SANIK DEĞİL, MAĞDURUM"

Bayram, amacının bölücülük ve ayrımcılık olmadığını ifade ederek, ancak bu "Basit suçlama"dan dolayı Doğu ve Güneydoğu Bölgesi dışındaki bir bölgenin milletvekili için bu kadar acele edileceğini sanmadığını söyledi.

Bölgede çok sayıda "Mustafa Bayram" ismini taşıyan kişi olduğunu, her "Bayram" soyadındaki kişinin karıştığı olaydan dolayı üzerine gelindiğini öne süren Bayram, bu yaşananlardan artık bıktığını, yargılanarak bunlardan kurtulmak istediğini ifade etti. "Sanık değil, mağdurum" diyen Bayram, eroin olayıyla da hiçbir ilgisi olmadığını anlattı. Bayram, bununla ilgili tek bir kanıt bile bulunması durumunda "İntihar edeceğini, milletvekilliğinden istifa edeceğini" söyledi.

"DAHA AĞIR DOSYALAR VAR"

TBMM gündeminde kendisininkinden daha ağır dosyalar olduğunu da belirten Bayram, milletvekillerinden bunların üstüne gitmelerini de istedi. Ceza İndirimi Yasası’ndan yararlandığını da bildiren Bayram, "dokunulmazlığımın kaldırılmasını bunun için de istemiş değilim. Size yalvarayım mı, yanayım mı? Asla" dedi.

Dokunulmazlığı kaldırılan Milletvekili Bayram, görüşmelerin başlamasını bağımsız milletvekillerine ayrılan sıralarda oturarak bekledi. Bu arada ANAP Diyarbakır Milletvekili Haşim Haşimi başta olmak üzere çok sayıda bölge milletvekili yanına gelerek Bayram’la sohbet etti.

"İDDİALAR ÖRTBAS EDİLİRSE..."

DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, milletvekilinin onurlu ve saygın bir görev olduğunu belirterek, Parlamento ve parlamenterlere yönelik olarak kamuoyunda güvensizlik olduğunu kaydetti. Genç, eski milletvekili İlhan Kesici’nin bir konuşmasında "Milletvekilleri rant elde etmenin peşindedir" dediğini, bundan üzüntü duyduğunu belirtti. Genç, parlamentonun saygınlığının korunması konusunda TBMM Başkanlığı ve Başkanlık Divanı’nın gereğini yapmasını istedi.

Kamuoyu yoklamalarının "TBMM’ye güvenin düştüğü"nü ortaya çıkardığını hatırlatan Genç, "İddialar örtbas edilirse, bize ve parlamentoya olan güven sarsılır" dedi.

Genç, bankalara el konulurken, bir siyasi liderin yandaşlarına tüyo verdiğini ileri sürerek, bunların da açıklanmasını istedi. Genç, Bakanlar Kurulu üyeleri hakkındaki şaibelerin de örtbas edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Aksi halde, bugün milli bir kurtuluş savaşı ruhu ile ekonomik kriz için halka gidip destek isteyemeyiz" görüşünü savundu.

Her şeyin usulüne göre yapılmasını isteyen Genç, Van Bağımsız Milletvekili Mustafa Bayram hakkında basında ciddi iddialar bulunduğunu hatırlatarak, "TBMM’nin de kendisinin de bunların altında yaşaması çok zor. Eminim kendisi çıkıp, (Mahkemeye gidip, yargılanayım) diyecek. Böyle derse daha iyi olacak. Çünkü artık şuna buna sığınarak masumiyetimizi savunamayız. Masum olan insanın alnı da açıktır" diye konuştu.

SONUCU BEKLEMEDİ

Konuşmaların tamamlanmasından sonra yapılan oylama sonucu Bayram’ın yasama dokunulmazlığı milletvekillerinin büyük çoğunluğunun oyuyla kaldırıldı. Dokunulmazlığın kaldırılması kararı ilk oylamada 4’e karşı 303 oyla, ikinci oylamada ise 1’e karşı 309 oyla alındı.

Mustafa Bayram, konuşmasını tamamladıktan sonra oylama sonuçlarını beklemeden Genel Kurul salonundan ayrıldı.

Kulisleri halkla ilişkiler binasına bağlayan yeraltı koridorundan çalışma odasına giden Bayram, kendisini izleyen gazetecilere konuşmak istemediğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlamak istemediğini belirten Bayram, "Gideyim yargıya kurtulayım. Gerekirse milletvekilliğinde de istifa ederim. Altı yıldır yok eroinmiş, yok uyuşturucuymuş, yok Picasso’ymuş..." diye konuştu.
(aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!