Bayram turizmcilerin yüzünü güldürmedi

Güncelleme Tarihi:

Bayram turizmcilerin yüzünü güldürmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2001 13:12

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Ramazan Bayramı`nda ülke içindeki tatil beldelerine yönelik rezervasyonlarda çok büyük düşüşler görüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Ulusoy, bayram tatiline yönelik taleplerle ilgili, özellikle paket tur düzenleyen üyeleri arasında 'mini bir telefon anketi' gerçekleştirdiklerini söyledi. Anket verilerini değerlendiren Ulusoy, "Türkiye içindeki tatil beldelerine yönelik rezervasyonlarda çok büyük düşüşler görülüyor. Bu düşüş oranı, geçtiğimiz yılın bayram dönemiyle kıyaslandığında yüzde 60-70`lere kadar ulaşıyor" dedi.

BAKANLIK KALİTE BELGESİ İÇİN HAZIRLANIYOR
Turizm Bakanı Mustafa Taşar, Bakanlığı`na 'ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi' alınması doğrultusunda, personelinin eğitim çalışmalarına başladığını bildirdi.

Nitelikli turizmin, ancak nitelikli, yetişmiş kadrolarla gerçekleşebileceğini kaydeden Taşar, Turizmde kalitenin eğitimle mümkün olabileceğine inandığını vurguladı.

Mustafa Taşar, Turizm Bakanlığı personeline kalite eğitiminin TSE kalite uzmanlarınca verildiğini kaydederek, 2002 yılının Mart ayında kalite belgesini almış olmayı umduklarını ifade etti.

Kalite belgesinin, bakanlıkta bürokrasiyi azaltacağını, iş ve hizmet üretimini hızlandıracağını anlatan Taşar, "Bakanlık, kalite eğitiminin ardından dinamik bir yapıya kavuşacak. Birimlerin görev tanımı yeniden belirlenecek. Her elemanın görev tanımı yapılacak. Böylece kapıdaki görevliden, bakanlık makamına kadar herkesin yaptığı iş tanımlanacak" diye konuştu.


Ulusoy, bu düşüşte ekonomik krizin yanı sıra iklimsel ÅŸartların bozukluÄŸunun da etkisi olduÄŸunu dile getirdi.  Var olan talebin de ağırlıklı olarak kar turizmi ile kültürel turlara yöneldiÄŸini kaydeden Ulusoy, güney bölgelerine son yıllarda canlanmış olan ilginin 'bıçak gibi kesildiÄŸini'anlattı.Â
   Â
EN ÇOK İLGİ GÖREN YERLER ABANT VE KARTALKAYA
   Â
"En çok ilgi gören bölgeler arasında Abant ve Kartalkaya başı çekiyor" diyen Ulusoy, buraların satışlarının oldukça iyi gittiğini belirtti. Ulusoy, bunu Palandöken ve Kapadokya`nın izlediğini, Bursa`ya yönelik talebin ise eskisi kadar canlı olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Ankete göre, yurtdışına olan talepte de büyük düşüşler yaÅŸandığını ifade eden Ulusoy, genel olarak yüzde 50-80 olan düşüş oranının bazı üyelerinde yüzde yüzlere kadar çıkabildiÄŸine iÅŸaret etti.Â

Haberin Devamı

Bunun nedenlerini ekonomik kriz, doların yükselişi ve yurtdışına çıkışta alınan 50 dolar olarak sıralayan Ulusoy, promosyonların da işe yaramadığını bildirdi.

Ulusoy, "Bayram tatilinin kısalığı nedeniyle bu yıl var olan talepler ağırlıklı olarak Avrupa`ya yönelik. Üyelerimizin verdiği bilgiye göre, Paris, Budapeşte, Prag, Viyana, Roma ve Barcelona, en fazla talep gören şehirler" diye konuştu. Uzakdoğu`ya yönelik  talepte de canlanma yaşandığını belirten TÜRSAB Başkanı Ulusoy, yurtdışındaki kış turizmi merkezlerine talepte bulunmadığını sözlerine ekledi.

ANTALYA'DA DOLULUK ORANI YÃœZDE 50

Antalya yöresindeki turizmciler de bayram tatilinde yerli turistten umudu kesti. Antalya`daki otellerin bayramda doluluk oranının yüzde 50`yi geçmeyeceÄŸi bildirildi.Â

Haberin Devamı

Profesyonel Otel Yöneticileri DerneÄŸi (POYD) BaÅŸkanı Türgen Åževki Bulut, ekonomik kriz nedeniyle yazın tatile çıkamayan yerli turistin, kış sezonunda da tatile çıkmadığını söyledi. Yerli turistin bayramda tatile çıkmamayı tercih ettiÄŸini ifade eden Bulut, Ä°stanbul ve Ankara`da yaÅŸayanların ise kendilerine yakın olan kayak merkezlerini tercih ettiklerini belirtti. Türgen Åževki Bulut, "Bu nedenlerle Antalya yöresine çok az sayıda yerli turist bekliyoruz" dedi.Â

Bulut, sezon nedeniyle yabancı turist sayısında da azalma olduÄŸuna dikkati çekerek, bayramda otellerde doluluk oranının yüzde 50`yi aÅŸamayacağını kaydetti.  Akdeniz Turistik Otelciler BirliÄŸi (AKTOB) BaÅŸkanı Ahmet Barut ise Ramazan Bayramı`nda çok ciddi bir hareket beklemediklerine dikkati çekerek, ÅŸunları söyledi:Â

Haberin Devamı

"Bayram umutsuz. Otelciler bayramda çok şey beklemiyor. Noel tatili ile birleşen yılbaşı tatili bayramdan hareketli olacaktır. 24 Aralık tarihinde başlayacak 14 günlük Noel tatili, Antalya yöresini hareketlendirecektir. Otelciler, yerli turistin bayram ve yılbaşında gelmesini umut ediyordu,ancak acentelere rezervasyon çok az. Bu yüzdenhepimizin umudu Avrupalı turistlerin geleceği Noel tatili ve yılbaşı tatili oldu."
     
Alanya Belediye BaÅŸkanı Hasan SipahioÄŸlu, yöneticilerin 20-30 yıllık bir tatil programı belirleyerek, kamuoyuna açıklaması gerektiÄŸini ifade ederek ÅŸunları kaydetti:Â

"İdari izin yerine kalıcı ve belirli izinler olmalı. Yani, her yıl bayram, yılbaşı ve sömestr dönemi öncesinde toplanarak 3-5 gün tatil ilan etmek yanlış bir uygulamadır. 20-30 yıllık tatil programları belli olmalı ki, turizmci de, vatandaş da hangi yılda, hangi bayramda kaç gün tatil yapacağını bilmeli, ona göre kendisine plan program yapmalıdır."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!