Bayram ölüm tatili olmasın

Güncelleme Tarihi:

Bayram ölüm tatili olmasın
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu'nun kararıyla birlikte 9 güne çıkan Kurban Bayramı tatili bu gece başlıyor. Kurban Bayramı tatiline çıkanlar 5 Nisan Pazartesi günü işbaşı yapacaklar. Yetkililer, sürücülerin trafik kurallarına kesinlikle uymaları gerektiğini, hata yapanlara asla hoşgörülü davranılmayacağını belirttiler.

Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Sekreteri Niyazi Oğuz, Kurban Bayramı tatilinin, ‘‘ölüm tatili’’ olmaması için sürücüleri ve trafik sorumlularını uyardı. Niyazi Oğuz, küçücük, anlık bir sabırsızlığın ya da acele davranışın ölümcül kazalara neden olduğunu belirterek sürücülerin şu noktalara dikkat çetmesini istedi:

Araçların teknik bakımlarını bayram öncesi yaptırın.

Ne olursa olsun, yorgun, uykusuz ve alkollü olarak araç kullanmayın.

Hızınızı aracınızın teknik özelliklerine, yol, görüş ve trafik durumuna göre ayarlayın.

Uzun yolda sık sık mola verilerek hem aracı, hem kendinizi dinlenildirin.

Kesinlikle hatalı sollama yapmayın.

KAZA KADER DEĞİL

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Derviş Günday da trafik kazalarını bir kader olarak görmenin son derece yanlış olduğunu belirtti. Günday ‘‘Kötü kader olarak görünen bu felaketleri önlemek bizim elimizdedir. Bu da trafik kurallarına uymakla mümkündür’’ dedi. Günday, bayramı acı içinde geçirmemek için, trafiğe çıkanların mutlaka trafik kurallarına uymalarını istedi. Her bayramda hatalı sollama, uykusuzluk, aşırı sürat ve alkollü araç kullanma nedeniyle bir çok kişinin hayatığını kaybettiği, yaralandığı ve sakat kaldığına dikkati çeken Günday, bu acıların yaşanmaması için sürücülerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Trafik casusları göreve çıkıyor

Tatil süresince trafik denetimleri artırılacak, trafik kurallarını ihlal edenlere kesinlikle tolerans gösterilmeyecek. Şehirlerarası otobüslerde bir eya birkaç yolcu, gizli olarak fahri trafik müfettişi tayin edilecek. Bayram tatili süresince trafikte şu önlemler uygulanacak:

Bayram öncesinde, vatandaşlar emniyet kemeri takmaları, uykusuz, yorgun, dalgın ve alkollü olarak araç kullanmamaları, trafik kurallarını ihlal etmemeleri konusunda uyarılacak.

Sürücüler, trafiği daha az yoğunlukta olan alternatif güzergahlara kanalize edilecek.

Bayram süresince, sivil denetleme ekipleri daha çok seyir halinde ve ihbarlı kontroller yapacak. Trafik kazalarının meydana gelmesinde büyük rol oynayan hatalı sollama, yakın takip, aşırı hız ve şerit ihlali gibi kural dışı davranışların denetimine ağırlık verilecek.

Terminal noktalarında, otobüslerde bulunan yolculardan biri veya birkaçı kapalı zarfla seyahat süresince geçici fahri trafik müfettişi olarak görevlendirilecek. Görev verilen vatandaşlar ellerindeki zarfla müracaat ettiklerinde ihbarda bulundukları araç ve sürücüleri hakkında gerekli kanuni işlem yapılacak.

Yorgun ve uykusuz araç kullandığı tespit edilen sürücülerin dinlenmeleri sağlanacak.

Alkol kontrollerine ağırlık verilerek, alkollü olarak araç kullandığı belirlenen sürücüler hakkında yasal işlemler yapılacak.

Ağır taşıtlara kapalı yollar

Ağır yük taşıtları, 27 Mart arife günü ile tatilin sona erdiği 4 Nisan Pazar günü 08.00-20.00 saatleri arasında şu güzerğahlarda trafiğe çıkamayacaklar.

Edirne-Babaeski-Çorlu-İstanbul-Kocaeli-Sakarya-Bolu-Ankara-Kırıkkale-Çorum-Merzifon-Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon.

Çanakkale-Bandırma-Bursa-Bozhüyük-Eskişehir-Sivrihisar-Ankara-Şereflikoçhisar-Aksaray-Ulukışla-Pozantı-Tarsus-Adana-Osmaniye-Gaziantep-Şanlıurfa.

Havsa-Keşan-Eceabat-Çanakkale-Edremit-İzmir-Aydın-Buharkent-Denizli-Acıpayam-Korkuteli-Antalya.

İzmir-Salihli-Kula-Afyon-Sivrihisar.

Sakarya-Osmaneli-Bozüyük-Kütahya-Afyon-Akşehir-Konya.

Ankara-Kulu-Cihanbeyli-Konya-Karaman-Silifke-İçel-Tarsus.

Kocaeli-Bursa-Yenişehir-Bilecik.

İzmir-Manisa-Akhisar-Balıkesir-Karacabey.

Afyon-Dinar-Burdur-Antalya-Alanya-Anamur-Silifke.

Osmaniye-İskenderun-Hatay.

Kuşadası-Germencik-Milas. Bodrum-Muğla-Marmaris-Datça-Aydın- Çine-Yatağan.

Muğla-Kale-Tavas-Denizli-Dinar. Kuyucak-Karasu-Tavas.

Antalya-Kumluca-Fethiye-Köyceğiz-Muğla. Fethiye-Korkuteli.

Bayramda hava kapalı ve yağışlı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Vekili Mehmet Cebeci, Kurban Bayramı süresince havanın yağışlı ve serin geçeceğini bildirdi.

BİRİNCİ GÜN

Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz ile Orta Karadeniz'in iç kesimleri yağmurlu, diğer yerler parçalı bulutlu geçecek.

İKİNCİ GÜN

Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu, yağışlı olacak. Yağışlar, genellikle yağmur, Doğu Anadolu' da kar şeklinde olacak.

ÜÇÜNCÜ GÜN

Marmara, Ege ve Batı Akdeniz yağmurlu, Doğu Anadolu'nun doğusu kar yağışlı geçecek.

DÖRDÜNCÜ GÜN

Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısı yağmur, yer yer sağanak yağışlı olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!