Baykal'la anlaştık

Güncelleme Tarihi:

Baykalla anlaştık
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

DYP Genel Başkanı Çiller, dünkü görüşmeyle ilgili kurmaylarına bilgi verirken, ‘‘Baykal'ın başbakanlığında Ekim ayında erken genel seçime gitmek için anlaştık. Çalışmaları başlatın, hayırlı olsun’’ dedi. Baykal ise ‘‘Bunları konuştuk, takvim müzakeresi yapmadık. Ama seçime doğru gidiliyor’’ diye konuştuk.

DYP Lideri Tansu Çiller ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Ekim ayında Baykal'ın başbakanlığında, erken genel seçime gitmek üzere anlaştıkları ortaya çıktı. Çiller, önceki gün Baykal'la yaptığı başbaşa görüşme hakkında kurmaylarına, ‘‘Ben Haziran'da seçime gidelim dedim ama Baykal Ekim'de gitmek istiyor. Seçim çalışmalarını başlatın, hayırlı olsun’’ dedi. Baykal ise Çiller'le görüşmesinde konunun ele alındığını gizlemedi ve ‘‘Bir takvim müzakeresi yapmadık. Ben daha çok dinledim. Ama seçime doğru gidiliyor’’ diye konuştu.

Çiller, önceki gün Baykal, DSP Lideri Bülent Ecevit ve Başbakan Mesut Yılmaz ile görüştükten sonra, temasları hakkında kurmaylarına bilgi verdi. Çiller, Baykal ile başbaşa yaptığı görüşmede erken genel seçim konusunu ele aldıklarını belirterek, ‘‘Baykal'ın başbakanlığında seçim hükümeti kurulması ve seçime gidilmesi konusunda anlaştık’’ dedi. Çiller, kurmaylarına görüşmenin detayı hakkında da bilgi vererek, şöyle dedi:

‘‘Ben, ‘Bu hükümeti yıkalım, sen Haziran'a başbakan ol. Bu tarihte de seçime gideceğimizi deklare edelim' önerisinde bulundum. Baykal da, Anasol-D Hükümeti'nin tam anlamıyla bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti. Baykal bana , ‘Ben seçim hükümetine varım. Ancak seçim tarihi konusunda acele etmeyelim. Ekim ayı seçim için en uygun tarihtir' dedi. Seçim hükümetinde başbakanlık önerisini Baykal kabul etti. Ama hemen seçime gitmenin doğru olmadığını, ayrıca ülkeyi seçime götürenin de kendisi olmak istemediğini söyledi. Anladığım kadarıyla hemen hükümeti yıkmak yerine, Haziran'da yakılmasını sağlayarak yaz aylarını Başbakan olarak geçirmek istiyor.’’

ÇİLLER: HAYIRLI OLSUN

Çiller, Baykal'ın ‘‘Ekim'de seçim yapılsın’’ ısrarı üzerine prensipte anlaşmanın önemli olduğunu belirerek, görüşmeden son derece memnun olduğunu söyledi ve gelişmelere göre önümüzdeki günlerde yeniden biraraya gelinmesini istedi. Baykal da, bu öneriyi kabul etti. Çiller, görüşme sonrası genel başkan yardımcılarıyla sevincini paylaşırken, ‘‘Hayırlı olsun’’ diyerek, Ekim ayını kabul ettiği mesajını verdi.

FP: DESTEĞE HAZIRIZ

Baykal'la yaptığı görüşmenin son derece olumlu geçtiğini vurgulayan Çiller, kurmaylarına seçim hükümetinin alt yapısını hazırlamaları için talimat verirken, görevlendirme de yaptı. Bu çerçevede Genel Başkan Yardımcısı Meral Akşener, RP'nin yerine kurulan Fazilet Partisi yöneticileriyle görüşme yaparak, ‘‘Baykal'la anlaştık. Seçim hükümetini destekleyecek misiniz?’’ mesajını götürdü. FP yöneticileri Salih Kapusuz, Abdullah Gül de, ‘‘Seçim hükümetini destekliyoruz’’ dedi. FP yöneticileri, konuyu Erbakan'la da görüştükten sonra, kesin yanıtı vereceklerini bildirdiler.

BAYKAL: SEÇİM GÖRÜLÜYOR

Baykal, Çiller'in kurmaylarına aktardığı sözleri ile ilgili olarak dün Hürriyet'in sorularını yanıtlarken, aralarında böyle bir konuşmanın geçtiğini gizlemedi. Baykal, şunları söyledi:

‘‘Bu konuları konuştuk. Ancak takvimle ilgili bir müzakere yapmadık. Ancak şurasını söyleyebilirim bir seçime doğru gidiliyor. Seçim de hükümetin davranışından kaynaklanıyor. Sayın Çiller hemen seçim diyor. Ama bunu müzakere etmedik.’’

Kendisinin Başbakanlığında bir seçim hükümetine nasıl baktığı sorusuna ise Baykal, ‘‘Anlayış belli. Ben tek cümle söylemedim. Seçim için bir talebimiz olmadı, onun ötesine de geçmedim. Ancak onlar biran önce harekete geçme çabası içindeler’’ karşılığını verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!