Baykal'dan Yılmaz'a:İnan'ı istifa ettir

Güncelleme Tarihi:

Baykaldan Yılmaza:İnanı istifa ettir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

İktidar partileri ile CHP'nin uzlaşmasına rağmen, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığı'na ANAP'lı Kamran İnan'ın seçilmesi, CHP ile ANAP arasında krize yol açtı. İnan'ın seçilmesine sert tepki gösteren CHP Lideri Baykal, sorunun çözümü için Başbakan Mesut Yılmaz'a, ‘‘bir hafta’’ süre tanıdı ve aksi halde ‘‘Çok pahalıya patlayacağı’’ uyarısında bulundu. Hükümet ortakları ile CHP arasında uzun süren pazarlık sonucunda Dışişleri Komisyonu Başkanlığı'nın CHP'ye bırakılması benimsenmişti. Ancak ANAP'lı İnan, hükümetin desteklediği CHP'li Murat Karayalçın karşısında RP ve DYP'lilerin de desteğiyle aday oldu.

İNAN SEÇİLDİ

Dün yapılan seçimlere İnan 14 oyla başkanlığa seçildi. İnan'a, RP ve DYP'lilerle 2 iktidar milletvekili de oy verdi. Karayalçın, bu durumun siyasi sonuçlarının ne olacağının grup yönetiminde konuşulması gerektiğini söyledi. İnan ise yapılan pazarlıkların kendisini bağlamayacağını, komisyonun takdiri ile başkan seçildiğini söyledi. Bu gelişmeler üzerine, CHP de diğer komisyon başkanlıkları seçimlerinde hükümeti desteklemekten vazgeçti ve boş oy kullandı. Seçimler kilitlendi. Dilekçe, Bayındırlık, Çevre ve İnsan Hakları Komisyonları'nın toplantısı ertelendi. Sanayi Komisyonu'nda ise ANAP'lı Haluk Müftüler, CHP'nin boş oyuna rağmen başkan seçildi.

YILMAZ ÇÖZMELİDİR

Seçimin ardından konuyu partideki kurmaylarıyla değerlendirmeye alan Baykal, CHP'nin nasıl bir yol izleyeceği konusunda aceleci davranılmamasını istedi. Konunun, Başbakan Yılmaz için ‘‘güvenilirlik testi’’ olduğunu savunan Baykal, ‘‘Bu Başbakan'ın sorunudur, çözmelidir. Sözüne güvenilir olup olmadığını önümüzdeki günlerde göreceğiz’’ dedi. Baykal, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘Karşımızdaki insan Başbakan. O'na güvenmeyip, kime güveneceğiz? Başbakan'a bir hafta zaman verelim. Bir hafta içinde bu sorunu çözsün. Çağırır Kamran İnan'ı, ‘Başkanlıktan istifa et' der. Ettiremezse bu bir parti disiplini olayıdır ve onun gereğini yapar. Eğer Başbakan bu sorunu çözmezse, bizim bundan sonra kendisine güvenmemiz imkansızlaşır, aciz duruma düşer. ’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!