Baykal'a hükümete katıl önerisi

Güncelleme Tarihi:

Baykala hükümete katıl önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz, dün görüştüğü CHP lideri Baykal'a, hükümete katılması önerisinde bulundu. Yılmaz, Ecevit ile Cindoruk'un bu konuda kendisiyle hemfikir olduğunu söyledi. Ancak Yılmaz’ın önerisini reddeden Baykal, hükümetin olumlu icraatlarını destekleyeceklerini bildirdi.

Başbakan Mesut Yılmaz, CHP lideri Deniz Baykal'a hükümete katılması önerisinde bulundu. Baykal'ı, dün, Meclis'te ziyaret ederek yaklaşık 1.5 saat görüşen Yılmaz, ‘‘Ecevit ve Cindoruk da benim gibi düşünüyor. Hükümetin tabanı genişlemeli. Siz de katılın’’ dedi. Bu öneriyi reddeden Baykal, hükümete her konuda destek veremeyeceklerini söyledi. İki lider önümüzdeki hafta bir kez daha buluşup, ‘yeniden değerlendirmede bulunmaya’ karar verdiler.

Yılmaz ile Baykal arasında geçen aylarda yapılan görüşmede enflasyonla mücadele konusunda, ‘İsrail Başbakanı Şimon Peres’ atışması yaşanırken, dünkü görüşmede de bu kez İngiltere eski Başbakanı Winston Churcill ile Güney Kore'nin seçim kaybeden başbakanı gündeme geldi. Yılmaz'ın, hükümetin CHP'nin istediği programı uygulamaya hazır olduğunu ancak böyle bir programın sorumluluğuna CHP'nin de ortak olması gerektiğini söylediği öğrenildi. Baykal, ‘‘Enflasyon evi yakıyor, siz perde ve masa çekmeceleriyle uğraşıyorsunuz’’ derken, Yılmaz, ‘‘O zaman hükümet programını desteklediğinizi deklare edin’’ talebinde bulundu. Görüşmenin en kritik bölümü özetle şöyle gerçekleşti:

Baykal: Churcill, İkinci Dünya Savaşı'na girip, ‘Yapacağım bir şey yok. Hitler gelsin bütün Avrupa’yı işgal etsin' demedi. Savaşa girdi ve Hitler'i durdurdu. Güney Kore Başbakanı sanıyor musunuz ki şimdi ‘Keşke bana seçim kaybettiren ekonomik programı uygulamasaydım’ diyor?

Yılmaz: Ben Güney Kore Başbakanı olamam.

Baykal: Enflasyon evi yakıyor, siz perde ve çekmecelerle uğraşıyorsunuz. Enflasyon programını getirin biz de destekleyelim.

Yılmaz: O zaman hükümet programını desteklediğinizi deklare edin.

Baykal: Siz yapın biz engel olmayız. Ciddi tedbirleri uygulamaya koymazsanız bütçedeki enflasyon rakamını tutturamayacaksınız.

Yılmaz: Rakamların tutması için ek tedbir gerekirse onu da alırız. Ama sizin istediğiniz 1 yıllık program, o da şok tedbirler gerektirir.

Baykal: Ek tedbirleri alın.

Yılmaz: İstediğiniz formülü söyleyin yapalım. Program öneriniz varsa söyleyin, siz de katılın. Ecevit ve Cindoruk da katkılarınıza teşekkür ediyorlar. Hükümet tabanının genişletilmesinde benimle aynı düşünüyorlar.

Baykal: Dediğim gibi bize uyan konularda desteğe devam edeceğiz.

Yılmaz: O zaman yeniden değerlendirme yapmak üzere haftaya biraraya gelelim.

Baykal: Hay hay, uygun olur.

Görüşmeden sonra gazetecilere bilgi veren Baykal, ‘‘Başbakan'ın, kendisini hükümeti takviye etme zorunluluğu içinde gördüğü izlenimini edindim’’ diyerek, koalisyon teklifini üstü kapalı bir şekilde doğruladı. Baykal, ‘‘CHP'yi daha da iktidarlaştırmaya gerek yok’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!