Baykal, yeniden CHP Lideri

Güncelleme Tarihi:

Baykal, yeniden CHP Lideri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2000 00:00

CHP'nin 11. Olağanüstü Kurultayı'nda Genel Başkanlık için yapılan üçüncü tur oylamada, Deniz Baykal, 543 oyalarak 15 ay aradan sonra yeniden CHP Genel Başkanlığı'na seçildi.
Haberin Devamı

Baykal, üçüncü tur oylamada 543 oy alırken, eski genel başkan Altan Öymen 355, Hasan Fehmi Güneş 12, Sefa Sirmen ise 3 oy aldı.

Bu turda oylamaya katılan 924 delegeden 913'ünün oyu geçerli sayıldı.

CHP'Yİ BÜTÜNLEŞTİRECEĞİM

Baykal, Genel Başkan seçildikten sonra yaptığı konuşmada, ``CHP'yi bütünleştirmek için üzerime düşen görevi yerine getireceğim'' dedi.

Baykal, genel başkanlık seçimi sonuçlarının açıklanmasının ardındanteşekkür konuşması yapmak üzere kürsüye geldi. Baykal ve davet üzerinekürsüye gelen eski genel başkan Altan Öymen, ele ele tutuşarak, partilileri selamladılar.

Öymen, Baykal'ın isteği üzerine yaptığı konuşmada, kurultay sonucunda tercihlerin belirlendiğini ve Baykal'ın genel başkanlığa seçildiğini ifade etti. Öymen, ``Kendisini tebrik ederim. Bana 15 ay süre ile CHP Genel Başkanlığı sıfatıyla hizmet etme fırsatı verdiğiniziçin teşekkür ederim'' diye konuştu. Daha sonra Öymen, Baykal'ı öperekkutladı.

Deniz Baykal, Öymen'in ardından yaptığı teşekkür konuşmasında tarihi bir kurultayın tamamlandığını, kurultayın Türk siyasi yaşamı açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Genel Başkan seçilmesi dolayısıyla duygularını denetlemek için büyük gayret sarfettiğini dile getiren Baykal, 15 ay önce alınan seçimyenilgisi sonrasında kendi isteği ile genel başkanlıktan ayrıldığını ve 11. Olağanüstü Kurultay'da delegelerin demokratik kararı ile yeniden görev başına geldiğini kaydetti.

``Gün, özel duygularımızın etkisi altında kalma günü değil, görev günüdür. Yeni bir başlangıç yapıyoruz'' diye devam eden Baykal, önlerinde büyük görevler olduğunu, bunları el ele vererek yerine getireceklerini belirtti.

Baykal, hiçbir CHP'linin görevden kaçmaya, kimsenin de hiçbir CHP'linin sorumluluk üstlenmesini engellemeye hakkı bulunmadığını ifade etti. Baykal, CHP'nin bütünleşeceğini ve bütünleşmek zorunda olduğunu da vurguladı. Düşünce, duygu ve sevgi olarak partinin bütünleşmesi gerektiğini anlatan Baykal, ''Birbirimize sahip çıkmak zorundayız. Tartışma artık bitti. Şimdi el ele verme zamanıdır. Tüm CHP'lileri el ele vermeye çağırıyorum'' diye konuştu.

Altan Öymen'i de kendisinden beklenen bir anlayış ve dikkatle partinin hassas döneminde görev aldığı için kutlayan Baykal, Öymen'in CHP'nin bugünlere gelmesine büyük katkı sağladığını söyledi. Baykal, genel başkanlık yarışına katılan diğer adaylara da teşekkür etti.

CHP'nin demokratik tartışmasını ve yarışmasını bundan sonra da yapacağını ancak siyasetlerinin temelinin yarışma, amacının çatışmak, görüntüsünün de artık sürtüşmek olmaması gerektiğini anlatan Baykal, ''Bunu mutlaka sağlamak zorundayız. Bütün arkadaşlarımdan bu konuda destek istiyorum'' dedi.

Baykal, konuşmasının son bölümünde, bütün olanakları kullanarak, CHP'yi bütünleştirmek için üzerine düşen görevi yerine getireceğini söyledi. Türkiye'nin CHP'yi beklediğini, bunun için ele ele vereceklerini anlatan Baykal, görevi en iyi şekilde yerine getireceğini kaydetti. Deniz Baykal'ın, konuşmasını yaparken, gözlerinin dolduğu ve konuşmakta zorluk çektiği görüldü.

MOĞULTAY: ''SİYASETİ NOKTALADIM''

Bu arada, eski Parti Meclisi üyesi Mehmet Moğultay, kurultayda genel başkanlık seçiminin 2'nci turu sırasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, ``Siyaseti CHP'de noktaladığını'' söyledi. ``Deniz Baykal ile CHP'nin oylarını artıracağını düşünmüyorum'' diyen Moğultay, Baykal'ın istifasının üzerinden henüz bir seçim geçmeden yeniden genel başkan seçildiğini, bunun halkın iradesine karşı direnmek olduğunu savundu. Halkın uyarısının dikkate alınmadığı ve Baykal'ın buna direnmemesi gerektiği görüşünü dile getiren Moğultay, siyasete nokta koyma kararını da bir süre önce aldığını kaydetti.

NOTLAR, NOTLAR, NOTLAR

CHP 11. Olağanüstü Kurultayı'nda delegeler, yeni genel başkanı, 7.5 saat içinde 3 kez sandık başına giderek belirleyebildiler.

Deniz Baykal'ın 15 ay aradan sonra yeniden genel başkanlığına seçildiği CHP'nin bir günde yapılması öngörülen kurultayı, seçimlerin uzaması nedeniyle ikinci güne sarktı. Kurultayda, ilk turda Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) için kullanılan oyların tasnifine, genel başkanlık seçiminin bu sabah saat 08.00'de sonuçlandırılmasının ardından geçilebildi.

SALONA SIĞMADILAR

Kurultayın yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Kapalı Spor Salonu'nun, kapasitesinin partinin daha önceki kurultaylarının yapıldığı Atatürk Kapalı Spor Salonu'na göre yetersiz oluşu nedeniyle birçok partili, CHP Kurultayı'nı salonda izleme fırsatı bulamadı. Kurultay için hazırlanan özel kartları bulunmadığı halde salona girmek isteyen partililer, polis kontrol noktalarında yığılmalara neden oldu.

Genel başkan adaylarından Deniz Baykal ve Sefa Sirmen'e destek veren partililerin, tribünlerde yer tutabilmek için kongrenin başlamasından saatler önce salondaki yerlerini aldıkları görüldü. Kurultayda güvenliği sağlamak amacıyla yaklaşık 1500 polisin görevlendirildiği öğrenilirken, salon dışında da iki polis panzeri hazır bekletildi. Kurultayda ilk kez divan başkanlığı platformu etrafında sivil polislerin görevlendirilmesi ve bu polislerin zaman zaman, partililere ve basın mensuplarına müdahale etmeleri tepkilere neden oldu.

Parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu aday listelerinin basılmak üzere matbaaya gönderilmesi ve salonda seçim düzenine geçilebilmesi için kurultaya verilen aradan yararlanan bazı partililer ve delegeler,19 Mayıs Stadı'na giderek, Gençlerbirliği-Galatasaray maçını izlediler. Listelerin basımının gecikmesi nedeniyle beklemekten sıkılan partililer, zaman zaman karşılıklı slogan attılar. Hasan Fehmi Güneş'idestekleyen bazı partili gençlerin ''18 Nisan'ı unutmadık'' yazılı siyah pankartla delegelerin bulunduğu bölüme inerek, salonda tur atma girişimleri gerginliğe yol açtı. Deniz Baykal'ı destekleyen partililer, bu girişime sert tepki gösterirken, Divan Başkanlığı'nın uyarısı üzerine, gençler bu girişimlerinden kısa süre sonra vazgeçtiler.

PM SEÇİMİNDE PROMOSYON

Parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu adaylarından bazıları, delegelere üzerinde aday numaralarının yazılı olduğu çeşitli promosyonürünleri dağıtırken, bir bölümü de tribünlerden aday numarasının koro halinde bağırılarak duyurulması, karikatürlerinin yer aldığı dövizler taşıtılması gibi ilginç propaganda yöntemleri kullandılar.

Çalışmalarına dün saat 11.30'da başlayan kurultayda seçimlere ancakgeceyarısından sonra geçilebildi. Delegeler 20 sandıkta genel başkan ile parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu üyelerini belirlemek için oy kullandılar. Genel Başkanlık, PM ve YDK için yapılan ilk tur oylama, saat 00.30'da başladı. İlk tur oylama, 60 kişilik PM ve 15 kişilik YDK için kullanılan oyların optik okuyucuda değerlendirilecek olması nedeniyle delegelerin daha dikkatli davranma zorunluluğu yüzünden yaklaşık 5.5 saat sürdü. Adayların genel başkan seçilebilmek gerekli olan salt çoğunluğun oyunu alamamaları nedeniyle yine salt çoğunluğun arandığı ikinci tur oylamaya geçildi. İkinci tur oylaması sürerken, genel başkan Altan Öymen, PM üyeleri Nurettin Sözen, Mehmet Moğultay, Emre Kongar ve bazı İstanbul delegeleri ile divanın önünde ayak üstü bir durum değerlendirmesi yaptı. Eski genel sekreter Tarhan Erdem'in de bu değerlendirmeye katılmasının ardından Öymen, genel başkan adaylığından çekilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle PM üyesi Nurettin Sözen'in buna karşı çıkması ve diğer bazı delegelerin Sözen'i desteklemesi üzerine, Öymen, bu kararından vazgeçerek, üçüncü tur oylamaya katıldı.

İlk turda aldığı 472 oyu, ikinci turda 510'a yükselten Baykal, üçüncü turda 543 oy alarak, 15 ay aradan sonra yeniden genel başkanlığa seçildi.

Deniz Baykal, genel başkan seçilmesinin ardından teşekkür konuşmasıyaptı ve bazı televizyonların canlı yayınına konuk oldu. Baykal, tebrikleri kabul ettikten sonra kurultay salonundan çıktığında partililer tarafından CHP'nin genel başkanlık makam otosuna yönlendirildi. Ancak Baykal araca binmeyi, ``Resmen teslim aldığımızda binerim'' diyerek reddetti ve Çankaya Belediye Başkanı Haydar Yılmaz'ın makam aracıyla salondan ayrıldı.

Baykal, daha sonra il başkanları ile birlikte kahvaltı yapmak üzere Çankaya Belediyesi'nin Ahlatlıbel tesislerine gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!