Baykal: Van'da devlet işgal altında

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Vanda devlet işgal altında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2004 13:56

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Van Emniyet Müdürlüğü’ne Mustafa Bayram ve adamlarının yaptığı ileri sürülen baskının ardından, devletin işgal altında olduğunu söyledi. Baskın sırasında polise tokat atılıp dövüldüğünü belirten Baykal, "Orada tokat atılan sadece polisimiz değil. Tokat, polisin değil hükümetin yüzünde patlamıştır" dedi.

Haberin Devamı

Baykal, bazı milletvekilleri ile birlikte Ankara'daki Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, Van’da eski milletvekili Mustafa Bayram’ın oğlu Hamit Bayram’ın kaçırılması olayını değerlendirdi.

Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk ve Niğde Milletvekili Orhan Eraslan’dan oluşan CHP Heyeti’nin Van’a gittiğini anımsattı. "Orada tokatlanan sadece polisimiz değil. Polisimize vurulan tokat, aslında hükümetin yüzünde patlamıştır. Başbakan’ın yüzünde patlamıştır ve kimse bunun farkında değil" dedi. Emniyet baskınının ardından, tokat atılan polise kimsenin mukavemet göstermediğine, "bir tek silah patlamadığı"na dikkat çeken Baykal, "Bu nasıl izah edilir bilmiyorum" dedi.

Haberin Devamı

"İSTEDİKLERİNİ ALIP ÇIKTILAR"
 
Baskın yapan kişilerin "kendi evlerine girer gibi" Emniyet Müdürlüğü’ne girdiklerini kaydeden Baykal, "Eroin kaçakçıları, Van Emniyeti’nden istediklerini alıp çıkmışlardır, darp etmişlerdir, darp ettikleri polisler hastanede tedavi görmektedirler ama emniyeti basanların hiçbirisi darp edilmemiştir. En küçük bir mukavemet bile edilmemiştir" diye konuştu.

"GEÇMİŞ OLSUN DENECEK KİŞİ SALDIRIYI DÜZENLEYEN MİDİR?"

Polise zor kullanan Mustafa Bayram’ın "kıytırık" bir suçtan 1-2 haftalığına, o da göstermelik olarak cezaevine gönderildiğini ileri süren Baykal, şöyle dedi:
 "Bu manzara karşısında bu hükümetin bir bakanı bu saldırıyı düzenleyen kişiye telefon edip ‘Geçmiş olsun’ diliyor.  Yani ‘Geçmiş olsun’ denilmesi gereken kişi saldırıyı düzenleyen kişi midir? Geçmiş olsun demesi gereken kişi devletin bakanı mıdır? Sorular ortada duruyor. Yani hiçbir şekilde kabul etmek mümkün değil"

"DEVLET İŞGAL ALTINDA"

1995 yılında Susurluk kazasından önce "Devlet kuşatma altındadır" şeklindeki sözlerini anımsatan Baykal, "Şimdi açıkça söylüyorum. Van’da devlet işgal altındadır ve Ankara bu işle meşgul değildir. Günlük yaşamını sürdürüyor. Çok ama çok acı manzara" diye konuştu.

Haberin Devamı

"VAN ULUSLAR ARASI KAÇAKÇILIK MERKEZİ"

CHP heyetinin bölgede incelemeler yapacağını bildiren Baykal, Bayram’ın Van Emniyeti’nin lojmanlarını yaptığı iddialarının da araştırılacağını söyledi. "Böyle bir şey olmaz. Olur, bunun hesabını bu hükümet vermek zorundadır" diyen Baykal, şöyle dedi:

"Van emniyet müdürünü tayin eden bu hükümettir. Van’a valiyi tayin eden bu hükümettir. Van’da bu kişiye polis lojmanlarını ihale eden bugünkü hükümettir. Hiçbir şey olmamış gibi bir manzara ile karşı karşıyayız. Van uluslararası kaçakçılığın merkezi haline geliyor. Bugünkü hükümetin gözü önünde böyle şey olur mu?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!