Baykal önersin

Güncelleme Tarihi:

Baykal önersin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

CHP lideri Baykal'ın seçimlerin ayrı ayrı yapılması konusunda, ‘‘azat ettim’’ dediği Başbakan Yılmaz, ‘‘Öneriyi Meclis'e CHP getirsin’’ dedi. Baykal'ın kensisini azat etmesinin hukuki bir geçerliliği olmadığını söyleyen Yılmaz, Çiller'in birleşme önerisini ise ciddiye almadığını açıkladı.

Başbakan Mesut Yılmaz, CHP lideri Deniz Baykal'ın kendisini ‘azat etmesinin’ hukuki bir geçerliliği olmadığını belirterek, iki seçimin birbirinden ayrılması için CHP'nin Meclis'e öneri getirmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, ‘‘Her halükarda bu öneriyi biz getirmeyeceğiz’’ dedi. Erdemir Limanı'nın açılışı nedeniyle Karadeniz Ereğlisi'ne giden Yılmaz, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Baykal'ın kendisini azat ettiğini hatırlatan gazetecilere, ‘‘Sayın Baykal'ın beni azat etmesinden mutlu olmam mümkün değil’’ yanıtını veren Yılmaz, şöyle konuştu: ‘‘Bunların hukuki değeri yok. Bu kararın Meclis'te değişmesi gerekir. Çünkü bu Baykal'la benim aramdaki ikili bir mutabakat değil. Bu nedenle de söyledikleri değer taşımıyor. Bu karar hükümetin arzusu hilafına alınmıştır. İki kötü arasında bir tercih yapmak zorundaydık. Ya hedefleri gerçekleştiremeden hükümeti bırakmak ya da 1999'da seçimi kabul etmek zorundaydık. Çünkü Baykal, başka türlü destek vermiyordu. Bu nedenle seçim kararı aldık. Kararın değişmesi için de Meclis çoğunluğu gerek. Ben Sayın Baykal'ın söylediği gibi telefonda iki seçimi birarada yapmayı teklif etmedim. Anayasa'nın emrini hatırlattım.’’ Yılmaz, Baykal'ın ihtiyatsız ısrarı nedeniyle bugünkü sonucun ortaya çıktığını vurgularken de şu görüşleri ifade etti: ‘‘Eğer 1999 martında yerel seçimlerin yapılmasını kabul ediyor idiyse, önerdiğim gibi erken seçimin 2000 martından sonraki bir tarihte, mesala Nisan'da yapılması gerekirdi. 2000 martından önceki her tarihte iki seçim birleşir.’’ Dünyadaki ekonomik krizden sonra, seçim tartışmasının yeniden alevlendiğini de ifade eden Yılmaz, ‘‘Bu kararın en önemli amili CHP'dir. Eğer CHP bunu değiştiren bir önerge Meclis'e getirirse, çoğunluk sağlanırsa, karar değişir’’ dedi. Sözlerini ‘‘Biz getirmeyiz’’ diye sürdüren Yılmaz, hangi partiden gelirse gelsin, değişiklik önerisinin Meclis'te görüşleceğini kaydetti.

ÇİLLER'İ CİDDİYE ALMIYORUM

Yılmaz, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in son günlerde dile getirdiği birleşme önerisini ise ciddiye almadığını söyledi. Yılmaz, Çiller'in çelişkili ve güven vermeyen biri olduğunu ifade ederek, ‘‘Bu nedenle söylediklerini ciddiye almıyorum. Diğer tutumlarıyla birleştirerek değerlendirmeliyiz. Şu anda bize güven vermiyor’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!