Baykal İstanbul'da aşure dağıttı

Güncelleme Tarihi:

Baykal İstanbulda aşure dağıttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2009 15:45

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, din istismarının bir toplumu felakete götüren en büyük yanlış olduğunu söyledi.

Baykal, Göztepe'deki Şahkulu Sultan Dergahı'nda düzenlenen aşure ve lokma dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, geçmişe saplanıp kalmadan tarih boyunca yaşanmış acıları onararak, daha güzel günlerde bir arada olma iradesiyle burada bulunduklarını bildirdi.

1329 yıllık acı bir tarihin var olduğunu, bunun da yüreklerde yaşandığını dile getiren Baykal, ortak değerleri paylaşmak için geldiklerini belirtti.

“Bu coğrafyada yaşayan insanlar olarak çok büyük acılar içinden süzülüp geliyoruz. Arkamızda insanlık tarihinin en büyük acıları var” diyen Baykal, insanların kardeşleri ve can dostlarıyla düşmanlık içine çekilmek istendiğini, tarihin de bu tür olaylara pek çok kez tanıklık ettiğini söyledi.

Baykal, herkesin bu kavga tarihinden çıkarması gereken barış mesajları olduğunu kaydederek, aşure töreninin de acıları, tatlıya dönüştürmenin bir yolu olduğunu ifade etti.

Bu aşure töreninde acıların unutulmaya çalışıldığını, aşurenin paylaşılmasının bolluğun bir göstergesi olduğunu anlatan Baykal, Muharrem ayındaki oruç döneminde, acıların insanların içinde yaşandığını, sonra aşureyle bu acıların unutulmaya çalışıldığını kaydetti.

Deniz Baykal, acıların çekildiğini, ancak kimseye karşı acı çektirme iddiasında olmadıklarını dile getirerek, kendi acısının intikamı peşine düşmeyen, acıyı hoş gören barış ve kardeşlik diyen bir kültürün içinden geldiklerini söyledi.

Acı çekenler, kimseye acı çektirmek istemiyor diye onlara acı çektirmeyi alışkanlık haline getirmeye kimsenin hakkı olmadığını da vurgulayan Baykal, “incinsen de incitme” anlayışına atıfta bulundu.

Anadolu insanlarının zengin bir tarihi var olduğunu anlatan CHP Genel Başkanı Baykal, “Kültürümüzün temel niteliği bir mezhebi nitelik değil, bir mezhebin kendi anlayışı değil, kültürümüz bütün mezhepleri kucaklayan temel bir anlayıştır” şeklinde konuştu.

Aşure felsefesinin de bir mezhep olayı olmadığını ifade eden Baykal, “Aşure felsefesini, sadece Alevi kardeşlerimiz değil, bilinçli, İslamın özünü kavramış Sünni kardeşlerimiz de derinden yaşıyorlar, yaşamalıdırlar, hissetmelidirler” dedi.

DİN İSTİSMARI KONUSU

Baykal, Kerbela acısını herkesin yüreğinde yaşadığına dikkati çekerek, “Din istismarı, bir toplumu felakete götüren en büyük yanlıştır. Ortak değerleri, ortak inanç ve ortak anlayışı kimse tekeline almaya kalkışmamalıdır” diye konuştu.

Alevi kültürünün ortaya koyduğu büyük şahsiyetlerin Anadolu kültürünün temelini oluşturduklarını ifade eden Deniz Baykal, Hacı Bektaşi Veli'den etkilenmeyen Anadolu insanının tasavvur edilemeyeceğini söyledi.

Baykal, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre ve Mevlana'nın Anadolu kültürü felsefesine, ahlakına ve değerlerinin ortaya çıkmasına katkı yapmış insanlar olduğunu anımsatarak, bu kişilerin insan olan herkese hitap ettiğini vurguladı.

Baykal, bu kültürün kitaplarla, yazılanlarla değil elden ele, yürekten yüreğe, gözden göze, kuşaktan kuşağa gelerek aktarıldığını, bundan sonra da varlığını sürdürmeye devam edeceğini belirtti.

CHP Genel Başkanı Baykal, törende konuşan Şahkulu Vakfı Başkanı Mehmet Çamur'un, “Birileri Alevi açılımı yapıyor. Biz o önergeleri CHP'den bekliyoruz” sözlerine atıfta bulunarak, lafın değil harekete geçmenin zamanı geldiğini söyledi.
İktidar partisinin önünde bu konuda CHP'nin önergelerinin bulunduğunu da anımsatan Baykal, ancak son dönemde iktidarın birileriyle seçim öncesi yakınlaşmasının, bu açılımın yaşama geçirilmeyeceğinin bir göstergesi olduğunu savundu.

Deniz Baykal, Alevi açılımıyla ilgili önergeleri hayata geçirmenin tek yolunun da CHP'nin iktidara gelmesi olduğunu söyledi.

BEYAZ GÜVERCİN UÇURULDU

Baykal, konuşmasının ardından Gazze ve Irak'ta barış sağlanması için beyaz güvercin uçurarak, kazandan aşure dağıttı ve kendisi de aşure yedi.

Baykal, daha sonra da dergahın bahçesine barış için bir zeytin ağacı dikti.

Dergahta dağıtılan lokmanın sahibi Hüsniye Kaya, yaptığı selamlama konuşmasında, Deniz Baykal'ın, barış için dikeceği zeytin ağacını bundan sonra beyan edeceği mal varlığı içinde göstermesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!