Baykal-Erdoğan canlı yayında karşı karşıya

Güncelleme Tarihi:

Baykal-Erdoğan canlı yayında karşı karşıya
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2002 02:01

Türk televizyonlarında bu akşam, bir ilk gerçekleşiyor. Seçimin iki favori partisi CHP ve AKP'nin liderleri Deniz Baykal ve Recep Tayyip Erdoğan, Uğur Dündar'ın yönettiği Seçim Arenası adlı canlı programda halkın karşısında. Tartışmaya ilişkin düşüncelerinizi aktarmak için Hürriyetim'in anketini yanıtlayabilir, ya da mesaj hattına girip düşüncelerinizi yazabilirsiniz.
 Baykal mı, Erdoğan mı inandırıcı?

Türk televizyonlarında bu akşam, bir ilk gerçekleşiyor. Seçimin iki favori partisinin liderleri, tıpkı Batı ülkelerinde olduğu gibi ekrandaki canlı programda ilk kez halkın karşısına çıkacaklar. CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal ile AKP'nin Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, bu gece Uğur Dündar'ın ‘Seçim Arenası’ programında kozlarını paylaşıyorlar.

Böyle nefes kesen bir düello, son olarak geçen ay yapılan Almanya genel seçimi nedeniyle bu ülkede gerçekleşmişti. O programda Başbakan Gerhard Schröder, hitabet gücüyle rakibi Edmond Stoiber'e üstünlük sağlamıştı. Bu durum, seçim sonucunda etkili olmuştu. Amerika'da da başkan adaylarının seçim öncesi ekran kapışmaları kamuoyu tercihlerinde etkili oluyor.

Baykal ve Erdoğan programa kurmayları ile ayrıntılı çalışmalar yaparak sıkı bir şekilde hazırlandılar. Konuları gözden geçirdiler, ağırlık verecekleri noktaları belirlediler, taktik düzeyde görüş alışverişinde bulundular. İki taraf da hitabet gücüne çok güveniyor.

Programda Erdoğan'ın, ABD ve İngiltere'de okuyan 3 çocuğunun masraflarının Ramsey'in patronu Remzi Gür tarafından karşılanması, Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun genel başkanlık yapamayacağı konusunda Anayasa Mahkemesi'nde açtığı kapatma davası, gündeme gelebilecek konular arasında. Arena'da Baykal'ın en önemli kozlarından biri, milletvekili dokunulmazlığı konusunda yaşanacak tartışma olacak. CHP'ye dün, hakkında soruşturma ve yargılama yürütülen, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eski bürokratı olan AKP milletvekili adayları hakkında da bilgiler ulaştı.

Uzmanlar, bu tür programlarda serinkanlı üslubunu koruyabilen, net ve güven verici olabilen, somut mesajları inandırıcı tonda verebilen tarafın avantaj sağladığını belirtiyorlar.

Yanıtlamaları beklenen sorular

Deniz Baykal

İddia edildiği gibi medya gruplarıyla gizli bir anlaşmasınız var mı?

Sıkça hizipçilikle suçlanıyorsunuz. Aday listeleriniz açıklandığında da yine dar kadroculukla eleştirildiniz. Bu eleştirileri nasıl karşılıyorsunuz?

Partinizdeki Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Ertuğrul Günay gibi size karşı rakip olmuş ya da muhalefet yapmış isimleri neden dışladınız?

Kadın adayların çoğunu listelerde neden seçilemeyecek sıralara yerletirdiniz?

Seçildikten sonra Kemal Derviş ile uyumunuz bugünkü gibi sürecek mi?

CHP'nin ortağı olduğu İş Bankası'nın kurduğu ortaklıklar ve faaliyetleri nasılh karşılıyorsunuz?

Çocuklarınızı nasıl okuttunuz, nerede çalışıyorlar?

CHP'nin devletçilik ilkesinin piyasa ekonomisiyle çelişmesi konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

İzmir 1. bölge 2. sıra milletvekili adayı Genel-İş Sendikası Başkanı Enver Öktem hakkında usulsüzlük davası sürüyor. Yargı Öktem'e ceza verirse, tutumunuz ne olacak?

Adayınız Yaşar Nuri Öztürk ile bir dönem gerilen ilişkileriniz seçimden sonra nasıl olacak?

Tayyip Erdoğan

Yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma ve davaların hepsi karalama kampanyası mı?

AKP'nin başbakan adayı kim?

Batık banka patronlarıyla Bozüyük'te zirve yaptınız. İktidar olursanız o patronlara, mali destekte bulunmayacağınıza söz verir misiniz?

Anayasa Mahkemesi kararını uygulayıp genel başkanlıktan ayrılmak yerine, neden hukuka karşı hile yoluna saptınız?

AKP iktidarında da yeni bir 28 Şubat süreci yaşanmaması için sizin üzerinize düşen görevler olduğuna inanıyor musunuz?

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı'nı haklı bulursa genel başkanlığınız da tehlikeye düşecek. Nasıl siyaset yapacaksınız?

Çocuklarınızın aile dostu işadamlarının özel bursuyla yurtdışında eğitim görmesi sizce ‘siyasi etik’le ne kadar bağdaşıyor?

Malvarlığınızda 3 yılda 650 milyar lira artış olmuş. Bu nasıl meydana geldi?

Türbanlı eşinizi protokol davetlerine getirecek misiniz?

AKP iktidarında hükümetinin orduyla ve diğer toplum kesimleriyle ilişkilerini nasıl olacak?

Baykal ve ekibi çok sıkı çalıştı

CHP
Lideri Baykal, programa kurmayları Önder Sav, Eşref Erdem, Kemal Derviş, Yaşar Nuri Öztürk, Mehmet Sevigen, Bayram Meral ve Bülent Tanla ile ayrıntılı çalışmalar yaparak sıkı bir şekilde hazırlandı.

Programda giyeceği kıyafet konusunda bile önerileri dinleyen Baykal, İlahiyat Profesörü Öztürk'ten de ‘Siyasal islam’ ve ‘‘Din ve toplum ilişkisi’’ hakkında değerlendirmeler aldı.

Hukukçu Önder Sav'dan Tayyip Erdoğan ve AKP hakkındaki yasal tartışmalar konusunda bilgi edinen Baykal, Derviş'ten de Erdoğan'ın ekonomik programının zaafları konusunda ayrıntılı görüş edindi.

Erdoğan 2 gün evinde hazırlandı

AKP
Lideri Tayyip Erdoğan, mitinglerine 2 gün ara verip, evine kapanarak programda izleyeceği stratejiyi oluşturdu. Siyasi danışmanı Ömer Çelik ile genel stratejilerini oluşturan Erdoğan, dış politikaya ilişkin yardımcıları Abdullah Gül, Yaşar Yakış, Vecdi Gönül ve Murat Mercan'dan, ekonomiye ilişkin de Abdullah Gül'ın yanısıra, danışmanları Reha Denemeç, Ali Babacan'dan yardım aldı. Kurmayları Erdoğan'a, sakin olması, kavgacı bir üslup sergilememesi, partisini ve projelerini anlatması telkininde bulundular. Erdoğan da seçim meydanlarında sert bir biçimde eleştirdiği Baykal'ın, programda belediye başkanlığı dönemine ilişkin dosyaları gündeme getirip, kendisine yüklenmemesi halinde, kendisi de Baykal'a yüklenmeme kararı aldı. Ancak Erdoğan, Baykal'ın kendisiyle ilgili yolsuzluk dosyalarını açması halinde, CHP adayları Nurettin Sözen'le ilgili İSKİ ve Sefa Sirmen'le ilgili baraj dosyalarını gündeme getirecek.

Demokrasi tarihimizde iz bırakacak bir program

USTA gazeteci Uğur Dündar, ‘tarihi’ buluşmanın ilk olduğu gibi, aynı zamanda seçim öncesi son ekran düellosu da olacağını belirtti. Liderler seçim yasakları nedeniyle bir daha ekranda buluşamayacaklar.

En az 2 saat sürecek, izlenme rekoru kırmaya aday program, Uğur Dündar'ın liderlere yönelteceği ‘kritik’ sorularla başlayacak. Dündar, ilk soruyu Tayyip Erdoğan'a soracak. Liderlerin cevap sürelerinde adaletin sağlanabilmesi amacıyla, ekranda 5 dakikadan geriye doğru giden bir dijital saat yer alacak. Belirli soru grupları olacağını belirten Dündar, şunları söyledi:

‘‘Bu sorular, ülkenin gündeminde her zaman önemini koruyan ve ekonomik kriz sonrası ağırlaşan sorunların çözüm yollarıyla ilgili olarak, liderlerin parti programlarını anlatmalarına olanak sağlayacak. Belirli soru gruplarından sonra da belki karşılıklı değerlendirme, tartışma yapmalarını sağlayabilecek bir ortam yaratabiliriz. Birbirlerinin programlarını eleştirmelerini sağlayabiliriz.’’

Dündar'
ın solunda Erdoğan, sağında ise Baykal oturacak. Baştan sona canlı yayınlanacak programda bant kullanılmayacak. İzleyici telefon ve sorularına da yer verilmeyecek. Dündar, şöyle konuştu:

‘‘Düzeyli ve demokrasi tarihinde iz bırakabilecek, toplumun özlem duyduğu gerginlikten uzak bir tartışma atmosferi yaratmaya özen göstereceğim. Adil, dürüst bir yönetim düzeni sağlamak istiyorum. Bütün seyircilerin ‘Uğur Dündar tarafsız, dürüst yönetti' diyebilmeleri için özen göstereceğim. Tek arzum, seviyeli, demokrasimiz açısından özlemi duyulan düzeyli bir tartışma gecesi yaşanması. Türk milletinin hangi partiyi niçin seçeceği konusunda, bu programın özlenen işlevi yerine getirmesini diliyorum.’’

Dündar,
şimdiye kadar ekrana getirdikleri ‘Seçim Arenası' programlarında en yüksek reytingi Erdoğan'ın aldığını ve bu lideri de Baykal'ın izlediğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!