Başyazarımız Oktay Ekşi istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Başyazarımız Oktay Ekşi istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2010 00:00

Başyazarımız Oktay Ekşi, dün itibariyle gazetemizden ayrıldı. Ekşi, gazeteden ayrılmasını bugünkü veda yazısıyla okurlarına duyurdu.

OKTAY EKŞİ'NİN SON YAZISI - Okuyucularıma veda

Ordu’nun Mesudiye İlçesi’nden Türkiye’nin dört bir yanına yayılan Ekşioğlu Ailesi’ne mensup olan Oktay Ekşi, 7 Aralık 1932’de bu ilçede doğdu. İlk ve ortaöğretim yıllarını Ankara-Sivas-Ankara’da geçiren Ekşi, gazeteciliğe henüz 19 yaşındayken, 8 Ocak 1952 tarihinde, Ankara Ajansı’nda başladı. Daha sonra merhum Falih Rıfkı Atay’ın sahibi olduğu Dünya Gazetesi’nde önce muhabirlik, 22 yaşından itibaren Ankara Temsilcisi sıfatıyla 1960 yılına kadar görev yaptı.

Kurucu Meclis Üyesi

27 Mayıs 1960 ihtilalini izleyen günlerde Dünya Gazetesi’nden istifa etti ve Ankara’da, 28 genç gazetecinin görev aldığı Öncü Gazetesi’nde İstihbarat Şefi oldu. Bu sırada 1961 Anayasası’nı yapmak üzere kurulan Kurucu Meclis üyeliği için yapılan seçimlere katıldı ve meslektaşları tarafından Basın Temsilcisi seçildi.
Bu görev tamamlanınca Ekşi, Ankara’da yayınlanan Ulus Gazetesi’nde 1 yıl süreyle İstihbarat Şefi olarak çalıştı. 1962-1966 arasında lisan öğrenmek için gittiği Londra’daki Türkiye Başkonsolosluğu’nda 3,5 yıl süreyle mahalli katiplik yaptı. 1966 yılında yurda döndü ve Hürriyet Grubu’na bağlı Yeni Gazete’nin Ankara Temsilciliği’ni üstlendi. Meslekte başarıyı öne alan yaklaşımı nedeniyle geciktirdiği üniversite öğrenimini Londra ve Ankara yıllarında tamamlayarak 1967 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

1974’te başyazar oldu

Daha sonra Hürriyet Gazetesi’ne geçen Ekşi, 1974’te Başyazar oldu. 1983’e dek başyazarlığını sürdüren Ekşi, SODEP kurucusu olmak üzere kısa bir dönem bu görevine ara verdi. Ancak 12 Eylül yönetimi SODEP’i seçime sokmayınca, 1984’te gazetecilik mesleğine döndü. Güneş Gazetesi’nde 10.5 ay başyazarlık yapan Ekşi, ardından 1 ay da Milliyet Gazetesi’nin yazı işlerinde görev yaptı. Daha sonra Erol Simavi’nin “Hürriyet’e dön” çağrısı üzerine yeniden Hürriyet’e döndü.

44 yıldır Hürriyet Gazetesi’nde çalışan bunun 36 yılında da Başyazar olarak görev yapan Ekşi, aynı zamanda Basın Konseyi Başkanı.
Ekşi 1992’de kurulan Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin (World Association of Press Councils) (WAPC) önce Yürütme Kurulu üyeliğine ve Başkan Yardımcılığı’na, 2002 yılı Şubat ayından itibaren de dört yıl görev yapmak üzere Başkanlığı’na seçildi.

Demokratik hareket öncüsü

Ekşi, gazetecilik dışında, dünyaya geldiği Mesudiye’de, ülkemizin ilk yerel demokrasi hareketinin başlamasında öncülük yaptı. Oktay Ekşi, Mesudiye’nin gelişmesini devletin kaynaklarıyla değil, yöre insanının kendi çabalarıyla sağlamayı amaçlayan MEGEV isimli vakfın 132 kurucu üyesini temsilen Vakfın tek kurucusu oldu.X

Bugüne kadar bir kısmı uluslararası, bir kısmı mesleki, bir kısmı bilimsel nitelikte olan pek çok konferansta, üniversitede konuşmalar ve sunuşlar yapan, panellerde yer alan Ekşi’nin, ilki 1958 yılında Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nden aldığı Yılın Gazetecisi ödülü olmak üzere Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nden, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nden eğitim amaçlı çeşitli vakıflardan aldığı pek çok mesleki ödülü var. Ekşi ayrıca 2430 Numaralı Rotary Bölgesi’nin önerisi üzerine 1997 yılında Rotary International tarafından yöresine, yurduna, ulusuna ve dünyaya sahip çıkanlardan biri olduğu gerekçesiyle Paul Harris Dostluk Ödülü’ne layık görüldü.

Terör konulu yazılarından oluşan Terör Yazıları isimli bir kitabı bulunan Ekşi, Prof. Dr. Aysel Ekşi ile evli ve 2 çocuk babasıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!