Başsavcı'ya süper yetki

Güncelleme Tarihi:

Başsavcıya süper yetki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yolsuzluk ve benzeri suçlardan bakan ve milletvekillerinin yargılanmasına imkan veren yasa teklifinin ardından, yüksek mahkeme üyeleri, vali ve müsteşar kademesindeki bürokratların yargılamadaki ayrıcalıkları da kaldırılıyor. Üst düzey yargı elemanlarıyla bürokratlar hakkındaki suçlamaları, doğrudan başsavcı soruşturabilecek.

Hükümet, başbakan ve bakanların yolsuzluk ve benzeri suçlardan Meclis kararı olmaksızın yargılanmasına ilişkin yasa teklifinin ardından, yüksek mahkeme üyeleri, vali ve müsteşarların da aynı şekilde yargılanabilmeleri için, ikinci bir yasa teklifi hazırlıyor. Adalet Bakanlığı'nda hazırlıkları süren ve Anayasa'nın 100. maddesindeki değişikliğin geçmesinden sonra Meclis'e getirilmesi planlanan yasa teklifine göre, yüksek mahkeme üyelerinin yargılamadaki ‘ayrıcalıkları' ortadan kaldırılacak.

YARGI ELEMANLARI

Yargıtay, Sayıştay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri İdare Mahkemesi gibi yüksek mahkemelerin üyeleri hakkında da, yüz kızartıcı suç işlemeleri ve yolsuzluk yapmaları halinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı derhal harekete geçebilecek. Başsavcı, meslektaşları hakkında da soruşturma yapabilecek. Yüksek Mahkeme üyeleri ağır cezayı gerektiren cürümlerde, ‘suçüstü hali' ile ‘zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas, kaçakçılık, resmi ihale ve alımlara fesat karıştırma' suçlarından dolayı Yargıtay'da yargılanacaklar. Yüksek mahkeme üyeleri bu tür suçlarda kendi yasalarında yer alan özel yargılama hükümlerinden yararlanamayacaklar.

LÜZÜMU MUHAKEME

Vali ve müsteşarlar da aynı suçları işledikleri zaman Memurin Muhakemat Kanunu hükümleri işletilmeyecek. Bu suçlarda, ‘lüzumu muhakeme' kararına gerek kalmadan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı derhal soruşturma yapacak. Vali ve müsteşarlar bu suçlarından dolayı Yargıtay'da yargılanacaklar. Başsavcı, vali ve müsteşarlar için gözaltı ve tutuklama isteyebilecek.

BAŞSAVCI SÜPER SAVCI

Her iki yasa teklifinin yürürlüğe girmesi halinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, mafyayı çökerten İtalyan Savcı Di Pietro gibi ‘süper savcı' haline gelecek. Başsavcı, başbakan ve bakanlar hakkında TBMM kararı aranmadan yolsuzluk ve benzeri suçlarda soruşturma yapabilecek. Gözaltına alınmalarını ve tutuklanmalarını isteyebilecek. Daha sonra da Anayasa Mahkemesi'nde dava açabilecek. Yüksek mahkeme üyeleri, vali ve müsteşar için de aynı yetkilerle donatılacak. Bu modele geçilmesi halinde, Başsavcı Savaş'ın, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in başta malvarlığı olmak üzere hakkındaki tüm yolsuzluk iddialar konusunda soruşturma başlatabileceği ve TBMM komisyonlarında aklanmasının da buna engel oluşturmayacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!