Başkanlık uçağımız olsun

Güncelleme Tarihi:

Başkanlık uçağımız olsun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1997 00:00

Uğur CEBECİ
Haberin Devamı

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti yazan iki uçak var. Cumhurbaşkanı ve Başbakan kullanıyor. Zaman zaman acil durumlarda Dışişleri Bakanına da tahsis ediliyor. Bazen yabancı bir konuk bu uçaklar gönderilerek ülkesinden aldırılıyor.

Bu iki uçak GAP ve ATA, Gulfstream 4 modeli küçük uçaklar. Ama Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük bir uçağa ihtiyacı var. THY filosundan zaman içinde satılması planlanan Airbus uçaklarının A310 modellerinden biri Türkiye Cumhuriyeti uçağı olabilir. Yaklaşık 30 bin saat uçuş yapmış bu uçaklar satılırken biri kalabilir. Kullanılmış halde bugünkü değeri 14-16 milyon dolar olan bir A310, özel tadilattan geçirilerek Başkanlık uçağı haline getirilebilir.

Belki üzeri Türkiye'nin deniz, güneş, tarih ve kültür ülkesi olduğunu belirten hoş bir desenle süslenir. Gövdesine koskoca harflerle Türkiye Cumhuriyeti yazılır. Kuyruk dikmesinde dalgalanan bir bayrağımız olur.

Böyle bir uçak THY tesislerinde bakım görür. Pilotları zaten Airbus eğitimli çok pilot olduğu için kolayca bulunur. Bu pilotlar uçuş olmadığı zaman THY'deki görevlerini de sürdürebilirler. Aynı şekilde kabin ekibi sorunu olmaz.

ÖZEL KABİN DÜZENİ

Uçağın içinde Cumhurbaşkanı ya da Başbakanın dinleneceği özel bir bölüm ve banyo konulabilir. Basın toplantıları için hoş bir salon yapılabilir. Bunlardan geri kalan bölüme de en az 100-120 koltuk konulur.

Böyle bir uçak olduğu için Cumhurbaşkanı ya da Başbakan yurtdışına iş adamları, gazetecilerle giderken THY filosundan uçak çekmek ihtiyacı da ortadan kalkar. Cumhurbaşkanlığı ya da Başbakanlığın THY filosundan istedikleri uçak günlerce sefer dışı kalıyor. O uçağın yapacağı seferlere başka uçaklar verilince THY'nin planlamasıda alt üst oluyor. Ayrıca filodan çekilen uçak bazan günlerce dış ülkelerdeki bir havalimanında bekliyor.

ÜCRETLİ OLSUN

İşadamları, gazeteciler Cumhurbaşkanı ya da Başbakan'la seyahate çıktıklarında bilet ücreti öderler. Bu ödemeler masrafların büyük bir bölümünü çıkarır. THY filosundan çekilerek alınan uçak için yapılan harcamalar ve THY uçağının sefer dışı kalmasıyla doğan zararında büyük ölçüde önüne geçilir. A310 uçağı zaman için de hakkını öder.

Bir de başka ülkeye Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ya da Başbakanının, bütün heyeti ile birlikte özel bir başkanlık uçağı ile gitmesi imaj açısından çok önemlidir.

Kuşkusuz böyle bir öneri ortaya atıldığında tasarruf tedbirleri falan gündeme gelir. Ama imajın tasarrufu olmaz. O imaj hakkını öder. Öylesine öderki, tasarrufun da tasarrufu olur...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!