Başkanlık seçiminde müthiş mücadele

Güncelleme Tarihi:

Başkanlık seçiminde müthiş mücadele
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

TBMM'nin yeni başkanını belirleyecek ilk iki turdaki seçim, iktidar ve ‘Refahyol’ arasında müthiş bir siyasi satranca sahne oldu. İlk turda en fazla oyu RP'li Aydın Menderes alırken, kendisini ANAP'lı Mustafa Kalemli izledi. ANAP'ı bölme taktiği güden muhalefet ikinci turda, Kalemli'nin oyunu düşürmek için ANAP'lı Kamran İnan'ı birinciliğe taşıyacak oyu sağladı. Refahyol böylece ANAP adayları arasındaki ‘‘İkinci turda en yüksek oyu alanın lehine çekilme’’ anlaşmasından yola çıkarak Kalemli'yi devre dışı bırakma taktiğini uyguladı. Ancak Başbakan Mesut Yılmaz da muhalefetin bu hamlesini, Kalemli'ye çekilmemesini söyleyerek karşıladı.

TBMM Başkanlık seçimi dün ilk turda adayların karşılıklı güç denemesiyle geçti. İlk turda Aydın Menderes 145, Mustafa Kalemli, 120, Ayvaz Gökdemir 96, Hikmet Çetin 76, Kamran İnan 32, Hayrettin Uzun 31, Ekrem Pakdemirli 21 oy aldı. 11 oy geçersiz sayılırken, 4 oy da boş çıktı. Oylamaya 536 milletvekili katıldı. Son tura Menderes ve Kalemli'nin kalacağını ve kendi adayının kaybedeceğini anlayan RP, bu kez ‘Kalemli’yi devredışı bırakma' taktiğini öne sürdü. RP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, ilk tur sonunda DYP'lilere, ‘‘2'nci turda desteğimizi Kamran İnan'a verelim. 3'üncü turda kendi adaylarımıza yöneliriz’’ önerisini götürdü. Ancak bu öneriye yanaşmayan DYP'liler, adayları Gökdemir'i destekleyeceklerini ifade ettiler. Bunun üzerine RP, ANAP adayları arasında daha önceden varılan ‘‘2'nci tur sonunda kim daha yüksek alırsa, diğerleri onun lehine çekilsin’’ anlaşmasından yola çıkarak Kamran İnan'a yüklendi. Böylece Menderes, karşısında CHP'nin de oyuyla seçilme olasılığı yüksek olan Kalemli'nin önünü kesme taktiğini izledi. RP ayrıca, CHP lideri Deniz Baykal'ın, Yılmaz'a ‘‘2'nci turda Kalemli yüksek oy alırsa biz ona yöneliriz. Ama almazsa siz bizim adayımızı destekleyin’’ sözünden de yola çıkarak CHP-ANAP arasındaki anlaşmanın bozulmasını da hedefledi. İkinci turda da bu taktiğinde başarılı oldu. Bu turda Kamran İnan 169, Mustafa Kalemli 146, Hikmet Çetin 94, Ayvaz Gökdemir 61, Aydın Menderes 28, Hayrettin Uzun 16, Ekrem Pakdemirli 9 oy aldı.

Oylama sonuçlarını değerlendiren İnan, ‘‘Sonuç benim açımdan gurur verici’’ dedi. Kalemli de sonuçları kendisi açısından memnuniyet verici bulduğunu ve çekilmeyeceğini söyledi. ANAP'lı Uzun ise ‘‘Bundan sonra olay partinin kazanmasıdır. Bugün yapacağımız değerlendirmede, partimiz adına gerekeni yaparım’’ dedi. Pakdemirli ise adaylıktan çekileceğini açıkladı. CHP'li Hikmet Çetin, yarışta sonuna kadar var olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!