Başkanlık sarayında aşk

Güncelleme Tarihi:

Başkanlık sarayında aşk
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Güney Afrika'nın ömrünün büyük bölümünü ırk ayrımıyla savaş uğruna hapiste geçirmiş ve mücadelesini kazanmış Cumhurbaşkanı Nelson Mandela... 79 yaşına gelmesine rağmen hala dinç, heyecanlı, mütevazi, işini yaparken son derece ciddi. Bir basın toplantısında kucağında bebeğiyle gördüğü gazeteciye ‘‘Çocuğu emziriyor musunuz, bu çok önemli'' diyecek kadar insancıl. Bir başka kadın gazeteciyle ise ‘‘Düşünceli görünüyorsunz, evli değilseniz ve benimle evlenmek isterseniz...'' diye şakalaşacak kadar espritüel. Tüm bunların yanı sıra yaşının yetmişlerde gezindiği bir zamanda aşık olacak kadar cesur ve tutkulu bir sevgili...

Onca acı dolu, yorucu yıldan sonra başında kavak yelleri esiyor Mandela'nın. 1990 yılında Mozambik'e gittiğinde, ülkenin esrarengiz bir uçak kazasında ölen eski devrimci lideri ve Cumhurbaşkanı Samora Machel'in karısı Graca Machel ile tanışıyor Mandela. Uzun uzun politika konuşan ve iyi anlaşan ikili, Graca'nın kızı Jozina'nın Güney Afrika'ya üniversiteye gitmesi ve Mandela'nın ona konutunda kalmayı teklif etmesiyle tekrar görüşme fırsatı buluyor. Gel zaman, git zaman Graca ve Mandela arasında büyülü bir aşk hikayesi başlıyor ve ikili geçen Eylül'de ayda iki haftayı beraber geçireceklerini açıklıyorlar.

Mandela ve 30 yaş kadar küçük Graca'nın ilişkisine Güney Afrika basını büyük ilgi gösteriyor ama, onları yermiyor. İlişkisinden bahsetmekten ve Graca ile resim çektirmekten kaçınmayan Mandela gazetecilere ‘‘Aşık olmak bir tecrübedir ve her erkeğin bunu tatması gerekir'' diyor.

Mandela'nın aşkı ülkede kabullenilmiş gibi, ancak bir sorun var ortada: Graca'nın ‘‘first lady'' olup olmadığı. Özellikle muhalefetteki politikacıların üzerine düştüğü bu konuya Mandela açıklık getiriyor. Graca Machel resmen eşi olmasa da ona bir first lady gibi davranılmasında ısrar edecek kadar aşık. Endonezya ve Tayland gezilerine beraber giden ikili, geçen hafta da Kraliçe 2.Elizabeth ile Buckingham Sarayı'nda çay içti.

Mandela'nın Graca'yı resmen first lady yapmak için evlenme teklif ettiği, ancak Graca'nın ‘‘Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı ile evlenemem'' diyerek teklifi reddetiği biliniyor. Bunun çiftin mutluluğuna gölge düşürmediği de her hallerinden anlaşılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!